Piikkiönlahteen on valunut jätevettä – uimista suositellaan paikoin vältettäväksi

1

Kaarinan kaupunki tiedotti torstaina iltapäivällä, että Piikkiön jätevesipumppaamolta on päässyt valumaan jätevettä Piikkiönlahteen. Pumppaamo on ollut jonkun aikaa pysähdyksissä ja se havaittiin maanantaina rutiinitarkastuksessa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että pysähdys on voinut tapahtua enintään vajaat kaksi viikkoa ennen sen havaitsemista.

Toimintahäiriön aikana Piikkiöstä ja osasta Paimiota Turun Kakolan keskuspuhdistamolle matkalla olleet jätevedet ovat valuneet ylivuotoputkea pitkin Piikkiönlahteen puhdistamattomina. Jätevettä on voinut vuotaa enintään noin 12 000 kuutiota.

Liedon terveysvalvontaan tai Kaarinan kaupungille ei ole toistaiseksi tullut epäilyksiä Piikkiönlahden veden laadusta tai havaintoja epäpuhtauksista. Viranomaiset muistuttavat, että jäteveden mukana uimaveteen on voinut päätyä mm. suolistoperäisiä taudinaiheuttajia ja siksi veden laatua seurataan nyt tarkasti.

Viimeisimmät vesitutkimusnäytteet Raadelman uimarannalta on otettu 22.6. ja 30.6.2021. Uimaveden mikrobiologinen laatu täytti molemmilla kerroilla viranomaisvaatimukset. Tämän lisäksi torstaina on otettu lisää tutkimuksia Piikkiönlahden rannoilta ja näiden tulokset luvataan julkaista jo perjantaina kaupungin uimarantojen vesitutkimussivuilla https://kaarina.fi/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/uimarannat.

Kaarinan kaupungin tiedotteessa todetaan, että toistaiseksi Raadelman uimarannalle ei anneta sen käyttöä rajoittavaa suositusta tai kieltoa, mutta muiden Piikkiönlahden ranta-alueiden osalta viranomainen suosittelee välttämään uimista, kunnes veden laadusta on saatu varmuus.

Kaarinan kaupungin tiedotteessa todetaan lyhyesti, että syynä valitettavaan vuotoon ovat olleet yhtä aikaa sattuneet vahinko- ja vauriotapahtumat automaatiossa, tiedonsiirrossa ja inhimillinen erehdys.

1 KOMMENTTI

 1. 12000000 litraa paskavettä “vahingossa valui” piikkiön lahteen eikä ole muuten ensimmäinen kerta!!!
  Kenen pää tarjoillaan vadilla? Miksi moinen ylivuoto sallitaan alunperinkään. Selityksenä tarjoillaan hulevesien aiheuttama paineen lisäys runkolinjassa aiheuttaa ylivuotoa! Aivan selvä ryssiminen suunnittelusta alkaen ja tiedonsiirto ongelmien takia ei ole tullut hälytystä vaan kahden viikon vahinko oli mahdollinen. Mitä jos rutiinitarkastukset tehtäisiin kuukauden välein…
  Kakolan päässä ei ole tietenkään minkäänlaista ihmettelyä ollut piikkiön ja paimion paskavesien puuttumisen yhteydessä!!
  Kuinka moni Piikkiöläinen rantaunelman omistaja ottaa vapaaehtoisesti suolistobakteereja rantaansa.
  Onko tämä tapahtuma lievempi rikos kuin Nokian pikku “inhimillinen erehdys” jonka johdosta juomaveden ja paskaveden sekaantuminen oli mahdollista. Tämänkin olisi voinut painaa villasella ja odottaa ensimmäisiä sairastumisia ja sitten selitellä “pikku vuodon” mahdollisuuksista, mutta hyvin epätodennäköinen. 12000000 LITRAA ei ole mikään pikku oho!
  Kuka selittää miksi tälläinen sallitaan ja miten estetään tälläinen “vahingon” toistuminen lopullisesti.

  Free Piikkiö.

Kommenttien lisääminen on estetty.