Naiskaksikko ensimmäistä kertaa Kaarinan kuntapolitiikan ohjaksissa

0
Anne-Mari Virolainen, Kaarinan suojeluspyhimys Katariina Aleksandrialainen sekä Niina Alho.

KAARINA

Kaarina sai ensimmäistä kertaa naiskaksikon johtamaan ylimpiä luottamuselimiään. Kaarinan kaupunginhallituksen tuoreeksi puheenjohtajaksi on valittu Anne-Mari Virolainen kokoomuksesta ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi Niina Alho SDP:stä.

– Ei meitä ole valittu tänne siksi, että olemme naisia, vaan siksi, että hoidamme Kaarinan asioita, huomauttaa kuitenkin Virolainen.

Näissä tehtävissä on aiemmin ollut vain yksi nainen. Merja Kantalainen kokoomuksesta oli Kaarinan kaupunginhallituksen ensimmäinen naispuheenjohtaja. Hän oli tehtävässä kahdesti, ensimmäisen kerran 2000-luvun alkupuoliskolla, toisen kerran 2010-luvun keskivaiheilla. Kaarinan valtuustossa naispuheenjohtajia ei ole ollut.

Virolainen oli kesän kuntavaaleissa Kaarinan suurimman puolueen eli kokoomuksen ääniharava, Alho toiseksi suurimman eli SDP:n. Halutuimmat luottamuselinpaikat menevät pääsääntöisesti eniten ääniä saaneille. Olikohan kulisseissa silti vääntöä siitä, kuka puolueessa saa puheenjohtajanuijan?

Virolainen kertoo, että Kaarinan kokoomuksessa puheenjohtajuus on niin selkeästi sidottu henkilökohtaiseen äänimäärään, että valinta oli selvä. Alho taas kertoo, että SDP:ssä painotetaan äänimäärän lisäksi kokemusta, ja äänestyksiä käytiin.

Kummatkin kiittelevät sitä, miten hyvässä hengessä paikkaneuvottelut Kaarinassa sujuvat.

Virolaisella on takanaan riitaisampia neuvotteluita Liedon puolella.

Nopeat poliittiset urat

Littoislainen Anne-Mari Virolainen muutti Kaarinaan vasta viime syksynä. Monet asiat ovat Kaarinassa hänelle uusia, kuten Kaarina-neidon patsas, jonka luona tämän artikkelin kuva otettiin.

Sen sijaan poliittista kokemusta Virolaisella on takanaan mittava määrä. Hän on kansanedustaja ja työskennellyt aiemmin ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä. Liedossa hän toimi muun muassa valtuuston puheenjohtajana.

Tuleva puheenjohtajan pesti Kaarinassa on vaativa ja työläs. Miten kansanedustajalla voi riittää aikaa?

– Oikein hyvin, minähän olen täysipäiväinen poliitikko. Tavallisesti valtuutetuilla on päivätyöt ja he hoitavat näitä vapaa-ajallaan, Virolainen vastaa.

– Sen sijaan ministerinä olisi vaikea olla kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Silloin voi myös tulla intressiristiriitoja.

Niina Alho on syntyperäinen piikkiöläinen ja työskentelee Kaarinan kaupungin rekrytointisuunnittelijana. Hän on jäämässä pian äitiyslomalle. 39-vuotias Alho opiskelee parhaillaan kauppatieteiden maisterin tutkintoa, terveystieteiden maisterin tutkinnon päälle.

55-vuotias Virolainen on kauppatieteiden maisteri.

Kummankin poliittinen ura on ollut nopea. Alho aloittaa vasta toista valtuustokauttaan ja eteni jo valtuuston puheenjohtajaksi. Virolainen päätyi kansanedustajaksi vain kolme vuotta politiikkaan lähtemisen jälkeen.

Alholla on 10-vuotias lapsi, ja toinen syntyy pian. Virolaisen lapset ovat aikuisia, ja hänestä tuli elokuussa isoäiti.

Ei enää poukkoilua

Niina Alho miettii, että Kaarinan päätöksenteko on päättyneellä valtuustokaudella ollut poukkoilevaa.

– Tähän haluan muutosta. Meidän pitäisi pystyä tekemään toisten puolueiden kanssa sellaista yhteistyötä, että tehtyihin päätöksiin sitoudutaan eikä samoista asioista väännetä taas puolen vuoden päästä.

Anne-Mari Virolainen kommentoi, että hän on vielä uusi koneistossa eikä pysty sanomaan, mitä kaupunginhallituksessa pitäisi uudistaa.

– Jos asiat rullaavat hyvin, toimivaa systeemiä ei kannata korjata, mutta jos jotain takkuilee, siihen puutun. Luotan suoraan keskusteluun, eikä minulla ole salaisia agendoja.

Alho miettii, miten tärkeää on, että neuvottelu- ja hallituspöydästä saadaan tieto kulkemaan muulle puolueelle, jotta päätöksenteossa on koko ryhmän kanta selvillä eikä puolueen linja vaihdu eri luottamuselimissä.

– Kompromissia etsitään ensin oman ryhmän kesken ja sitten muiden, Virolainen ynnää.

Hyvää seutuyhteistyötä kumpikin pitää tärkeänä: Kaarina tarvitsee keskusteluyhteyden esimerkiksi Turkuun.

– Kun isot linjat koko seudulla ovat selvillä, ei tarvitse kiistellä pikkuasioista, Virolainen toteaa.

– Ja mieluummin selvitetään asiat etukäteen hyvin ja keskustellaan asia selväksi kuin että palataan muuttamaan aiempia päätöksiä. Olen itse aina valmis romuttamaan käsityksiäni, kunhan vain evidenssiä on tarpeeksi. Meillä on niukat resurssit, jotka on kohdennettava oikein, Alho toteaa.

– Mutu, vatu ja petu ei riitä, alleviivaa Virolainen.

Mutu tarkoittaa ”musta tuntuu”, mutta mitä ovat vatu ja petu?

– Vaimosta tuntuu ja Pekasta tuntuu, Virolainen selventää. Alho nauraa ja kommentoi, että näitä käsitteitä hänkin voisi alkaa käyttää.

Kaarinan uusi kaupunginhallitus


Anne-Mari Virolainen,

pj. (kok.)

Mikko Aaltonen,

1. varapj. (kok.)

Tommi Leppänen,

2. varapj. (ps.)

Hannu Rautanen,

3 varapj. (vihr.)

Jere Järvinen (sd.)

Essi Hiltunen (sd.)

Liinu Leiwo (vihr.)

Hans Huttunen (ps)

Matti Alander (kok.)

Hanna Sirkiä (kok.)

Sami Elmeranta (kok.)

Sanna Tähkämaa (kesk.)

Åsa Gustafsson (r.)