Ankkalammen karhuhavainnolle ei saatu vahvistusta

0
Karhua jäljitettiin Ankkalammen ympäristössä sunnuntai-iltana usean petoyhdyshenkilön voimin, mutta havainnolle ei saatu vahvistusta. Kuvituskuva

Paimion Ankkalammen ympäristössä jäljitettiin karhua usean suurpetoyhdyshenkilön voimin myöhään sunnuntai-iltana. Etsinnät käynnistyivät, kun paimiolainen mies ilmoitti nähneensä karhun Ankkalammen kuntopolulla kuntokontin vieressä. Alueen läheisyydessä sijaitsee runsaasti asutusta.

– Karhu oli polkujen risteyksessä noin kymmenen metrin päässä isästä, miehen tytär kertoo.

Isä ei halunnut kommentoida havaintoaan Kunnallislehdelle, mutta pyysi tytärtään varoittamaan alueella asuvia ihmisiä Facebookissa Paimion keskusteluryhmässä. Päivitys herätti runsaasti keskustelua. Osa kommentoijista arvelee, että mies on sekoittanut ison koiran ja karhun.

– Isä on nähnyt nuoruudessaan luonnossa karhuja, joten kyllä hän karhun koirasta erottaa. Hänen mukaansa eläimen säkäkorkeus oli yli vyötärön. Sen enempää isä ei jäänyt havainnoimaan, vaan poistui kiireesti paikalta, tytär kuvailee.

Ei jälkeäkään karhusta

Havainnosta on tyttären mukaan ilmoitettu hätäkeskukseen ja riistanhoitoyhdistykselle. Viestintäasiantuntija Katri Kurkela vahvistaa, että Lounais-Suomen poliisi sai ilmoituksen karhusta, mutta ei käynyt paikalla, koska kyse oli vain yksittäisestä havainnosta ja siitä oli kulunut jo aikaa.

Paimion riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Marko Perkkiö kertoo, että enempää havaintoja karhusta ei ainakaan hänen korviinsa ole tullut.

– Ei se täysin mahdotonta ole, että siellä olisi ollut karhu, mutta havaintoa ei ole myöskään pystytty vahvistamaan. Yleensä tällaiset asuinalueilla tehdyt, yksittäiset havainnot osoittautuvat joksikin muuksi.

Petoyhdyshenkilö Matti Yrjövuori oli jäljittämässä karhua sunnuntai-iltana kahden muun suurpetoasiantuntijan kanssa.

– En epäile havainnon tekijän silmiä, mutta me emme löytäneet karhusta merkkiäkään. Tietysti kovaan maahan ei jää niin helposti jälkiä, mutta luulisi, että noin painavasta eläimestä olisi jäänyt edes kynnen jäljet. Alueella on myös vähän turhan paljon asutusta. Tuntuu oudolta, että karhu olisi sinne mennyt, Yrjövuori muotoilee.

Paimiolaisilla ei miesten mukaan ole syytä paniikkiin. Jos alueella olisikin ollut karhu, se on mitä todennäköisimmin jatkanut jo matkaansa.

– Odottelen nyt, jos Marttilasta tai Koskelta kuuluisi havaintoja karhusta, Yrjövuori toteaa.

Varsinais-Suomessa ei ole pysyvää karhukantaa. Lähin pysyvä kanta löytyy Läntiseltä Uudeltamaalta.