”Luova joutilaisuus on paras olotila taiteen tekemiseen”

0
– Innostuin maalaamisesta keskikoulussa. Jossain vaiheessa tuli pieni tauko, mutta 40-vuotiaana maalaaminen alkoi taas kiinnostamaan. Katsoin televisiosta ruotsalaista akvarellinteko-ohjelmaa ja opin siitäkin, Pirkko Paranko kertoo.

SAUVO

Anni Himberg

Sauvon kirjastossa on elokuun ajan esillä sauvolaisen Pirkko Parangon maalauksia. Paranko kaivoi noin 40-vuotiaana esille nuoruutensa maalausharrastuksen, ja pandemian myötä maalaamisesta tuli suorastaan tapa.

– Jos koronaa ei olisi tullut, niin näin paljon teoksia ei olisi syntynyt. Kun mihinkään ei ole päässyt, niin aamiaisen jälkeen olen kiivennyt talomme yläkertaan maalaamaan. Nyt on kylläkin sellainen olo, että tulee tauko, mutta katsotaan nyt. Eihän koronastakaan ole vielä päästy.

Elämykset ikuistetaanBiologin koulutuksen saanut Paranko teki työuransa Salon kaupungin ympäristönsuojelupäällikkönä. Luonto on hänelle keskeinen luovuuden lähde.

– Inspiraatio voi tulla vaikkapa lehdessä tai kirjassa olevasta kuvasta. Kuva voi olla myös itse otettu, mutta sen täytyy aiheuttaa minussa elämyksen tunne. Usein kuva johtaa toiseen, kuten tässä kylpyammetyössä. Ihastuin kylpyammeeseen ja maalasin sille interiöörin.

Punainen sohva ja kaakelilattia on poimittu lehtikuvasta, ja niistä on muodostunut herkullinen talvipuutarha.

On huone vanhassa suklaatehtaassa Las Palmasissa, mutta joukkoon on päässyt myös kotoa afrikkalainen naamio ja Ikean nojatuoli.

Paranko ei pyri näköiseen, mikä luo herkän ja unenomaisen tyylin erilaisista kuvista ja maisemista rakentuville töille.

– Maalasin pitkään akvarelleilla, mutta myöhemmin akvarellit ovat akryylimaalauksen kautta vaihtuneet sekatekniikkaan, jossa yhdistelen muun muassa pastelliliituja ja tusseja. Kokeilemalla selviää usein, mikä toimii parhaiten. Kokeilujen kautta saa myös lisää vapautta tekemiseen.

Uutta tulossaParanko kertoo olevansa lapsellisen innostunut kaikesta, mitä maalaustelineeltä syntyy.

– Olen huono itsekritiikissä, mutta tiedostan että aina pitäisi osata tehdä korjausliikkeitäkin. Toisaalta luin juuri eräältä sarjakuvataiteilijalta elämänviisauden, että ei kannata keskittyä töiden korjaamiseen, vaan niiden tekemiseen ja taas tekemiseen. Laiskottelu ja siihen liittyvä luova joutilaisuus on ihmiselle todella mukava olotila, ja vain silloin voi jotain syntyäkin.

Sauvon kirjastossa esillä olevat työt ovat kaikki syntyneet vuosien 2020 ja 2021 aikana. Seuraavan viikon kuluessa syntyy varmasti lisää uutta, sillä Paranko lähtee viikoksi maalauskurssille Houtskäriin.

– Noin kerran vuodessa tulee käytyä kursseilla. Nyt on vuorossa Seija Sainion sekatekniikkakurssi. Nautin kun saan maalata ja uida, Paranko tiivistää.