Ankkalammessa uimista ei suositella, Hiekkahelmi ok

0

PAIMIO

Paimion kaupunki suosittelee välttämään Ankkalammessa uimista sinilevän vuoksi. Viimeksi otetuissa näytteissä uimaveden mikrobiologinen laatu täytti vaatimukset, mutta kaupunki halusi tutkia näytteet tarkemmin levälajistojen osalta.

– Normaalisti sinilevätilanne kartoitetaan silmämääräisesti. Silmämääräisesti näytevesi oli melko kirkasta, mutta vedessä oli selvästi havaittavissa vihreitä hippusia, Liedon kunnan vs. terveystarkastaja Hanna Enroth kertoo.

Laboratoriotutkimuksissa selvisi, että näytteet sisältävät jonkin verran sinilevää.

– Meillä heräsi epäily sinilevästä, sillä Ankkalammessa on ollut sitä aikaisemminkin, ja nyt on ollut poikkeuksellisen pitkään lämmintä, kertoo Paimion kaupungin viheraluemestari Kaisa Salonen.

– Olemme yleensä ottaneet itse näytteet sinilevä-pikatestillä, mutta tänä vuonna emme ole onnistuneet löytämään myynnissä olevia testejä,

Kannattaa tarkkailla

Enroth ja Salonen kehottavat uimareita omatoimiseen veden tarkkailuun, etenkin nyt, kun lähipäiville povataan lämpimämpää.

– Laboratoriossa kirjoitettiin näytteen oheen, että sinileväesiintymä ei ollut runsas, mutta lämpien säiden jatkuessa ne voivat runsastua nopeasti. Lähipäivien helteiset päivät voivat siis edesauttaa sinilevän runsautta, Enroth sanoo.

Kaupunki tiedotti Ankkalammen sinilevätilanteesta nettisivuilla, Facebookissa ja Ankkalammen ilmoitustaululla.

– Kun tieto tuli julki, oli Ankkalammella selvästi hiljaisempaa, Salonen kertoo.

Hiekkahelmessä sinilevää ei ole testeissä havaittu, eikä silmämääräisesti koirien Haukkuhelmessäkään.

– Haukkuhelmestä näytteitä ei edes oteta, joten koiranomistajien kannattaa seurata tilannetta.

Enroth suosittelee ilmoittamaan oman alueensa sinilevätilanteesta Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järviwikiin.

– Siellä on sinilevien runsaudesta kansalaisten ja asiantuntijoiden havaintoja, mutta esimerkiksi Paimiosta ei ole havaintoja.