Vilja on maan taitavin nuori kokki

0
Maistuis varmaan sullekin? Sm-kisan voitto vaati Vilja Vallirannalta kovaa treenausta. Kuvassa on pääruuan harjoitteluannos, jossa siis kana oli pääruoka-aineena. .

TURKU Laura Peltonen

Kova harjoittelu toi nuorten kokkien sm-kisan voiton paimiolaistaustaiselle Vilja Vallirannalle. Hän sai valmistettua maukkaat annokset jopa eksoottisimmistakin raaka-aineista, kuten kanan maksasta.
Valliranta on ollut aina kiinnostunut ruuanlaitosta. Erityisesti yläasteella Paimiossa kotitalouden tunneilla mielenkiinto heräsi.
Kokkaaminen ei ole Vallirannalle pelkkä ammatti vaan myös elämäntapa.
– En syö elääkseni vaan elän syödäkseni, Valliranta toteaa.
Työasiat ja mahdolliset uudet reseptit pyörivät aina uuden Suomen mestarin mielessä.

Mestariksi ilman valmentajaa

Nuorten kokkien suomenmestaruuskilpailu järjestetään vuosittain. Tänä vuonna kilpailtiin Jyväskylässä. Kilpailijoille oli kerrottu annosten pääraaka-aineet etukäteen.

Mestaruus ei tullut sattumalta, vaan Valliranta oli valmistautunut hyvin. Hän oli harjoitellut raaka-aineiden käyttöä ja suunnitellut, millaisia annoksia niistä voisi valmistaa.

Ennen kilpailun alkua hän kertoo, että jännitti. Vasta paikan päällä hänelle selvisi, että kaikilla muilla nuorilla kokeilla oli valmentajat mukana.

Kilpailussa oli kuitenkin hyvä ilmapiiri ja Valliranta tutustui myös muihin kokkeihin. Kilpailu oli hänelle hieno kokemus.

Comfitit ja fondantit saivat veden kielelle

Kilpailussa valmistettiin kolmen ruokalajin ateria. Lämpimän alkuruuan pakolliset raaka-aineet olivat kirjolohi ja mäti. Valliranta valmisti kirjolohi-comfitin, joka kypsennetään matalassa lämmössä öljyssä ja sen lisukkeina oli tomaattinen kalaliemi mätikastikkeessa sekä haudutettua ja marinoitua fenkolia. Tämä loi pohjan hyvälle suoritukselle.
Pääruuassa pakolliset raaka-aineet olivat kokonainen kana ja kanan maksa. Annoksen tuli myös sisältää kastike ja tärkkelyspitoinen lisäke.

Kanan maksa oli haastava valmistettava, mutta Valliranta sai ruuastaan hyvää palautetta. Hän valmisti kanamurekerullan, minne kanan maksa oli paistettu oivaltavasti sisään.
Lisukkeina oli paahdettu kanaliemi-sipuli kastike, perunafondant, haudutettua purjoa ja pikkelöityä punasipulia. Suoritus lupasi hyvää jatkolle.

Jälkiruuassa pakollinen raaka-aine olivat puolukat ja jälkiruuan tuli sisältää myös jotain leivottua. Vallirannan jälkiruoka-annos koostui valkosuklaaleivoksesta, puolukkamoussesta, puolukkasiirapista ja paahdetusta valkosuklaasta. Voitto oli tällä kokonaisuudella sinetöity.

Mestari jatkaa opintoja

Valliranta työskentelee turkulaisessa Roster-ravintolassa ja valmistaa työkseen alku- ja jälkiruokia. Hän olikin positiivisesti yllättynyt siitä, että tuomarit kehuivat erityisesti hänen tekemäänsä pääruokaa. Suomen mestarilla katse on jo tulevassa ja hän aikoo vahvistaa osaamistaan syksyllä alkavalla jatkotutkinnolla.

Kylmät keitot suosikkeina

Uusi Suomen mestari rohkaisee kaikkia kesällä kokkaamaan. Vallirannan kesän suosikkiresepteihin kuuluvat kylmät keitot, esimerkiksi gazpatso, jotka viilentävät ihanasti helteillä. Katkarapusalaatti sopii tarjottavaksi gazpatson kanssa.
Grilliin Valliranta suosittelee kokonaisia kasviksia esimerkiksi kesäkurpitsaa ja munakoisoa ja niihin hyvät marinadit. Suomen luonnosta saa puhtaita raaka-aineita myös ilmaiseksi.
Metsien sienet ovat Vallirannalle rakas raaka-aine.
– Sienistä voi tehdä melkein mitä vain, mutta sienipastat ovat suosikkini, hän kertoo.