VAALISOHVALLA-juttusarja: Konkaripolitiikko satsaisi nuoriin

0
64-vuotias Vasemmistoliiton konkaripolitiikko Rauno Rautio toivoo paimiolaisten asioivan paikkakunnalla. – Ei ne palvelut täällä pysy, jos niitä ei käytetä.

PAIMIO

Paimiolaista 64-vuotiasta Vasemmistoliiton edustajaa, Rauno Rautiota voi kutsua konkariksi kunnallispolitiikassa. Hän on ensimmäisen kerran ollut ehdokkaana vuonna 2008. Silloin hän oli varavaltuutettu ja vapaa-ajan lautakunnassa jäsenenä. Kaudella 2013–2016 hän toimi valtuutettuna, teknisen lautakunnan jäsenä sekä kaksi vuotta hallituksessa. 2017–2021 valtuuston puheenjohtajistossa, jäsenenä Paimion-Sauvon terveyskeskuksen hallituksessa ja maapoliittisessa toimikunnassa.

– Kyllä tässä on vuosien varrella oppinut asioita. Päätöksenteko on välillä yksinkertaisissakin asioissa hidasta ja kankeaa kuntatasolla, Rautio sanoo.

Rautio jatkaisi mielellään vielä kunnallispolitiikassa, sillä yhteiset asiat kiinnostavat ja eläkkeellä ollessaan aikaa riittää. Pöytään nuijituista päätöksistä Rautio ei ota kunniaa itselleen vaan puolueelle.

– Ei päätöksiä tehdä yksin, mutta Vasemmistoliitto on ollut tekemässä useita aloitteita, jotka ovat toteutuneet. Esimerkiksi Vähäjokipolku oli meidän aloite, kuten myös nuorille suunnatun mopotallin perustaminen. Sekin valmistunee vielä tänä vuonna.

Raution vaaliteemoja ja huolenaiheita ovat nuoret ja vanhukset, joita korona on kohdellut koviten.

– Olen huolissani koronan jäljistä kun nuoret ovat olleet etäopetuksessa ja vanhusten toiminta on ollut alhalla kaupungin ja seurakunnan toimesta. Yksinäisiä ihmisiä on nyt todella paljon. Heti kun korona helpottaa, kerhoja ja tapaamisia pitäisi järjestää välittömästi.

Raution on vaikea löytää Paimiosta pahaa sanottavaa, mutta paimiolaisia hän haluaisi opettaa arvostamaan enemmän paikallista.

– Meillä on Paimiossa paljon erilaisia palveluita ja minusta paimiolaisten pitäisi oppia käyttämään enemmän paikallisia palveluita, että niitä saa jatkossakin paikkakunnalta. Sosiaalisessa mediassa neuvotaan aika usein menemään Turkuun asioille. Itse käytän paimiolaisia palveluita ja ostan täällä kasvatettua ruokaakin.

Juna ja Föli

Mies listaa pitkän luettelon siitä mikä Paimiossa on hyvin. On hyvät harrastusmahdollisuudet ja paljon erilaisia liikuntavaihtoehtoja. Hyvien liikenneyhteyksien vuoksi tonttikauppa käy vilkkaana ja pöhinää riittää.

– Paimiossa on paljon hyvää, mutta paikallisjuna pitäisi vielä saada pysähtymään täällä. Föli ei ole Paimion päätettävissä, mutta se pitäisi myös saada. Huonoa on tietysti se, että olemme velkainen kunta, mutta kouluihin on mennyt nyt paljon rahaa. Kun saadaan vielä loputkin koulut kuntoon, niin asiat alkavat olemaan aika hyvin hanskassa.

Kritiikkiä ei satele valtuuston työskentelyllekään.

– Paimiossa on aika hyvä konsensus. Asioista voidaan olla erimieltä, mutta sivistyneesti kuitenkin käyttäydytään.

Rennon oloinen Rautio ei kasvata harmaita hiuksia, jos ei tule tällä kertaa valituksi, eikä myöskään lähde arvioimaan tuloksia.

– Uusia kasvoja on nyt jonkin verran mukana, mutta minulle pääsy ei ole elämän ja kuoleman kysymys. Seuraavissa kuntavaaleissa en enää asetu ehdolle ja jos nyt en pääse, niin kansa on puhunut ja pulinat pois.

1. Jos et olisi nykyisessä ammatissasi, mikä sinusta tulee ”isona”?

– Olen eläkkeellä, en osaa vastata tähän.

2. Jos saisit valita yhden asian, minkä varmasti veisit läpi valtuustossa, mikä se olisi?

– Kohentaisin omaishoitajien ja omaishoidettavien asemaa.

3. Jos sinun pitäisi leikata 20 % pois jostain kunnan taloudessa, ja lisätä 20 % rahaa johonkin toiseen asiaan, mitä tekisit?

– Leikkaisin konsulttipalveluista ja lisäisin sosiaalipuolelle.

4. Kumpaan panostaisit, maaseudun vai taajaman elinvoimaisuuteen?

– Mieluummin maaseutuun.

5. Pitäisikö kunnan palveluita yksityistää vai luottaa enemmän kunnan palveluihin?

– Ehdottomasti luottaa enemmän kunnan palveluihin.

6. Pitäisikö susia metsästää enemmän vai suojella?

– Jos susia tulee asuinalueille, niin ne pitää metsästää, mutta metsässä ei.

7. Pitäisikö koulumaailmassa olla erityisluokkia vai integroidaan kaikki lapset samaan ryhmään?

– Tätä on tapauskohtaisesti harkittava.

8. Pitäisikö maahanmuuttoa lisätä, pitää samana vai vähentää?

– Pitää samana.

9. Miten parantaisit nuorten palveluita?

– Lisäämällä nuorten palveluihin henkilökuntaa, kuten koulukuraattoria ja -psykologia.

10. Mihin puolueeseen vaihtaisit, jos et voisi valita nykyistä? Mihin puolueeseen et vaihtaisi?

– SDP vaihtaisin ja Perussuomalaisiin en vaihtaisi missään tapauksessa.

Kysymme jokaiselta ehdokas sohvalla -juttusarjaan osallistuvalta 10 kysymystä, joihin täytyy vastata lyhyesti, ilman perusteluja. Ellei ehdokas kommentoi, sekin kerrotaan.