Paimion luottamuspaikkajaossa suuret määrittivät askelmerkit

0
Kesäkuun viimeisessä kokouksessa kukitettiin luottamushenkilöitä. Keskellä oleva Mikko Lindberg (kesk.) noussee valtuuston johtoon ja Sanna-Maija Ansio (kok.) ja Sari Rannikko (sd.) kaupunginhallitukseen.

PAIMIO

Tulevan vaalikauden luottamuspaikkaneuvottelut on Paimiossakin saatu valmiiksi, vaikkei ehkä ihan niin helposti kuin naapurissa. Kokoomusvetoisia neuvotteluja käytiin pitkin viime viikkoa ja Paimiossa vallan kahvassa ovat selkeästi jatkossakin parivaljakko kokoomus-keskusta.

Kokoomus pitää jatkossakin kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden ja sen lisäksi sillä on kaksi muuta jäsentä, keskustalla ja sosialidemokraateilla on kaksi hallituspaikkaa ja loput kolme menevät perussuomalaisille, vihreille ja vasemmistoliitolle. Kristillisdemokraatit jäävät vuosien jälkeen kokonaan ilman kaupunginhallituspaikkaa. Hallituksen varapuheenjohtajuus on demareilla.

Valtuustossa puheenjohtajuus on jatkossakin keskustalla, ensimmäinen varapuheenjohtaja tulee kokoomuksesta, toinen demareista ja kolmas kristillisdemokraateista. Nämä varapuheenjohtajuudet ovat sikäli merkityksellisiä, että valtuuston varapuheenjohtajistolla on jatkuva läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksessa.

Myös lautakuntien paikkajako on selvä, puheenjohtajuudet menevät niin, että kokoomukselle tuli koulutus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtajuus, keskustalle tekninen ja sosiaali- ja terveyslautakunnat. Sivistys- ja vapaajan lautakuntaa vetävät demarit, tarkastuslautakuntaa vihreät ja keskusvaalilautakuntaa perussuomalaiset.

Paimiossa paikkaneuvottelujen pohjana oli ennen vaaleja laadittu pisteytetty luottamuspaikkajakokaavio. Sen mukaisesti sovittiin myös ylikunnallisista luottamuspaikoista.

Luottamuspaikkajaossa on otettava huomioon sukupuolikiintiöt. Niiden osalta on sovittu, että hallituspaikoille kokoomus nimeää kaksi miestä ja naisen, keskusta ja demarit sekä että, vihreät ja perussuomalaiset naisen ja vasemmistoliitto miehen. Näin hallituspöydässä sukupuolet ovat menossa tasan.

Lopullisesti paikkajako luonnollisesti on selvillä valtuuston ensimmäisen kokouksen jälkeen elokuussa.

Puolueet vääntävät nimet sisäisesti

Puolueiden sisällä paikkaneuvottelut ja henkilökysymykset ovat tiettävästi auki. Kokoomuksessa hallituksen puheenjohtajuus ratkeaa Markus Kaarlelan ja Timo Ilolan välillä, nainen hallituksessa lie itsestäänselvästi Sanna-Maija Ansio, koska tämä kolmikko oli ryhmässään vaalituloksen perusteella selvästi omaa luokkaansa. Keskustassa valtuuston puheenjohtajuus lie menossa ryhmän ääniharavalle Mikko Lindbergille. Keskusta ja demarit täyttävät hallituspaikat muutoin todennäköisesti niinikään vaalitulokseen nojaten.

Vihreiltä hallituspaikalle noussee Marika Mulari, vasemmistoliitosta Tomi Nieminen ja perussuomalaisista- koska heilläkin naispaikka- tuore kunnanvaltuutettu Annica Tuominen.