Paimion kesäleirit vetävät nuoria

0
Paimion kaupungin nuoriso-ohjaajat Miika Koski ja Minna Pouhakka järjestelevät kaupungin kesäleirejä jo hyvää vauhtia Karunan Kalliorannassa.

SAUVO

Paimion kaupungin vapaa-aikatoimi järjestää Sauvossa, Karunan Kalliorannassa tulevana kesänä kolme leiriä nuorille. Kesäkuussa leireillään kahteen otteeseen 7–13 vuotiaiden kanssa ja elokuun seikkailuleirillä 10–15-vuotiaiden kanssa. Paimion kaupungin vuokrasopimus Kalliorannan ylläpitäjän Karunan Urheilijoiden kanssa päättyy tämän kesän jälkeen.

– Viime kesänä meillä oli yksi leiri elokuussa ja nyt nämä kolme. Sen jälkeen sopimus on katkolla, eikä kesän 2022 leirien pitopaikkaa tiedetä. Siitä keskustellaan syksyllä kesän leirien jälkeen, Paimion kaupungin nuoriso-ohjaaja Miika Koski kertoo.

Vaihtoehtoja ei ole paljon, sillä moni isompi leirikeskus varataan jo edellisenä kesänä ja kesäkuut ovat suosittuja ajankohtia.

– Kalliorannasta meillä on nyt yhden leirin kokemus ja Marjaniemestä useamman vuoden kokemus. Siihen jos vertaa, niin voi todeta, että kummassakin on omat hyvät ja huonot puolensa, Paimion kaupungin nuoriso-ohjaaja Minna Pouhakka sanoo.

Suurimmat erot paikkojen välillä koetaan isoissa sisätiloissa.

– Yksi isommista eroista on sisävessat. Monet vanhemmat eivät välttämättä ole tätä eroa tiedostaneet, kun leirit olivat monta vuotta Marjaniemessä. Monelle lapselle ja heidän vanhemmille ulkovessat ovat ovat ikävä asia, Koski sanoo.

– Lisäksi täällä on iso sali ja ruokasali, missä voi sateisena päivänä puuhata. Tanssilava on myös katettua tilaa, joten sisätilaa täällä Kalliorannassa riittää paljon paremmin kuin Marjaniemessä. Kokkia ja keittiöapulaisia ajatellen myös keittiö on täällä modernimpi ja parempi, Pouhakka jatkaa.

Miinuksena koetaan vesihiihdon järjestämisen vaikeus.

– Marjaniemessä pääsi suoraan laiturilla vesihiihtämään, mutta täällä pitää mennä kauemmas merelle satama-alueen nopeusrajoitusten vuoksi ja lisäksi pitää olla kaksi venettä. Suppailuun ja melontaan alue sopii taas paremmin, sillä tämä on tuulelta suojaisempi, Koski kertoo.

Päänvaivaa aiheuttaa myös mattojen pesijät, sillä Sauvon kunnan ainoa matonpesupaikka löytyy Kalliorannan parkkipaikalta.

– Sauvon kunta ei antanut viime kesänä lupaa teltta-alueelle urheilukentän puolella, sillä se pitää olla kaikkien kuntalaisten käytettävissä. Sen vuoksi teltta-alueeksi valittiin parkkipaikan rauhallisempi yläosa, jossa sijaitsee myös matonpesupaikka. Suljimme pesupaikan kunnan luvalla viime kesänä leirien ajaksi, mutta jotkut autoilijat ajoivat silti sinne. Se voi aiheuttaa vaaratilanteita, jos lasten telttojen joukossa pyörii autoja. Katsotaan nyt miten saamme tänä vuonna tilanteen hoidettu, Koski kertoo.

Paikkoja puolet vähemmänAlkukesän leirit ovat jo täyttyneet, mutta elokuun leirille löytyy vielä tilaa.

– Otamme pehmeän laskun näin koronan jälkeen, joten leirien kiintiöt tiputettiin puolella. Nyt leiriläisiä tulee 20 henkilöä per leiri. Näin pystymme olemaan väljemmin tiloissa.

Lajeihin paikka tai koronan vaikutus ei vaikuta. Lapset ja nuoret pääsevät kokeilemaan samoja lajeja mitä ennenkin ja tietysti myös jotain uusia.

– Vaikka Marjaniemessä oltiin enemmän omassa kuplassa, niin ollaan sitä täälläkin leirien aikana. Ainoat ulkopuoliset ovat vesihiihdon vetäjät, muuten täällä ollaan aika omissa oloissa, vaikka suntin toisella puolella käydään yhdessä kaupassa, nuoriso-ohjaajat summaavat.