Oikaisu tiistain 6.7. lehden liikennejuttuun

0

Tiistain lehdessä otsikolla ”Ihmetyttävätkö uudet liikennemerkit” olevassa jutussa on kolme faktavirhettä, jotka haluan oikaista.

1. Sekä kuvassa että jutun tekstissä puhutaan varoituskolmiosta. Se on liikennemerkki nimeltään ”Väistämisvelvollisuus risteyksessä”, B5. Sen vaihtoehto ”STOP” on oikealta nimeltään ”Pakollinen pysäyttäminen”, liikennemerkki B6. Molemmat merkit sisältävät velvollisuuden väistää edessä olevassa risteyksessä muita ajoneuvoja ja raitiovaunuja.

2. Jutussa sanotaan, että tavallista suojatietä ei saa ylittää kuin kävellen tai pyörää taluttaen. Lain mukaan (18 § 6) ”Ajoneuvolla suojatiellä ajorataa ylitettäessä ei saa aiheuttaa vaaraa eikä haittaa jalankulkijalle.” Pyörällä saa ylittää tien suojatietä pitkin ajaen, mutta sitä tehdessään on väistämisvelvollinen sekä ajoradan liikenteen että jalankulkijoiden suhteen.

3. Faktalaatikossa lukee ”Keltaiset tiemerkinnät pitää poistaa 1.6.2023 mennessä.” Uuden lain myötä pysyviä keltaisia tiemerkintöjä on kaksi, M4 ja M5. Tärkeämpi muutos on kuitenkin, että työmaiden liikennejärjestelyiden pitkittäiset tilapäiset tiemerkinnät on tehtävä keltaisella. Lain mukaan ”Jos samanaikaisesti on näkyvissä keltaisia ja valkoisia pituussuuntaisia merkintöjä, on noudatettava keltaisia merkintöjä.” 85 § 3

Asiasta laajemmin Liikenneturvan oppaassa jalan_ja_pyoraillen_2020.pdf, jossa myös tuon jutun piirroskuvat ovat selityksineen.

Jukka Hopeavuori

Kirjoittaja on liikenteenohjauksen asiantuntija Väylävirastossa.