Poikkeukselliset sääolot ovat vallalla eri puolilla maailmaa. Kanadassa ja Kyproksella metsät palavat, ja ihmiset pakenevat kodeistaan. Pohjoisella pallonpuoliskolla eliöstö on muuttumassa, moni täälläkin on törmännyt jättikokoiseen juovapaarmaan. Tutusta uimalammesta löytynyt uusi vieraslaji on kasvina pieni, mutta sen saama julkisuus kertoo että ongelmana suuri.
On yhä näkyvämpiä isoja ja pieniä merkkejä siitä miten luonto mullistuu.
Kasvivyöhykkeet muuttuvat, joidenkin skenaarioiden mukaan saamme sadassa vuodessa heittää hyvästit nykyisille havumetsillemme, kun lehtipuusto valtaa alaa. Siinä sivussa menetetään tietenkin mustikkamaat… Ympäristön muutokset myös kiihdyttävät ilmaston muuttumista.
Samaan aikaan herkkään ympäristöömme tunkeutuu meille vieraita kasveja, eläimiä tai eliöitä, joko muiden ihmisten tuomina tai vaikka laivalastien mukana. Ajattelemattomuuden epäillään olevan tämän Ankkalammen ja Hiekkahelmen kiehkuravesiruton ja aurinkoahvenien esiintymän taustalla. Joku on ehkä kipannut akvaarion lampeen koska ei ole halunnut hävittää kaloja ja samalla sinne on kipattu akvaariosta tuttu kasvikin.
Moni luonnon- ja eläintenystävä ei halua olla eläimille julma. Silloin unohtaa myös sen, että julmuutta sekin omalla laillaan on, kun luo olosuhteet joissa toinen laji syö toisen elintilaa.
Nyt meillä on Paimiossa paikallinen iso ongelma, joka uhkaa paitsi Ankkalammen käyttöä, myös toista paikallista uimapaikkaa. Vielä on auki, millaisia ja miten laajoja torjuntatoimia on tehtävä, mutta toimet voivat rajoittaa virkistyskäyttöä. Se harmi on kaikille iso ja saattaa jälleen lisätä myös luvattomien uimapaikkojen käyttöä.
*****
Ilmatieteen laitoksen päivän tieto on, että kuivat ja kuumat heinäkuiset helteet jatkuvat. Pari päivää sitten ennustetut sateet saattavat jäädä toteutumatta tai vähäisiksi.
Vaikka meillä kolmenkymmenen asteen helteet ovat vielä harvinaisempia, ilmastokriisi koskettaa meitä nyt niin näkyvästi, että se toivottavasti lopultakin herättää myös meidät pohjoisen pallonpuoliskon ihmiset toimimaan ilmastonsuojelun ja ympäristön hyväksi. Tutkijat sanovat, että toivottavasti nämä ”tuomiopäivän” merkit huomataan, sillä meillä on vain vähän aikaa enää siihen, että ilmaston lämpiäminen saadaan pysäytettyä 1,5 asteeseen. Paimiossa ei ratkota maailmanlaajuisia kysymyksiä, mutta jo energiankulutuksen vähentäminen on kaikkien kannalta iso juttu.
Viranomaiset muistuttavat muuten siitä, että eivät vain vanhukset vaan myös nuoret voivat unohtaa miten helteessä pärjää. Juominen, erilaiset viilennyskeinot, ihon ja silmien suojaaminen auringolta ovat oikeasti tärkeitä asioita. Aurinkorasva ei riitä, vaan pitää vetäytyä varjoon ja suojaan ja muistaa nesteytys. Jos muistat tämän itse, niin huolehdithan myös läheisistäsi.
Taina Tukia