Tiekunnan historiikki syntyi vahingossa

0
Kaarinassa asuva ja Sauvon Karunassa mökkeilevä Antti Valtanen kirjoitti Halsniementien historiaa, mutta myös paikallisen kalastusseuran historikiin korona-aikana. ¿ Kirjoitan edelleen joka päivä, mutta päiväkirja tyyliin.

Sauvo

Kaarinalainen Antti Valtanen on kesämökkeillyt Sauvon Karunassa vuodesta 1973. Piikkiön nimismiespiirissä tuolloin komisariona työskennellyt Valtanen näki lehdessä ilmoituksen ja lähti katsomaan perheensä kanssa Riihikorventiellä sijainnutta tonttia.

– Se oli nimensä mukaisesti korpea, mutta paikka tuntui hyvältä. Aluksi ei tultu tutuiksi paikallisten kanssa kun puhuttiin sauvolaisista, mutta kun ymmärrettiin puhua karunalaisista, niin päästiin piireihin, 80-vuotias Valtanen muistelee. 

Ja hyvin on mies piireihin päässyt vuosikymmenten aikana, sillä hän tuntee alueen historiaa ja ihmisiä ehkäpä paremmin kuin vakituiset asukkaat. Edelleen hän istuu Halsniementien tiehoitokunnan hallituksessa, sekä alueen kalastuskunnassa, vaikka jättääkin tehtävänsä syksyllä. Valtanen on tottunut tarttumaan toimeen sekä selvittämään asioita, joten koronan iskiessä ilmapiirissä leijaili ikävä toimettomuuden uhka. Niinpä viisas vaimo pyysi kirjoittamaan lapsille tarinoita talteen.  

– Koulussa kielioppi oli mieluisaa ja lisäksi olen koko ikäni joutunut kirjoittamaan kaikenlaista. Korona-ajan tarinoita kertyi yli 300 ja huomasin, että niistä saisi helposti historiikin kasaan. En ole kuullut, että mikään tiehoitokunta olisi historiikkia koonnut ja vieläpä näin laajaa kokonaisuutta. 

Vaikka kirjoittaminen tuttua onkin historiikin tekemisessä oli omat ongelmansakin.

– Tiedon etsiminen oli ajoittanut haastavaa, sillä tiehoitokuntien asiat ilmoitettiin ennen lehdissä. Arkistoja on pitkältä ajalta pitänyt kahlata läpi ja tiedon etsiminen netistä oli haastavaa, mutta kaiken kaikkiaan kivaa hommaahan tuo oli. Olen aina ollut innokas vapaaehtoistyöntekijä, Valtanen sanoo. 

Tuoretta 28-sivuista Halsniementien historiaa tullaan jakamaan tiehoitokunnan jäsenille, mutta omansa ovat saaneet myös Sauvon museo sekä Karunan kyläyhdistys. 

– Museolle ja kyläyhdistykselle annettiin muutamia myyntiin, jos jotakuta kiinnostaa. Myyntitulot he saavat pitää itse, Valtanen sanoo. 

Mies kokosi kansiin myös alueen kalastushoitokunnan historiikin ja tuottaa tekstiä edelleen päivittäin. 

– Nyt kirjoitan enemmän päiväkirjamaisesti. Suunnitelmissa ei ole julkaista nyt mitään muuta.