Sopua, lämminhenkisyyttä, haikeuttakin

0
Maltillinen puheenjohtaja-kaksikko Jukka Hongisto-Reijo Hallisto on ollut näkyvä osa Paimion kuntapolitiikkaa jo noin 15 vuoden ajan. Nyt on uusien kasvojen aika astua estradille.

PAIMIO

Paimion väistyvä kaupunginvaltuusto kokoontui keskiviikkoiltana vaalikauden viimeiseen istuntoonsa Paimion kaupungintalon ytimeen – koruttomaan, mutta kuitenkin viihtyisään Paimiosaliin.

Sunnuntain tiukasta vaalituoksinasta huolimatta ilmassa oli sopuisuutta ja lämminhenkisyyttä. Haikeuttakin hieman. Yhdessä oli kuljettu paitsi pitkä myös hiukan pelottava matka.

Pelottava, koska maailmanlaajuinen korona-pandemia täräytti valtuustokauden lopputaipaleelle arvaamattoman haasteen.

Keskiviikon valtuuskokous oli myös erään aikakauden loppu. Paimion kuntapolitiikan johdossa pitkään ansiokkaasti toiminut parivaljakko Reijo HallistoJukka Hongisto jätti hyvästit päivänpolitiikalle ja nyt haetaan uusia henkilöitä suuriin saappaisiin kaupunginvaltuuston ja -hallituksen johtoon.

Esityslistan valossa kyseessä ei ollut pelkästään rutiinikokous. Valtuusto päätti ostaa maa-alueen Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskukselta sekä valmista tonttimaata Hanhijoelta Ketokujan ja Kohisevantien alueilta. Urheilupuiston asemakaavan ja Tiilpruukintien asemakaavan muutokset hyväksyttiin.

Vuoden 2020 tilinpäätös hyväksyttiin niinikään. Samoin tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2020 sekä Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän vuoden 2020 tilinpäätös.

Perussuomalaisten Martti Mäkinen vaikeroi tapansa mukaisesti Paimion kaupungin suurta velkataakkaa, tosin euromäärät olivat puheenvuorossa edelleen vääriä. Ne olisi kuitenkin pienellä viitseliäisyydellä helppo tarkistaa.

Valtuusto antoi sinetin myös omavelkaisen takauksen myöntämiselle Paimion Palvelukeskussäätiölle Paltanpuiston saneerausta varten. Turun seudun puhdistamo Oy:n lainan takaus myönnettiin kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti.

Kuoharia & kakkuaPAIMIO

Perttu Hemminki

Poliitikkojen vähättely on muodissa vuosikymmenestä toiseen, vaikka politiikka on kuntatasollakin totista työtä. Joskin pääosin palkatonta.

Niinpä Paimion kunnanvaltuuston viime keskiviikkoillan kokouksessa olikin ilahduttavaa huomata, kuinka arvostavin sanoin valtuuston puheenjohtaja Reijo Hallisto ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Hongisto saateltiin politiikasta ”eläkkeelle”.

Runsaasti aitoa sympatiaa saivat osakseen myös monet muut paikkansa jättävät pitkäaikaiset kuntavaikuttajat, kuten esimerkiksi keskustan Eira Alander , kokoomuksen Pekka Aro ja kristillisdemokraattien Eeva Heurlin .

– Kun on ollut pitkä poliittinen ura, ja vielä itse ymmärtää sen lopettaa, niin katson sen krediitiksi, vitsaili tarkastuslautakunnan puheenjohtajan ja kunnanvaltuutetun tehtävät jättävä Pekka Aro.

Valtuuston väistyvä puheenjohtaja Reijo Hallisto määritteli itsensä ”vanhan kansan mieheksi”, jolla on ollut vaikeuksia sopeutua Teams-kokouksiin.

– Kuuluuko?! Laita mikrofoni päälle! Onko vielä ruudulla vanha käsi? muisteli Hallisto viime aikojen kokousten rutiini-sananvaihtoa.

Hallisto totesi saaneensa työskennellä kaikki puheenjohtajavuotensa asiallisen ja yhteistyöhön kykenevän valtuuston kanssa.

– Yksin ei saavuta mitään. Ryhmässä on voimaa. Yhteistyössä on voimaa, summasi Hallisto näkemyksenä politiikanteon ydinseikoista.

Uudelta valtuustolta Hallisto toivoo etukäteislinjausta paitsi valtuustotyön toiminnallisista myös eettisistä tavoitteista.

– Pysykää terveinä, peskää käsiä ja nauttikaa auringosta! toivotti Hallisto kiitospuheenvuoronsa päätteeksi.

Työrupeamansa lopettavan kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Timo Mäkelä (kok.) esitti Hallistolle valtuuston kiitokset kolmesta peräkkäisestä ”isällisesti ja jämptisti” vedetystä puheenjohtajakaudesta.

Mäkelä hämmästeli, että jututtaessaan eri ryhmien valtuutettuja aiheesta Reijo Hallisto kukaan ei ollut sanonut Hallistosta ainoatakaan negatiivista seikkaa.

– Kysy nyt vaimolta kuitenkin, Hallisto lohkaisi.

Kokouksen päätteeksi jaettiin kaikille valtuutetuille ruusut.

– Halata ei saa, kätellä ei saa, mutta voidaan me kumminkin katsoa silmiin, hymyili Hallisto korona-ajan jo hieman helpottuneissa tunnelmissa.

Ja sitten. Ison urakan päätteeksi:

Kaikille lasillinen kuohujuomaa ja kakkukahvit Paimion kaupungintalon tyylikkäässä aulabaarissa.