PÄÄKIRJOITUS Miksi turvallisuudesta pitää niin usein muistuttaa?

0

Viereisellä sivulla Ankkalammen maauimalan rannassa usein käyvä aikuinen kertoo huolesta, jota kantaa siellä polskivien ja osin uimataidoiltaan heikkojen lasten puolesta. Kuten hänkin toteaa, helteinen kesäkuu vaati vesillä 30 ihmisen hengen ja hellekesä jatkuu ennusteiden mukaan edelleen. Tähän mennessä tänä vuonna on hukkunut 68 henkilöä, yksin juhannuksen aikaan 13. Suuri osa hukkumistapauksista on tapahtunut uimareissuilla tai veneillessä, ja valitettavan usein ihan tutussa ympäristössä.

Jokainen uhri on liikaa.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilastojen mukaan kesäkuun lukema on viimeksi ollut synkempi vuonna 1999, jolloin hukkui 45 ihmistä. Juhannuksena on viimeksi hukkunut enemmän vuonna 2000, jolloin hukkumisia tapahtui 16. Asiantuntijaorganisaation varoittava viesti muistuttaakin valvonnasta ja asenteen merkityksestä. Herkeämättä valvova silmäpari on uimarin turva, oli hän sitten iso tai pieni. Mobiililaitteet – kuten tuossa mielipiteessäkin todetaan – vievät herkästi huomion ja myös aikaa niin, ettei käyttäjä sitä itse huomaa. Hauskanpito rannalla tai veneessä mahdollisesti alkoholilla höystettynä hajoittaa huomion ja kyvyn arvioida omaa osaamista ja kykyä toimia.

Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on ottaa turvallisuusseikat huomioon jo kun mennään rannalle tai veneeseen. Kännykkä kiinni, katse lapsiin. Veneillessä pelastusliivit ylle, ja päihtyneen on parasta pysyä rannalla. Yksin ei mennä uimaan ja lapset on hyvä pitää jatkuvan silmälläpidon alla ja kädenmitan päässä. Pinnan alla ei ole paljon aikaa.

****

Tänään alkoi taas uusi vaihe koronavuodessa 2021. Virus on levinnyt kontakteissa lähipiirien kesken, työpaikoilla, ravintoloissa ja erilaisissa tapaamisissa yhä uhkaavammin ja viranomaiset määrittivät torstaina, että Varsinais-Suomi on nyt kiihtymisvaiheessa. Aluehallintovirasto määräsi, että kokoontumisrajoitukset tulevat voimaan Turun, Salon, Raision, Kaarinan ja Paraisten kuntien alueelle seuraavan kuukauden ajaksi, eli tällä erää kokoontumisrajoituksia kiristetään näissä kunnissa. Yleisötilaisuuksiin ja tapahtumiin osallistuvien tulee taas välttää lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä. Yksityistilaisuuksissakin suositus on samansuuntainen.

Turvallisuudesta on kyse taas, ja vaikka tilanne ottaa hermoille, jälleen kerran pitää muistuttaa maskeista, hygieniasta ja turvallisista etäisyyksistä. Pitää jaksaa muistaa, että kun turvaa itsensä, turvaa myös muut.

Ja kun on aikasi ottaa rokotus, muistathan, että sen ottaminen kasvattaa turvaa meidän kaikkien ympärillä.

Taina Tukia