Salmensuun avoin heinäkuu

0
Valtteri Toivonen on tätinsä Pive Toivosen kanssa ideoinut Salmensuun tilalle ravintolan heinäkuuksi. Toivosilta eivät ideat lopu kesken ja kaikki tehdään mielellään myös itse. Esimerkiksi anniskelualueen pöydät ja tuolit ovat syntyneet Toivosten käsissä.

SAUVO

Sauvossa Salmensuun tilalla on nähtävänä ja koettavana heinäkuun ajan taidetta ja ruokaa. Kuvataiteilija Pive Toivonen sekä hänen veljensä Antti Toivosen aikuiset lapset Valtteri ja Vilja Toivonen ovat ideoineet lihamyymälään ravintolan, niin suolaisen kuin makean nälkään. Valtteri ja Vilja ovat kummatkin ravintola-alan ammattilaisia.

­– Minulla on tulevaisuudessa haaveena saada tähän tilausravintola, Valtteri paljastaa.

Toivosilla yhteistyö sujuu. Pive huolehtii visuaalisesta ulkoasusta, Valtteri hoitaa ruokapuolen ja Vilja makeat syötävät.

­– Ajatuksena on ottaa tämä heinäkuu enemmän pitkänä tapahtumana ja kokeilla tätä. Meillä on anniskelulupa heinäkuuksi ja nimikin on avoin heinäkuu, Pive taustoittaa.

Tarjolla tulee olemaan luonnollisesti lihaa, mutta myös kasvisvaihtoehtoja.

­– Kaikki perustuu meidän omaan laadukkaaseen lihaan, niin herefordin kuin lampaan. Lisäksi tietysti myös salaatteja ja makeita juttuja.

Ahdasta keittiössä ei tule, vaikka sisarukset siellä pääsääntöisesti työskentelevätkin.

­– Vilja on enemmän suurtalouskeittiö ihminen eikä häntä kiinnosta sellainen hifistely mikä taas minua kokkina kiinnostaa. Järjestys on se, että Vilja tekee alun ja minä viimeistelen, Valtteri raottaa keittiön järjestystä.

Kummatkin kiittelevät perheen tiivistä yhteistyötä, jota jokainen täydentää sopivasti omalla osaamisellaan.

­– Ideoita tulee aina ja niitä on myös päässyt toteuttamaan. Antilla on sellainen asenne, että hän innostuu kaikesta uudesta, Pive ja Valtteri tuumivat.

Saunakuvia ja puutarhaaMyymälän viereisestä rakennuksesta löytyy Galleria Kettu, jossa on esillä nimekkäiden kuvataiteilijoiden töitä. Puutarha -näyttelyssä on helsinkiläisen taidegraafikko Sari Bremerin töitä, turkulaisen kuvataiteilija Petra Kallion töitä sekä Karunassa asuvan kuosisuunnittelijan Emma Hagmanin töitä. Hagman tunnetaan kuoseista joita hän on suunnitellut muun muassa Finlaysonille ja Ikealle.

­– Tämä on ensimmäinen kerta, kun minulla on maalauksia esillä. Näitä oli todella kiva tehdä ja toivon, että ehdin tekemään näitä vielä lisääkin, ideoitakin olisi jo, Hagman paljastaa.

Graafisesti kauniit mustavalkoiset kukkaset ovat koottu Hagmanin tekemistä kuosien originaaleista, mutta suurin osa on täysin uusia.

­– Esimerkiksi jonkun kukan lehti voi olla jostain tietysti kuosista. Minulla on tuhansia erilaisia originaaleja, mutta käydessäni niitä läpi päädyin kuitenkin tekemään uusia.

Seinän toisella puolella pääsee lempeisiin löylyihin, sillä esillä on Piven maalaamia saunakuvia ympäri Suomen.

­– Vähän yli vuosi sitten päätin piirtää kuvan jokaisesta saunasta, jossa saunon. Nyt kuvia kertynyt yli 50 joista puolet ovat täällä ja puolet Uudella Saunalla Jätkänsaaressa Helsingissä.

Pive kutsuu kuviaan piirretyiksi valokuviksi, joiden tehtävä on dokumentoida tärkeä hetki muistoksi.

­– Otan saunaan mukaan lyijykynän ja luonnoskirjan. Luonnos pitää pirtää nopeasti ennen kuin paperi kostuu löylystä ja hiestä. Vasta saunan jälkeen kotona, maalaan valmiin kuvan.

Taiteilija aikoo jatkaa edelleen saunojen dokumentointia.

­ – Minusta olisi mielenkiintoista tutustua sauvolaisiinkin saunoihin, joten saunakutsuja odotellen, Pive vinkkaa.