Sauvolaiskasvatti Kuninkuusraveihin

0
Sauvolaisen Teija Itälän kasvatti Vennelmon Varma valittiin keskiviikkona Seinäjoen Kuninkuusravien tammakilpailuun. ­ Tuntuu tosi hyvältä, kun tässä on pari vuotta ollut hevosten kanssa vastoinkäymisiä. Tällainen luo uutta uskoa kasvattajalle, Itälä sanoo..

SAUVO

Sauvolainen Teijä Itälä oli keskiviikkona iltapäivällä hyvillä mielin. Hän oli saanut kuulla kasvattinsa Vennelmon Varman pääsevän Seinäjoen Kuninkuusraveihin.

– Hyvät fiilikset tässä tietenkin on. Viimeisen startin jälkeen ajattelin, että se kuuluisi mukaan, mutta eihän valinnoista koskaan tiedä etukäteen. Hyvä kuitenkin näin, Itälä summaa tuntojaan.

Vennelmon Varma on 11-vuotias tamma, joka on juossut reilut 80 000 euroa rahaa. Itälä myi tamman kaksivuotiskeväänä Juvalle ja on yhä tekemisissä omistajien kanssa.

– Se tässä suomenhevoskasvatuksessa on hauskaa, kun tullaan ystäviksi ja seurataan yhdessä hevosen kehitystä. Mikä parasta, Varma on pariskunnan ensimmäinen hevonen, joka on startannut.

Ikänsä hevosten kanssa puuhannut Itälä on kasvattanut 27 suomenhevosta, joten kokemusta ja näkemystä löytyy.

– Varma oli jo pienenä kaunis kuin karkki ja luonteeltaan aika temperamenttinen. Mutta ravurilla saa luonnetta ollakin.

Rippijuhlat ja ravit

samana päivänä


Paras kuninkuusravimuisto Itälällä on kuitenkin vuodelta 2001, jolloin hänen oma kasvattinsa Voimariina tuli Turun Kuninkuusraveissa toiseksi.

– Se oli hieno kokemus, ja vielä kotiradalla. Voimariina oli ensimmäinen oma kasvatti, jonka kanssa tehtiin kaikki ihan itse, opetuksesta lähtien. Onhan tämäkin hienoa, että kasvatti pääsee mukaan, mutta ei se vedä vertoja edelliselle.

Ravivuoden kohokohtiin lukeutuvat Kuninkuusravit ravataan heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, mutta Itälä pääsee jännittämään katsomoon vain lauantaina. Korona sekoitti perheen aikataulut, ja sunnuntain pääkisa jää kasvattajalta näkemättä.

– Pojalla on rippijuhlat sunnuntaina, kun laskettelu-rippikoulu peruuntui talvella. En olisi ikinä järjestänyt rippijuhlia samaan aikaan kuninkuusravien kanssa, mutta minkäs teet. Ollaankin perheen kanssa vitsailtu, että mitä helikopterikyyti mahtaisi maksaa, Itälä nauraa.