Lomalla ja lomassa

0

Sana loma on tarkoittanut alun perin aukkoa, väliä tai rakoa. Tästä luin Kielikello-lehdessä julkaistusta artikkelista. Joissakin murteissa loma-sanalla on vieläkin tämä merkitys. Nykykielessäkin voimme esimerkiksi pujottaa sormet toistensa lomaan. Jos vaikkapa lauleskelemme työnteon lomassa, käytämme tuota sanaa jo abstraktimmin. Meille tutuimmassa yhteydessä puhuttaessa kesä-, joulu- tai muusta lomasta ilmaisu on kuvallinen: loma on arjen ja työnteon katkaiseva rako tai väli.

Tuossa välitilassa, raossa on parhaimmillaan hyvä olla. Joskus parasta lomaa on vain olla, joskus hyvä loma voi sisältää paljonkin erilaista puuhailua. Joka tapauksessa loman tärkeä tehtävä on mahdollistaa palautuminen.

Pitkään ajattelin, että loman loppuessa pitäisi olla sellainen olo, että akut on ladattu tulevaa työrupeamaa varten. En muista enää, mistä luin viisaan ajatuksen siitä, että lomalla ei tarvitse levätä varastoon. Lomalla riittää, jos pystyy palautumaan siihenastisesta. Lepo ei varastoidu kovin hyvin, ja siksipä onkin tärkeää, että palautumista ei jätetä pelkille lomille, vaan ihminen tarvitsee sitä myös lomattomina jaksoina. Vapaapäivä tai -viikonloppu palauttaa, mutta niin voi tehdä myös hyvin nukuttu yö tai oma hetki illalla. On myös tutkittu ja koettu, että pienenpienikin “mikrotauko” kiireisen päivän lomassa tukee jaksamista.

Paikka, jossa itse voin kokea olevani syvästi lomalla, on appivanhempieni mökki. Tulokahvilla mökin terassilla voi tuntea konkreettisesti kiireen ja huolen valuvan pois. Tänä vuonna mökkipäivämme olivat helteisiä. Aurinko oli lämmittänyt kallionkolon jo aamulla. Siinä muutaman käkkyrämännyn lomassa oli totisesti lomalla.

Loman kulttuurikohteeksi suosittelen Wäinö Aaltosen museossa Turussa esillä olevaa näyttelyä Alussa oli siemen. Vaikutuin kovasti Anu Pentikin keramiikkainstallaatioista, jotka käsittelevät elämänkaaren eri teemoja unelmista umpikujiin. Näyttelyn ensimmäinen teos kuvaa lapsuuden kesiin palauttavaa voikukkapeltoa ja kukkii WAMissa koko kesän ajan.

Katariina Mikkola

Kirjoittaja on lomalla.