Liikuteltava planetaario tuo tähtitaivaan vaikka Kaarina-saliin

0
M Liikuteltavaan planetaarioon mahtuu sisälle noin 50-60 ihmistä. - Planetaarion testaus meni hyvin ja olemme erittäin tyytyväisiä kupuun sekä digitaaliseen projektoriin, Peetu Sillanpää iloitsee.

Harvoin Kaarina-talossaon katseltu tähtitaivasta, mutta nyt sellainenkin ihme on koettu. Tuorlassa toimivaan Avaruuspuisto Väisälään on hankittu kesän aikana liikuteltava planetaario.

Venäjältä tilattua, ilmalla täytettävää kupua päästiin testaamaan ensimmäistä kertaa tällä viikolla Kaarina-salissa. Suuren koon vuoksi planetaarion täyttäminen ei onnistu joka paikassa, vaan tilaa vaaditaan pienen liikuntasalin verran. Kupu on halkaisijaltaan seitsemän metriä pitkä ja korkeutta on lähes viisi metriä. Sisälle mahtuu kerralla 50–60 ihmistä.

Avaruuspuisto Väisälään hankittu liikuteltava planetaario on tiettävästi toinen Suomessa. Tähtitieteellisellä yhdistyksellä Ursalla on vastaava, mutta se on huomattavasti vanhempaa tekniikkaa, eikä mahdollista esimerkiksi elokuvien näyttämistä. Siihen verrattuna Piikkiöön hankittu planetaario on ainutlaatuinen Suomen mittakaavassa.

– Jos vertaa kokemusta elokuvanäytökseen, niin elokuvateatterissa yleisö katsoo screeniä salin etuosassa. Planetaariossa koko katsojan näkökenttä on kuvaa, Peetu Sillanpää kuvailee planetaariokokemusta.

Vetonaula messuille

Idea liikuteltavasta planetaariosta lähti alun perin matkamessuista. Messujen saaristo-osastolle kaivattiin hätkähdyttävää vetonaulaa. Kaarinan Kehityksen toimitusjohtaja Niina Sjöholm innostui ajatuksesta: mikä voisikaan olla pysäyttävämpi kokemus kuin katsojan ylle levittäytyvä tähtitaivas? Sjöholmin avustuksella planetaariohankintaan saatiin tukea Turun seudun kehittämiskeskukselta.

Avaruuspuisto Väisälän suunnitelmissa on tarjota jatkossa planetaarioelämyksiä ympäri Suomea. Heidät on kutsuttu jo koululaisvierailulle Iisalmeen, mikäli koronatilanne vierailun vain sallii. Aika näyttää, voisiko liikuteltavaa planetaariota hyödyntää esimerkiksi yritystilaisuuksissa.

– Koulut ja oppilaat ovat pääkohderyhmämme. Tuorlan observatoriossa vierailee vuosittain oppilaita alakouluikäisistä lukiolaisiin tutustumassa tähtitieteeseen. Pitkien välimatkojen ja korkeiden kuljetuskustannusten takia vierailut eivät ole olleet kuitenkaan kaikille koululaisille mahdollisia, Sillanpää selittää.

– Planetaarionäytös on tehokas tapa saada lapset ja nuoret miettimään, mitä yläilmoissa on. Jos oppilailta kysyy heti esityksen jälkeen, kuinka moni aikoo ruveta isona tähtitieteilijäksi, aika monta kättä nousee pystyyn, Aimo Sillanpää naurahtaa.

Peetu Sillanpää visioi, että hankittu laitteisto sopisi muidenkin kuin tähtitiedeaiheisten elokuvien näyttämiseen.

– Miltäköhän näyttäisivät esimerkiksi Borneon sademetsät kupoliin heijastettuna? Tietysti pääpointti Tuorlassa on tähtitiede, mutta ei ole poissuljettua, että näyttäisimme muitakin tiede-elokuvia, Sillanpäät pohtivat.

Korona-aikana hiljaista

Koronapandemian takia Tuorlan observatorionmäellä on ollut viime vuosina hiljaista. Alue rakennuksineen siirtyi Suomen yliopistokiinteistöt Oy:ltä yksityisomistukseen keväällä 2020. Sen jälkeen Tuorlan planetaariossa ei olla pystytty poikkeusolojen takia järjestämään ensimmäistäkään yleisönäytöstä tai avointen ovien tapahtumaa.

Avaruuspuistossa on Peetu Sillanpään mukaan käytetty hiljainen aika toiminnan kehittämiseen. Vanhoja rakennuksia on kunnostettu ja niiden yhteyteen on tekeillä opaskyltit, joissa kerrotaan rakennusten historiasta ja käyttötarkoituksesta.

Syksyn aikana observatorion ympäristöä on tarkoitus kohentaa Livian opiskelijoiden johdolla. Observatorionmäki on Aimo Sillanpään mukaan päässyt vuosien saatossa pahasti pusikoitumaan. Opiskelijoiden suunnitelmana on kunnostaa mäestä viihtyisä, puistomainen alue, jonne ihmiset voivat tulla ulkoilemaan ja oleskelemaan.

KUVAT: Peetu ja Aimo Sillanpää