“Onhan tästä ihan älytön markkinahyöty”: Paimiolaisen ravintoloitsijan Fallerot voitti TV:n reseptikilpailun

0
Lapsesta asti maalla asumisesta haaveillut Marjaana Pohjola osti pari vuotta sitten talon Veikkarista. Pohjola kertoi elämästään Paimion maaseudulla Kunnallislehden juhlalehdessä 21.5.2021.

Paimiolaisen ravintoloitsijan Marjaana Pohjolan puhelin tuuttaa varattua torstaiaamuna. Linjat ovat käyneet kuumina edellisillasta asti, kun Pohjolan kehittämät Fallerot voittivat tämänvuotisen Suomalainen menestysresepti -kilpailun. Finaalilähetys nähtiin televisiossa keskiviikkoiltana.

Suomalainen menestysresepti -ohjelmassa etsitään Suomen kiinnostavimpia ruokainnovaatioita. Edellisillä kausilla voiton ovat vieneet perheleipomo Rostenin kehittämä Rostis ja kaura-siemenpyörykkä Boltsi.

Pohjolan kehittämä fallero on suomalainen versio falafelista. Se valmistetaan härkäpavuista, kasviksista ja mausteista. Kilpailun tuomaristoon kuuluva Jyrki Sukula suitsuttaa tuotteen ekologisuutta ja makua.

– Erityisen hienoa on se, että tuote on valmistettu nimenomaan kotimaisista härkäpavuista, jonka viljely on Suomelle erittäin merkittävää monistakin syistä; se esimerkiksi sitoo typpeä ja tuottaa hyvää proteiinia. Tuote on paitsi hämmentävän lähellä ravintolatasoista tuotetta, mutta myös täysin tekijöidensä näköinen.

Ravintoloissa vilkasta

Kilpailun voittaja Marjaana Pohjola tunnetaan Turussa sijaitsevista Kuori- ja Roots Kitchen -kasvisravintoloistaan. Idea uuteen tuotteeseen syntyi Pohjolan ravintolan suositusta falafel-baarista, jonka pohjalta kehiteltiin ruokakauppoihin sopiva tuote.

– Olimme alusta lähtien hyvin periksiantamattomia tuotteen suhteen ja paiskimme todella paljon töitä, jotta saimme hiottua ravintolastamme tutun Falleron teollisessa tuotannossa mahdollisimman laadukkaaksi ja kotikutoiseksi.

Alkuun televisio-ohjelmaan mukaan lähteminen epäilytti Pohjolaa julkisuuden takia. Nyt hän voi sanoa, että kyllä kannatti. Voiton myötä Pohjolan Fallerot saavat paikan S-ryhmän kauppojen hyllyillä syksyn ykköslanseerauksena. Kilpailu on tuonut näkyvyyttä myös hänen ravintoloilleen.

– Onhan tästä meille ihan älytön markkinahyöty. Pelkkä finaalikuusikkoon pääseminen oli kova juttu. Jo nyt on näkynyt ravintoloissa, että ihmiset haluavat tulla maistamaan ruokiamme.

Tänä vuonna finaalissa kisasivat Falleron lisäksi Foodinin Chia Good -luomuvälipala, Bean Betterin fermentoidut härkäpapupalat, Leivon Leipomon Kaurakas-putkipasta, Kamaboko Finlandin savustetusta lahnasta valmistettu Leikkala-kalaleikkele sekä KomeroFoodin Ateriakippo.

Sukulan lisäksi kilpailun tuomareina toimivat Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila , tuotekehitysyhtiö Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma ja S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho .