Valoinstallaatiot valaisevat Kaarinan talven

0
Tapio Väntsi pitää verkon läpi siivilöityvästä valosta, joka samalla tuo verkon esiin. Kuva on toiminut innoituksena tuleville valoinstallaatioille.

KAARINA

Kaarinalainen valotaiteilija Tapio Väntsi on valittu suunnittelemaan ja toteuttamaan Kaarinaan valotaidetta. Kaarinan kaupunki on budjetoinut tähän 16 000 euroa. Valoinstallaatiota saa ensin ihastella tämän vuoden loka-marraskuun ajan Kaarinan Hovirinnan rannassa. Marraskuun lopussa kalusto siirtyy Piikkiön Pontelaan ja keskuspuistoon. Ensi vuoden tammikuun puolivälissä kalusto palaa Kaarinaan, tällä kertaa keskustan Kallenraitille.

Valotaide on erilaista joka kohteessa. Valo on Väntsin suurin osaamisalue ja intohimo, ja se on kulkenut mukana koko uran ajan, vaikka onkin ollut päätyö vasta hetken.

Valo tuo iloa ja pysäyttää

Kaarinan Hovirinnan ranta hiljenee lokakuussa, joten valaisulla Väntsi toivoo herättävänsä kokijoissa muiston kesästä tai lomasta pimeänä loka-marraskuuna. Valoilla on tarkoitus nostaa esiin tiettyjä asioita, kuten värjätä Hovirinnan rannan muuten talvisen harmaa meri turkoosiksi.

Piikkiön Pontelan kohteessa viehättivät puut, joita Väntsi haluaa tuoda joulukuun alusta alkaen valolla esiin. Viikkoa myöhemmin Piikkiön keskuspuistoon tulevan teoksen paikkaa hän ei vielä paljasta. Tammikuun puolivälistä hiihtolomien yli valoteosta voi ihailla Kaarinan keskustan Kallenraitilla.

Installaatiot olisivat myös jossain määrin interaktiivisia: valot reagoivat katsojien liikkeisiin. Kalusto, joka siirtyy paikasta toiseen, on varsin yksinkertainen, joten pääpaino on siinä, mitä valolla korostetaan.

Talven pimeimpään aikaan ihmisillä on tapana fyysisestikin kulkea katse alas luotuna ja ikäänkuin käpertyä itseen.

– Yritän valolla havahduttaa ihmiset jonkinlaisesta horroksesta, tuoda iloa, pysähdyttää hetkeen, Väntsi sanoo.

Valolaitteiston on kestettävä vaihtelevia sääoloja, ja turvallisuus pitää huomioida. Valot eivät myöskään saa häiritä lähiympäristön asukkaiden elämää.

– On myös haasteellista, että teoksia ei pääse näkemään ennen kuin ne ovat valmiit, vaikka mallinnusohjelmista onkin hieman apua, Väntsi pohtii.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Kiinnostus valoteoksia kohtaan on kasvanut viime vuosina. Kaarinan Viherpalvelut on mukana installaatioiden rakentamisessa, ja Väntsin tarkoituksena on samalla jakaa heille osaamistaan. Myös käytettävä kalusto jää Kaarinan kaupungille.

– Tavoite on saada valoteosten valmistamiseen mukaan useampi taho, Väntsi sanoo.

Hän haaveilee siitä, että saisi aktivoitua monen eri alan toimijoita, kuten yrityksiä tai taloyhtiöitä, tekemään valoinstallaatioita. Jo taloyhtiöiden asukkaiden jouluvalot voivat itsessään olla valoteos.

Matka valotaiteilijaksi alkoi opiskeluaikana

Tapio Väntsi opiskeli Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa teatteri-ilmaisun ohjaajaksi vuosina 2006–2010. Toisena opiskeluvuonna hän toteutti ensimmäisen valosuunnittelunsa ja rohkaistui positiivisesta palautteesta. Vuosina 2010–2017 hän toimi ohjaajana ja valosuunnittelijana Salon Näyttämöllä. Teatteriohjausprojekteissakin valo on monesti toiminut lähtökohtana.

Vuonna 2018 hän seurasi intohimoaan ja siirtyi päätoimisesti teatteritekniikan pariin ensin Tanssiteatteri ERI:in ja sieltä edelleen Turun Taideakatemiaan valaistusmestariksi. Viime vuoden aikana Väntsi suoritti esitystekniikan ammattikorkeakouludiplomin Helsingin Metropoliassa StageRight-hankkeessa, jossa opiskeltiin niin valoa ja ääntä kuin videotekniikkaakin.

– Valo on ilmaisuvoimaista. Teatterissa siitä voi löytyä juurisyy tietylle tunnelmalle, jonka syytä ei muuten tiedostettaisi. Teatterit ovat eräänlaisia mustia laatikoita, joihin valolla maalataan pintoja esiin. Kesäisin valo on Suomessa hallitseva, mutta talven pimeällä keskittymiskyky tarkentuu ja valolla voi nostaa asioita esiin samalla tavalla kuin teatterissa, Väntsi kuvailee.

Väntsi on tehnyt teatteriohjauksia ja valotöitä aiemmin Salossa, Sauvossa ja Turussa. Teatteriesitysten valosuunnittelua lukuun ottamatta valoinstallaatiot ovat olleet pääosin pienimuotoisia eivätkä julkisia. Suurin yksittäinen projekti on ollut Sauvon Vähäkylän Kivi-Kostilan juhlatilan tilavalosuunnittelu.

Kaarinan valoinstallaatiot tulevat siis ulos kaikkien nähtäville.

– Vaikka jännittää, on hirmu hienoa päästä toteuttamaan tätä, Väntsi sanoo.

Valoinstallaatioiden aikataulu

Valoinstallaatioiden aikataulu tarkentuu syksyllä, joten muutokset ovat mahdollisia.

Kaarinan Hovirinnan ranta lokakuun alusta marraskuun loppupuolelle.

Piikkiön Pontela joulukuun alusta ja Piikkiön keskuspuisto reilun viikon myöhemmin tammikuun toiselle viikolle asti.

Kaarinan keskustan Kallenraitti tammikuun puolivälistä yli hiihtolomien.