Katso video: Paimion keskeiset uuudet päättäjänimet selvillä tänä iltana

0

PAIMIO

Keskiviikkona kirjoitetaan jälleen yksi uusi luku Paimion kunnallispolitiikan yli satavuotiseen historiaan.

Alkukesän kuntavaaleissa valittu uusi kaupunginvaltuusto kokoontuu keskiviikkona toimikautensa ensimmäiseen kokoukseen. Kaupungintalon Paimiosalissa pidettävän istunnon asialistalla on muun muassa valtuuston puheenjohtajiston valinta, kaupunginhallituksen kokoonpanosta ja puheenjohtajista päättäminen sekä lautakuntien ja kuntayhtymien henkilövalinnat.

Katso valinnat yllä olevasta videosta.

Virallisesti päättäjätahona on kaupunginvaltuusto, mutta tosi asiassa toimielinten paikkajako – kuten myös keskeisimmät henkilövalinnat – on sovittu jo etukäteen. Valinnat pohjautuvat kuntavaalien tulokseen ja puolueiden paikallistasolla kesän kuluessa käymiin neuvotteluihin.

Kyse on näin ollen paitsi vaalimatematiikasta myös vaalien jälkeen käydystä poliittisesta dialogista.

Keskeisten puheenjohtajuuksien kohdalla Paimiossa käynee niin, että kokoomus saa kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden ja keskusta valtuuston ykköspuheenjohtajuuden.

Henkilönimien arvailuun saa monesti hyvää osviittaa tarkastelemalla sekä puolueiden että ehdokkaiden saamia äänimääriä, jotka yhä löytyvät verkosta – useastakin sähköpostisoitteesta (mm. Oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelu vaalit.f i).

Mikään ei kuitenkaan ole politiikassa kiveen hakattua, ja yllätyksiä – joko pieniä tai suuria – ilmenee kuntavaalien yhteydessä miltei aina.

Jo huomisiltana Paimion keskeiset uudet päättäjänimet ovat joka tapauksessa selvillä.

Agendalla myös miljoonatakaus

Pelkästään ennakkoon käsikirjoitettujen henkilövalintojen merkeissä Paimion huominen valtuustokokous ei kuitenkaan etene. Asialistalla on myös yksi miljoonaluokan asia: kaupungin omavelkaisen takauksen myöntäminen Paimion Palvelukeskussäätiön lainalle.

Paimion väistyvän kaupunginhallituksen esitys uudelle kaupunginvaltuustolle on, että valtuusto myöntää takauksen Paimion Palvelukeskussäätiön ottamalle noin 1 257 000 euron suuruiselle lainalle. Kyseisen luoton laina-aika on 31 vuotta ja korko nostohetkellä 0,95 prosenttia.

Eli paljon puhuttujen lainojen ja takausten merkeissä joutuu uusi valtuustokin työnsä aloittamaan.

Nyt ei kuitenkaan ole kyse ”syömävelasta” tai mistään muustakaan sen kaltaisesta, vaan tärkeästä, jopa välttämättömästä vanhustenhuollon hankkeesta.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) teki viime maaliskuussa päätöksen ehdollisesta varauksesta Paimiossa sijaitsevan palvelukeskus Paltanpuiston saneeraukselle. Ehdollinen varaus koskee 723 000 euron suuruista avustusta, sekä noin 1 257  000 euron korkotukilainaa.

Lainan myöntämisen ehtona on kaupungin omavelkainen takaus.

Paimion Palvelukeskussäätiö on pyytänyt Paimion kaupungin omavelkaista takausta Paltanpuiston saneerauksen pitkäaikaiselle lainalle, jotta saneeraushanke voidaan toteuttaa.

Hankkeen lainanantajana on Kuntarahoitus.

Paimion uusi valtuusto:

Kokoomus: Kaarlela, Markus (196 ääntä) , Ansio, Sanna-Maija (122 ääntä), Ilola, Timo (115), Kallio, Nina (68), Särvä, Joonas (64), Mäkelä, Timo (59), Haanpää, Klaus (54), Hemmilä, Markus (53), Berg, Rauno (53), Salminen, Samu (49).

Keskusta: Lindberg, Mikko (118), Hyssälä, Tuomas (106), Reponen, Terhi (82), Karlsson, Kristina (62), Pirhonen, Henna (60), Koriseva, Piia (58), Määttänen, Markku (57), Tukia, Ismo (53).

SDP : Rannikko, Sari (104), Virta, Timo (101), Murto, Sari (80), Laitinen, Seppo (76), Koivukangas, Olli (68), Sundell, Samuli (53). Olander, Jouko (51).

Perussuomalaiset: Tuominen, Annica (71), Kinnunen, Lauri (60), Mäkinen, Martti (60), Taipaleenmäki, Joonas (50).

Vihreä liitto : Mulari, Marika (112), Kerola, Saara (69), Heino, Sini (50).

Vasemmistoliitto: Nieminen, Tomi (78), Simola, Lauri (59).

Kristillisdemokraatit: Jalonen, Kimmo (82).