Paimiossa kiehuu outo valtuustoryhmä-soppa: Mäkinen erosi perussuomalaisten valtuustoryhmästä, mutta katsoo olevansa yhä Paimion perussuomalaisten varapuheenjohtaja

0
Martti Mäkinen Paimion kaupunginvaltuuston järjestäytymiskokouksessa 18. elokuuta 2021.

PAIMIO

Paimion Perussuomalaiset ry. julkaisi viime viikon torstaina tiedotteen koskien Martti Mäkisen eroa Paimion Perussuomalaisten valtuustoryhmästä.

Mäkinen ilmoitti Paimion uuden kaupunginvaltuuston järjestäytymiskokouksessa 18. elokuuta eroavansa perussuomalaisten valtuustoryhmästä ja perustavansa oman ”Valtuustoryhmä Mäkisen”.

– Martti toimii nyt omana valtuustoryhmänään eikä hänellä ole mitään tekemistä Paimion Perussuomalaisten valtuustoryhmän kanssa. Martilla ei myöskään ole oikeutta esittää asioita Perussuomalaisten valtuustoryhmän, tai Paimion Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen nimissä, viestitti Paimion Perussuomalaiset ry. viime viikon tiedotteessaan.

– Asia on viety eteenpäin Perussuomalaisten organisaatiossa, josta toimenpiteet sitten aikanaan tulevat.

”Toimin kuten ennenkin”

Martti Mäkisen katsannossa asia ei kiistaton. Hän kommentoi Paimion Perussuomalaiset ry:n tiedotetta Kunnallislehdelle keskiviikkoiltana sähköpostitse seuraavasti :

– Olen yhä edelleen Paimion Perussuomalaisten hallituksessa ja sen varapuheenjohtaja. Minä saan siten toimia Paimion Perussuomalaisten nimissä, kuten haluan ja kuten ennenkin. Minulla on siten oikeus toimia yhdistyksessä sääntöjen mukaan, hän viestitti.

Mäkinen kirjoitti sähköpostiviestissään olevansa ”yllättynyt suuresti, että tämä valtuustoryhmä esiintyy 01.08.2021 alkaen Paimion Perussuomalaisten nimissä”.

– Juridisesti tämä on täysin väärin. Valtuustoryhmä on vain valtuustoryhmä. Haluja on ollut vaaleista lähtien tehdä minulle haittaa.

Linjaeroja on ollut

Paimion Perussuomalaiset ry. toteaa tiedotteessaan, että ennen valtuustokauden ensimmäistä kokousta Mäkinen ei ollut kertonut eroaikeestaan ps-valtuustoryhmälle:

– Aivan täytenä yllätyksenä tämä ei paikallisyhdistykselle tullut, sillä selkeitä linjaeroja Martin ja muun ryhmän kanssa oli ollut jo aikaisemmin.

Paimion Perussuomalaisten valtuustoryhmän tiedottajan Sami Lehdon allekirjoittaman tiedotteen mukaan näkemyserot kävivät eniten ilmi luottamuspaikkojen jaossa arvopohjan suhteen. Esimerkiksi sukupuolten välisessä tasa-arvossa.

Viimeisimmässä valtuustoryhmän kokouksessa Mäkinen ilmoitti – tiedotteen mukaan – katkaisevansa yhteistyön ryhmän kanssa, mutta ”pysyvänsä silti osana ryhmää ja Perussuomalaisia”.

”Halutaan revitellä Kunnallislehdessä”

Mäkinen ei tunnu antavan periksi.

– Tämä uusi valtuustoryhmä ei halua kunnioittaa hyväksyttyjä sääntöjä, vaan haluaa tehdä mutkat suoriksi omin sääntötulkinnoin. Henkilövalinnat suoritetaan Perussuomalaisten järjestösääntöjen mukaan syyskokouksessa joskus noin marraskuussa ja sääntöjä noudattaen, hän sanoo.

– Minulla on siten oikeus esittää asioita paikallisyhdistyksen nimissä. Minä en halua toimia millään tavalla tämän uuden valtuustoryhmän sensuurin alla, osaan ajatella itse.

Mäkinen kertoo ihmettelevänsä ”suuresti ja hämmästyneenä”, että kyseisestä asiasta halutaan revitellä Kunnallislehden palstoilla.

– Tämä on Paimion Perussuomalaisten sisäinen mittelö. Haluan palata lehdistössä tähän mittelöön, jos valtuustoryhmä haluaa jatkaa asiaa Kunnallislehdessä.

Tiedotteen pohjalta

Todettakoon, että Paimion Perussuomalaiset ry. lähestyi Kunnallislehteä – kuten kaiketi muitakin tiedotusvälineitä – perinteisellä lehdistötiedotteella. Kyse ei siis ollut kahdenvälisestä viestinnästä.

Kunnallislehti pyysi Martti Mäkistä kommentoimaan kyseistä tiedotetta, koska Mäkinen on tiedotteen sisällön kannalta keskeinen henkilö.