PaHaMa-hanke tarjoaa nuorilleilmaisia harrastuksia

0
Paimion kaupungin liikuntasuunnittelija Mikko Häkkilä ja PaHaMa -hankkeen hankekoordinaattori Jenni Rönnberg toivovat Paimion harrastamisen mallista pysyvää toimintatapaa. - Koulupäivän yhteyteen olevaan kerhotoimintaan on kysyntää ja tämä on varta vasten suunniteltu nuoria kuunnellen. Nyt he saavat harrastaa niitä harrastuksia ilmaiseksi koulupäivän yhteydessä, joita ovat toivoneetkin.

PAIMIO

Tanssia, parkouria, valokuvausta, koodausta, luonto-, liikunta- ja safkakerhoja sekä jalkapalloa. Näitä paimiolaiset lapset ja nuoret haluaisivat harrastaa, ja nyt kaupunki antaa siihen mahdollisuuden ilmaiseksi. Kyse on PaHaMa:sta eli Paimion harrastamisen mallista peruskouluihin. Malli on valtakunnallinen ja starttaa nyt Paimiossa ensimmäistä kertaa.

– Viime syksynä mietittiin, lähdetäänkö pilottivaiheeseen mukaan, mutta meillä oli monta muuta hanketta ja korona päällä, joten se tuli liian nopeasti. Hankerahoitusta haettiin keväällä ja saatiin 100 000 euroa. Tämä on iso rahallinen satsaus, Paimion kaupungin liikuntasuunnittelija Mikko Häkkilä kertoo.

Nyt harrastuslukujärjestys on valmis jokaiselle Paimion koululle ja ammattimaiset ohjaajat palkattu vetäjiksi.

Kynnys halutaan pitää matalana


– Perusajatus on, että harrastukset ovat koulun yhteydessä ennen tai jälkeen koulupäivän. Mukaan tavoitellaan etenkin niitä, jotka eivät ole vielä mukana harrastustoiminnassa. Kynnys on matala, joten mukaan voi tulla ilman suorituspaineita tai pelillisiä tavoitteita. Mukaan voi tulla kesken kaudenkin, jos ryhmässä on tilaa, kunhan muistaa ilmoittautua, hankekoordinaattori Jenni Rönnberg sanoo.

Ryhmät starttaavat elokuun viimeisenä maanantaina 30.8. ja mukaan mahtuu peräti 650 paimiolaista peruskouluikäistä harrastajaa.

– Liikuntakerhoissa on noin 20 paikkaa per ryhmä ja esimerkiksi valokuvaus- ja safkakerhoissa reilu kymmenen paikkaa. Koronarajoitukset eivät rajoita tällä hetkellä nuorten harrastustoimintaa, joten sikäli ollaan luottavaisin mielin, Häkkilä sanoo.

Mallista pysyvä toimintatapa


Hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle peruskouluikäiselle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Mallin periaatteena ovat muun muassa syrjäytymisen ehkäisy, eriarvoisuuden ja yksinolon vähentäminen, hyvinvoinnin lisääminen sekä liikunnan ja perheiden tukeminen. Paimiossa toivotaankin, että malli voitaisiin juurruttaa pysyväksi toimintatavaksi.

– Tällä hetkellä harrastustoiminnan toteuttamiseen on monenlaisia hankkeita. Sen vuoksi olisi toivottavaa, että tämä tehtäisiin mahdollisimman selkeäksi paketiksi sekä meille tekijöille että nuorille ja heidän vanhemmilleen. Jos lapset jo pienenä ohjautuvat harrastusten pariin, niin se kantaa varmasti myöhemmin hyvinvoinnin hedelmää, Häkkilä ja Rönnberg miettivät.

Kaksikko korostaa myös sitä, että aikuisten tehtävänä on kannustaa nuoria harrastusten pariin.

Kotiväen tukea tarvitaan


– Aikuisten tulee luoda mahdollisuuksia, jotta huoltajat voivat ottaa vastuuta nuorten aktivoinnista. Harrastukset tuovat paljon hyviä asioita nuorten elämään, aina kavereista kokemuksiin. Me tiedotamme asiasta Wilmassa, koulujen ilmoitustauluilla, sosiaalisessa mediassa ja nuorisotyön kautta, mutta silti tarvitsemme myös kotiväen tukea.

Paimiossa on hyvät harrastusmahdollisuudet moneen eri lajiin, ja sen vuoksi nuorten toiveissa painottuvat ne lajit, joita Paimiosssa ei vielä ole mahdollista harrastaa.

– Uskomme, että iltapäivät ovat varmasti suosituimpia, mutta Vistan alakoululla aamuisin järjestettävän parkourin uskomme yhtäläisesti täyttyvän, sanovat Häkkilä ja Rönnberg.

– Koulupäivän yhteyteen olevaan kerhotoimintaan on paljon kysyntää, ja tämä toiminta tukee paimiolaisia perheitä.