Paimion Yrityspuistossa valmistellaan poistotekstiilin jalostamiseen liittyviä koeajoja – Kierrätyskuidun tuotanto alkaa syksyllä

0
- Muutamia osia odotellaan vielä, mutta kun tarkastellaan kokonaisuutta, on linjastojen kokoaminen sujunut hyvin, Outi Luukko toteaa.

PAIMIO

Laiteasennukset Paimion Yrityspuistoon eli Green Field Hubiin kevättalvella valmistuneessa poistotekstiilien jalostuslaitoksessa ovat viimeistä silausta vaille valmiit.

Poistotekstiilihallin itäistä puoliskoa isännöivän Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n (LSJH) laitteisto on jo käyttövalmis, ja koneitakin ollaan käynnistelemässä. Resterin hallipuoliskolla odotellaan vielä muutamia osia saapuvaksi.

Ranskalaisten Laroche-merkkisten laitteistojen – joita linjastoja on siis Paimiossa nyt kaksi – osia on rahdattu Paimion Jukantien Green Field Hub -alueelle ainakin kahdenkymmenen ison rekkakuorman verran.

Työnjako on sellainen, että Rester Oy tekee Paimion linjastollaan kierrätyskuitua yrityksiltä tulevista poistotekstiileistä. LSJH:n linjastolla hyödynnetään kotitalouksista keräyspisteiden kautta tulevia tekstiilejä.

Paimion alueen toiminta kasvussa

Tekstiilikierrätyksessä seuraava vaihe on poistotekstiilien teollisen mittakaavan jalostustoiminta.

– Olemme jo solmineet useita hyviä kumppanuuksia, mutta haemme yhä lisää niin sanottuja loppuasiakkaita – yrityksiä, jotka käyttävät kierrätyskuituamme – sekä kotimaasta että ulkomailta, kertoo Resterin toimitusjohtaja Outi Luukko.

– Palavereja pidetään ja sopimusneuvotteluja käydään. On vielä muutamia keskeneräisiä askeleita ja systeemin stabiloimista, mutta mietimme jo kovasti seuraavia steppejä.

Luukko kertoo, että Paimion Green Field Hub -alueella on korvamerkittynä tila toisellekin hallille. Rester Oy puntaroi parhaillaan, tulisiko mahdollinen uusi halli varustaa samanlaisin laittein kuin nyt käyttöön otettava Jukantien halli, vai tulisiko uusi hallitila valjastaa pääosin jatkojalostukseen.

– Kysyntä ratkaisee, sanoo Luukko ja arvelee, että uusi halli voisi olla toiminnassa jo vuonna 2023, jos kaikki sujuu odotetusti.

Tällä hetkellä Rester tekee mittavaa yhteistyötä poistotekstiilien teollisen mittakaavan jalostustoiminnassa muun muassa Lindströmin ja Sakupe Oy:n kanssa, jotka kumpikin juuri juttua tehdessä kuljettivat poistotekstiilejä Resterin hallille..

100 miljoonaa kiloa poistuu vuosittain

Kiertotalousyritys Resterillä on väliaikainen varastotila Lohjalla. Puskurivarastointi tullaan kuitenkin lähiaikoina siirtämään Lohjalta Turun seudulle. Välivarastointi on merkittävä seikka sisään tulevien ja ulos lähtevien materiaalivirtojen tasapainottamiseksi, eikä Paimio ole Luukon mukaan suinkaan pois laskuista, kun varaston uudesta sijainnista päätetään.

Jukantien uuden hallin vuotuinen tuotantokapasiteetti on molemmat linjastot huomioiden 10-12 miljoonaa kiloa. Voisi olettaa linjastoilla olevan käyttöä, sillä pelkästään Suomessa vuosittain käytöstä poistuvien tekstiilien kokonaismassa on sadan miljoonan kilon luokkaa.

– Ellemme saa riittävästi materiaalia, niin sitten on kyllä jossain iso musta aukko, tuumii Luukko ja toteaa, että joka puolella maata, myös Varsinais-Suomessa, on lukuisia yrityksiä, jotka ovat vasta pikkuhiljaa havahtumassa tekstiilikierrätyksen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Kuluttajapuolella poistotekstiilien erilliskeruu tulee olemaan lakisääteistä, mikä osaltaan tuo raakamateriaalia Jukantien halliin LSJH:n käsiteltäväksi.

Kuljetukset on iso menoerä poistotekstiilien kierrätyksessä. Paimion itäisen moottoritieliittymän tuntumaan on kaavailtu logistiikkakeskusta, jonka toteutuminen olisi mieluisa uutinen Paimion poistotekstiilitoiminnalle.

– Jos Paimioon tulisi logistiikkakeskus, olisi se meille huomattava etu, Luukko sanoo.

FAKTA

  • Paimion jalostuslaitoksessa poistotekstiilistä valmistetaan tekstiilikuitua käytettäväksi esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa langan ja edelleen kankaan tai teknisten tekstiilien valmistukseen.
  • Tekstiilikuitu kelpaa raaka-aineeksi myös rakennusteollisuudelle.