Värikkäät naivistit Karunan kesässä

0
Iittalan Naivistit näyttelyssä toisiinsa yli 20 vuotta sitten tutustuneet Raija Nokkala, Reijo Kivijärvi ja Anna-Liisa Hakkarainen löysivät tiensä Sauvon Käsien kesänäyttelyyn Erkka Auermaan johdosta. – Me tuomme naivismin iloa ja väriä sinne mihin meidät kutsutaan, kolmikko toteaa.

SAUVO

Tulevana kesänä koetaan taatusti kulttuurinälkää pitkään jatkuneiden rajoitusten seurauksena. Tasokasta kulttuurinjanoa voi sammuttaa vuoden hiljaseloa pitäneen Sauvon Käsien näyttelyssä. Paikalliset taiteilijat ja käsityöläiset avasivat kesän näyttelynsä juhannusaattona tuttuun tapaan Karunan Rantolassa sijaitsevaan vanhaan meijeriin.

– Vuoden hiljaisuuden jälkeen tuntuu, että sellaista innostuksen kipinää on ilmassa. Meille on tullut mukaan toimintaan uusia jäseniäkin kuten Pirkko Paranko ja Pauliina Laine . Heidän kauttaan on tullut aktiivisuuttakin enemmän, Sauvon Käsien puheenjohtaja Leena Sarparanta kertoo.

Sitä puheenjohtaja ei lähde arvailemaan rikotaanko kesän aikana kävijäennätys, jonka hänen veljenpoikansa Sampsa Sarparanta teki kesällä 2019.

– Sampsa veti kävijöitä yli 3000, Sarparanta paljastaa.

Sielun ja

hengen ravintoaPaikallisten taiteilijoiden ja muiden vakiovieraiden lisäksi kesän vieraina nähdään kolme kovaa naivistia, jotka ovat Iittalan Naivistit -kesänäyttelyn konkareita. Anna-Liisa Hakkaraisen , Reijo Kivijärven ja Raija Nokkalan paikalle kutsui Sauvon Käsien vakiovieras Erkka Auermaa .

– Olimme viime kesänä tänne tulossa, mutta toisin kävi, kolmikko toteaa.

Rantolan elämää nähnyt vanha meijeri saa naivisteilta osakseen suitsutusta.

– Tämä on tavallaan kauhea rakennus, mutta näyttelyn ollessa valmis siihen tulee se henki, joka muuttaa rappiotilan upeaksi paikaksi, Hakkarainen toteaa

Samaa mieltä on Nokkala.

– Suomessa on paljon samanlaisia paikkoja, joita pitäisi nostaa kulttuurin paikoiksi. Taide on arvokas elinkeino. Minusta jokaisen kunnan tulisi arvostaa ja nostaa ylös näiden kulttuuri-ihmisten paikkoja, nostaa niiden tunnettavuutta ja pitää heitä palkkalistoillaan, Nokkala täsmentää.

Kulttuuriin pitäisi satsata Suomessa kolmikon mielestä enemmän.

– Liian paljon keskitytään konkreettiseen tuottavuuteen ja sitä korostetaan joka paikassa. Miksemme voisi korostaa henkistäkin tuottavuutta, sielun ja hengen ravintoa, Hakkarainen kysyy.

Naivismi sopii

ajan henkeenKoronavuodet ovat kurittaneet kolmikkoa, sillä näyttelyiden ollessa katkolla taiteilijaystäviä ei ole voinut nähdä. Taiteilijat kokevat yhtä suurta kulttuurinnälkää kuin yleisökin.

– Koronan aikana olemme soitelleet toisillemme ja purkaneet huolia, mutta ei se ole sama asia kuin näkee kasvotusten. Sen vuoksi nyt tuntuukin valtavan ihanalta päästä ihmisten ilmoille ja nähdä heitä. Meillä on ollut täällä Karunassa ihana päivä ja järjestelyt ovat olleet hyvät. Meidät on viety jopa paikalliseen ravintolaan syömään, Nokkala kertoo.

– Edes Ranskassa eivät olleet asiat näin hyvin, Anna-Liisa Hakkaraisen mies Reijo Hakkarainen kommentoi ripustamisen lomasta.

Avecit ovat auttamassa ripustuksessa, mutta myös markkinoimassa, jos se ei tule luontaisesti taiteilijoilta.

– Suomen maassa ei ole kovin montaa näin hyvää kesänäyttelyä, Raija Nokkalan mies Pentti Nokkala intoutuu ylistämään.

Jyväskylästä matkanneille Hakkaraisille ja Uudestakaupungista saapuneille Nokkaloille Sauvo on täysin uusi tuttavuus. Soinista tulleelle Kivijärvelle paikka oli ennestään tuttu.

– Asuin Turussa 10 vuotta, joten alue on sikäli tuttu.

Kolmikolla on useampia näyttelyitä kesän aikana ympäri Suomen ja siksi alkukesä on tuntunut heistä kiireiseltä.

– Esimerkiksi minulla on töitä neljässä ei näyttelyssä kesällä ja yksi niistä kotonani, joka on 40-vuotis juhlanäyttely. Siellä on esillä 70 työtä, joten otin tänne mitä vapaana oli. Lisäksi otin muutaman ison työn ja onneksi tämä on kiitollinen paikka myös niille, Kivijärvi sanoo.

Naivismi on nouseva taiteenlaji Suomessa ja sen vuoksi kolmikko pyrkii lähtemään sinne minne pyydetään.

– Naivismi viehättää yleisöä ja se on nouseva juttu Suomen taiteessa. Yritämme enemmän järjestää näyttelyitä, mutta joka paikkaan ei ehditä, Nokkala hymyilee.

Naivismi taiteenlajina sopii tähän aikaan kuin nenä päähän.

– Nämä ovat hyväntuulentöitä, jossa on huumoria ja iloa, Nokkala kiteyttää.

Sauvon Kädet 25.6.–8.8.2021, Karunantie 1214, Karuna.