PÄÄKIRJOITUS Loma – ihmisen parasta aikaa

0

Heinäkuu on tunnetusti suomalaisten suosituinta loma-aikaa. Työpöytä on tyhjennetty ja lomafiilis on huipussaan. Lomalle ei kannata kuitenkaan asettaa isoja tavoitteita, jotta siitä tule harmaita hiuksia ja mahanpurua. Uskallatko sinä heittäytyä lomalla tuulen viemäksi ja katso millaisen loman saat tuijottamatta kalenteriin tai kelloon?

Silmiä kannattaa availla aivan lähiympäristössäkin. Lähimatkailu on ekologista, eikä siihen tarvitse satsata maltaita. Hyppää vaikka polkupyörän selkään ja katso mitä eteesi tulee. Omalta paikkakunnalta voi löytyä jotain hyvinkin yllättävää. Itse yllätyin Sauvon Kotiseutumuseossa, jossa oli osattu tuoda esille paikkakuntaa täysin uudesta näkökulmasta. Rantaviivaa ja vuosisatojen varrelta kerääntyneitä tarinoita riittää. Museon aktiivit ovat jälleen tehneet ison työn.

Eritoten kulttuurinälkää kannattaa ruokkia kesäaikaan, sillä nyt siihen on hyvät mahdollisuudet. Näyttelyt, galleriat, kesäteatterit ja muut ovat nyt auki ja järjestäjät puhkuvat intoa hiljaiselon jälkeen. Pienen paikkakunnan taidenäyttelystä löytää usein jotain poikkeusellista mihin kaupungeissa ei välttämättä törmää koskaan. Kuten Sauvon Käsien kolme kovaa naivistia totesivat näyttelypaikasta, rappioromanttinen vanha meijeri on uniikki tila, joka herää henkiin vasta kun taide asettuu sinne.

Yllättävä ja jännittävä mahdollisuus avautuu esimerkiksi Kaarinassa Mökki Galleriassa, jossa taiteilija voi maalata malliksi istahtavaa henkilöä. Toki aikaa siinä kuluu, mutta eikö tietty kiireettömyys ole myös tärkeää.

Moni suunnittelee, että ” lomalla olen tekemättä yhtään mitään” ja kuvittelee sen virkistävän. Saattaa käydä päinvastoin. Sitä turtuu ja taantuu kökkimään samoissa kotinurkissa, missä on aikaansa viettänyt jo todennäköisesti reilun vuoden. Tottakai lomalla levätään, mutta aivan yhtä tärkeää on virkistäytyä ja se tapahtuu avaamalla silmät uudelle ja lähtemällä kurkkimaan mitä eteen löytyy. Matkan ei tarvitse tosiaankaan olla pitkä, kun se voi olla jo todella avartava ja virvoittava.

Kesäaikaan järjestettävät torit, kahvilat, ravintolat, kirppiskierrokset, liikuntatapahtumat ovat kaikki kokeilemisen arvoisia. Vaihda vapaalle, katsele tuttua ympäristö uusin silmin ja ylläty.

Anni Himberg