Merivesi ei ole aina karibiansinistä

0

Näyttää siltä, että Suomen kauppatase on pelastettu. Helsingin Sanomat uutisoi nimittäin maanantaina, että Eppu Normaalin 70-luvun kappaleesta Poliisi pamputtaa taas julkaistaan verevä brittiversio.

Muilta osin uutiset eivät olleet erityisen hyviä. Melko pelottavalta tuntui muun muassa uutinen Louisianan rannikolle iskeneen hurrikaani Idan kehittymisestä neljännen eli toiseksi korkeimman voimakkuusluokan hurrikaaniksi.

Mielialaa ei nostattanut sekään uutinen, että oikeus hylkäsi syytteet hakaristilipun kantamisesta itsenäisyyspäivän kulkueessa.

Luonnonilmiöiden nykyiset vakavuusasteet ovat kuitenkin huomattavasti huolestuttavimpia seikkoja kuin ns. lehtimetsän läpi juoksutettujen lippukulkueet.

Poikkeuksellisen rajuista sääilmiöistä, kuten hirmumyrskyistä, kuivuudesta ja tuhansien hehtaarien pensaspaloista, kärsitään muuallakin kuin Yhdysvaltojen rannikoilla. Eurooppakin on hiljattain saanut osansa – poikkeuksellisten rajujen, lukuisia ihmishenkiä vaatineiden tulvien muodossa.

Aivan oma lukunsa on maapallon kenties köyhin maa Haiti. Meillä täällä Suomessa tulee pari isompaa sähkökatkoa vuodessa, mutta Haitissa maa järisee tuhoisasti tavan takaa ja rajut taifuunit ynnä muut luonnonkatastrofit ovat tiettyyn vuodenaikaan miltei jokaviikkoisia.

Hispaniolan saaren rantamilla merivesi ei ole aina väriltään kutsuvan karibiansinistä, vaan monesti harmaanruskeaa ikävää velliä, joka katkaisee teitä ja vie siltoja ja taloja mennessään.

Sitä todellisuutta turistit eivät yleensä näe. Sikäli kuin heitä naapuritasavallan golfkentiltä Haitin puolelle koskaan saapuukaan.

Suomessa ilmastotietous on kohonnut muutamassa vuodessa kansainvälisestikin vertailtuna todella korkealle tasolle. Uskoakseni se ei johdu niinkään joitakin henkilöitä ärsyttävästä ”toitottamisesta”, vaan siitä, että Suomi on korkean koulutustason maa.

Koulutettu henkilö ei kyseenalaista tiedettä lämpimikseen, vaan ottaa vakavasti sen, mitä laaja ja ansioitunut tiedemiesjoukko kertoo.

Mutta aina löytyy muutama ”Maukka”, joka tietää kaiken paremmin ja selittää pystykahveilla maailmanjärjestyksen vasemmasta suupielestään samassa ajassa kun paperossi palaa oikeassa.

Mutta kyllä Maukkaakin täytyy ymmärtää. Ikävien uutisten tulva on monesti niin päällekäyvä ja ahdistava, että kaikkea ei vaan yksinkertaisesti jaksa ja halua uskoa.

Mutta silloin kannattaa muistaa, että tiede voi tuoda myös monenlaisia ratkaisuja. Ja on jo tuonutkin.

PERTTU HEMMINKI