Paimion frisbeegolfrata aukeaa tänään

0
Tänään tiistaina avautuu uusittu ja laajennettu frisbeegolfrata Paimion Preitilässä. Paimion kaupungin liikuntasuunnittelija Mikko Häkkilä, puistopuutarhuri Jukka Oksa sekä aktiiviset talkoolaiset Arttu Olkkonen ja Esa Westerholm ovat nyt tyytyväisiä.

PAIMIO

Paimion uusittua ja laajennettua frisbeegolfrataa on odotettu lajin harrastajien keskuudessa innolla. Talkooaktiivi ja lajin pitkäaikainen harrastaja Arttu Olkkonen , kertoo saavansa päivittäin tiedusteluja radan avaamisesta. Huhtikuussa aloitettu projekti pääsee maaliin tänään tiistaina, kun rata vihdoin avataan. Paimion kaupungille projekti on ollut erilainen ja mieluinen.

–Tämä on suurimmaksi osaksi tehty talkootöinä alan harrastajien kesken ja tunteja on kertynyt 300 henkilötyötuntia. Siinä säästetään kaupungin resursseja ja varoja. Samalla se luo yhteistyötä harrastajien välillä. Sitä arvostaa itse tekemäänsä rataa ihan eri tavalla, Paimion kaupungin puistopuutarhuri ja frisbeegolfin harrastaja Jukka Oksa kertoo.

– Toki tämä vaatii jatkossakin huoltoa ja ylläpitoa, mutta alan aktiivit voivat ottaa tästä mahdollisesti jonkinlaisen kopin, etenkin seurana joka on Paimioon myös suunnitteilla, Paimion kaupungin liikuntasuunnittelija Mikko Häkkilä jatkaa.

Alvar Aallontien kummallakin puolella sijaitseva Paimion frisbeegolfrata on nyt 18-väyläinen täysmittainen rata, jolla voi järjestää kisojakin.

­– Tien toisella puolella olevaan vanhaan yhdeksän väyläiseen niittyrataan oli helppo yhdistää yhdeksän uutta väylää lisää. Uudet väylät sijoittuivat kaupungin omistamaan metsään ja siirtymät ovat loogisia ja lyhyitä, Häkkilä kertoo.

Kiinnostusta radalle tuo myös 6-väyläinen multigolfrata, joka yhdistää frisbeegolfin, puistogolfin ja futisgolfin.

­– Turun seudulla täysmittaisia ratoja on vain muutamia, joten uskon tämän tuovan vipinää paikkakunnalle. Matkailullisesti tämä on iso juttu, etenkin kun lajin parissa on lisääntynyt myös ratabongaus, Olkkonen sanoo.

Talkoilla tehty



Paimion frisbeegolfradan talkoissa on käynyt kaiken kaikkiaan viitisenkymmentä eri henkilöä. Kuten useimmissa talkoissa tapana on, aktiiveja on kuitenkin vain kourallinen.

­­– Kunnallisvaalien alla kävi enemmän talkoolaisia, mutta aktiivitalkoolaiset jäävät alle kymmeneen. Kiitos silti jokaiselle työpanoksesta, se on ollut tärkeä, Olkkonen painottaa.

Puolitoista vuotta sitten Jyväskylästä Paimioon muuttanut Olkkonen on harrastanut lajia pitkään. Samalla hän tuli tartuttaneeksi lajin innostuksen appiukkoonsa.

– Kymmenkunta vuotta meni ilman liikuntaa, mutta kun aloitin lajin puolitoista vuotta sitten, niin kiloja on karissut kymmenen, Olkkosen appiukko Esa Westerholm kertoo.

Laji ei katso ikää, kokoa taikka sukupuolta ja sen vuoksi nelikko suosittelee sitä kaikille.

– Paimiossa on hyvin aktiivista porukkaa ja mukaan pääsee varmasti. Täällä voi tavata ihmisiä aina taaperosta sinne 80-vuotiaaseen saakka.

Suosittu laji



Suomessa frisbeegolfin harrastajia arvellaan olevan lähes miljoona. Lajin menestyksen syyt voivat olla suomalaisten juurissa.

­– Tämä on helposti lähestyttävä laji. Kiekon saa kahdeksalla eurolla, radat ovat ilmaisia ja lajia voi harrastaa aina taaperosta ikäihmiseen. Ehkä se on se, että suomalaiset viihtyy metsässä ja luonnossa. Innokkaat harrastavat lajia talvellakin. Itsellä taisi olla viime talvena vain kuukauden tauko, Olkkonen pohtii.

Kaupungin kukkarollekin radan perustaminen on rahallisesti mukavampi juttu kuin jalkapallokentän tai jäähallin rakentaminen.

­– Kustannukset eivät ole isoja. Laajennuksen hintalapuksi tuli 10 000 euroa ja se on todella pieni liikuntainvestoinniksi, Oksa ja Häkkilä sanovat.

Laji on koronankin vuoksi nostanut suosiotaan jopa niin paljon, että välineistä on ollut pulaa. Suurin osa välineistä tulee ulkomailta, mutta Suomestakin löytyy pienempiä valmistajia.

­– Suomessa on yli 800 ratakokonaisuutta ja lisää tulee koko ajan, Olkkonen avaa lajin suosiota.

Suosio tuo myös lieveilmiöitä ja niistä nelikko haluaa muistuttaa kävijöitä eritoten.

­–​ Tutustu frisbeegolfin etikettiin ennen ja lue säännöt paikan päällä. Älä roskaa ja pura huonoksi menneen heiton kiukku johonkin muuhun kuin yhteiseen hyvään, nelikko tiivistää.