Piikkiön seurakuntatalo toistaiseksi suljettu korjaustöiden vuoksi

0
Kuvassa Piikkiön seurakuntakeskuksen vanhan osan tiilirakennus. Jo nyt tiedetään, että kosteutta on noussut kiinteistöön sokkelin ja eristeiden kautta.

KAARINA

Piikkiön tiilirakenteisen seurakuntakeskuksen alkuperäinen vanha osa suljettiin toistaiseksi korjaustyön ajaksi 14. kesäkuuta alkaen. Vanha osa sisältää muun muassa seurakuntasalin, rippikoulusalin, keittiötilat, aula- ja wc-tiloja.

Seurakuntakeskuksen sisäilmassa on ollut ongelmia jo vuosien ajan. Ilmanvaihto on ollut puutteellinen: vanhassa rakennuksessa on toiminut pelkkä poistoilma, tuloilma on imeytynyt rakenteiden läpi sisälle. Varsinkin seinien alaosissa on kosteusvaurioita, joiden kautta sisäilmaan on päässyt epäpuhtauksia.

Sisäilman heikon laadun vuoksi työskentelyolosuhteet olivat muuttuneet epätyydyttäviksi, joten seurakuntatyöntekijöiden yhteydenotot Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kiinteistöpalveluihin lisääntyivät vähitellen viime vuoden lopulla. Yhteydenotot otettiin vakavasti, ja koko rakennukseen päätettiin tehdä kokonaisvaltainen kuntoarviointi.

Sirate Group Oy:n tekemä tutkimus aloitettiin vuoden alusta, ja se päättyi huhtikuun lopulla. Otetuista näytteistä havaittiin, että vaurioituneista rakenteista oli kulkeutunut sisäilmaan haitallisia itiöitä, joille herkistyneet ihmiset saattaisivat saada sisäilmaoireita.

Vanha osa suljettiin toistaiseksi ennen korjaustöiden aloittamista työntekijöiden terveyden suojelemiseksi ja lisätutkimusten ja rakenteiden tarkastamisen helpottamiseksi.

Näytteiden perusteella myös julkisivuissa ja niiden alaosissa oli puutteita ja kastuneita eristeitä. Lisäksi ulkoseinien alaosan eristeistä ja sokkelihalkaisuista löytyi kosteutta. Seinien tiiveydessä oli ongelmia, sillä sisälle pääsi ilmavuotoja. Yhdessä osassa lattiaa oli myös kosteutta, joten loputkin lattiarakenteet tullaan tarkastamaan.

– Ilmanvaihto on uusittava kokonaan, jotta vanhaan osaan saadaan raitis tuloilma. Huolta on myös vesikaton tiiveydestä ja lämmön eristävyydestä, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Seppo Kosola sanoo.

Vaurioiden laajuutta tutkitaan


Seurakuntayhtymä vastaa korjaustöiden aiheuttamista kuluista, jotka selviävät, kun vaurioiden koko laajuus paljastuu. Korjaussuunnitelmat valmistuvat loppukesästä tai syksyn alusta. Niiden perusteella päätetään, miten laajat korjaustoimenpiteet ovat. Vuoden 2022 talousarviota ollaan parhaillaan suunnittelemassa, ja siinä otetaan huomioon korjausten vaatimat kustannukset.

– Vaikuttaa siltä, että korjaukset tulevat olemaan aika suuret. Vesikattoa saatetaan joutua purkamaan ensi keväänä.

– Kyseessä on pidempiaikainen remontti, joka kestää ainakin ensi vuoden kesään asti, Kosola arvelee.

Piikkiöstä on vaikea löytää väistötiloja korjaustöiden ajaksi. Piikkiön pappila ja ajoittain partiolaisten käytössä oleva vanha seurakuntatalo otetaan käyttöön.

Kiinteistöjohtaja Seppo Kosolan mukaan Piikkiön seurakunnan kirkkoherra Merja Hermonen miettii parhaillaan henkilökunnan kanssa, miten toimintaa pystytään jatkamaan jäljellä olevissa tiloissa.