Piikkiöön valmistuu pian seinä, jota saa töhriä luvan kanssa

0

Piikkiössä avautuu ensi viikolla graffitiseinä, johon saa luvan kanssa taiteilla.Idea lähti Vasemmistoliiton tekemästä valtuustoaloitteesta. Seinä sijaitsee Piikkiön yhtenäiskoulun alueella.

Kaarinaan on elokuun aikana valmistunut myös kaksi muuta graffitiseinää. Toinen seinistä on Valkeavuoren purettavan koulurakennuksen seinässä ja toinen Littoisissa Kotimäen koulun suojellun kaivorakennuksen seinässä. Jälkimmäiseen on Kaarinan kulttuurituottaja Maija Leinon mukaan saatu Museoviraston lupa sillä ehdolla, että alkuperäinen seinä päällystettiin vanerilla.

Alkuperäisenä ajatuksena oli toteuttaa graffitiseinät kolmiseinäisinä vanerikolmioina, mutta lopulta erillinen rakennelma jouduttiin rakentamaan vain Piikkiöön. Leino on tyytyväinen, että graffitiseinissä pystyttiin hyödyntämään olemassa olevia rakennuksia.

Toteutusratkaisu näkyy myös kustannuksissa. Alustavassa arviossa rakentamiskustannus oli 2 000 euroa seinää kohden, mutta graffitiseinien kiinnittäminen valmiisiin rakenteisiin vähensi suunnitellun työn ja materiaalin määrää. Lopulliset kustannukset eivät ole vielä Leinon tiedossa.

Ilkivaltaa RauhalinnassaGraffiteilla on ollut negatiivinen kaiku, mutta suhtautuminen taidemuotoon on muuttumassa. Viime vuosina moniin Suomen kuntiin on perustettu paikkoja, joissa graffiteja saa maalata laillisesti.

Myös Kaarinaan on Leinon mukaan kaivattu paikkoja, joissa kuntalaisilla olisi mahdollisuus ilmaista vapaasti itseään. Taustalla on myös ajatus siitä, että graffitiseinät vähentäisivät tarvetta töhriä esimerkiksi julkisten rakennusten seiniä.

Kaarinassa ilkivallasta on kokemuksia parin viikon takaa, kun joku oli käynyt töhrimässä Rauhalinnan luontopolun opaskyltit.

– Olen todella surullinen. Kun katsoo töhryjä, ei voi puhua edes graffiteista, vaan kyse on ilkivallasta ja taiteen sotkemisesta, opaskyltit kuvittanut taiteilija Sibel Kantola harmittelee.

Kaarinan ympäristösuunnittelijan Kukka Hammarströmin mukaan kaupunki selvittää parhaillaan, mitä opaskylttien puhdistaminen maksaa.

– Selvää on, että kalliiksi tällaiset toimenpiteet aina tulevat ja kustannukset ovat sitten pois jostain muusta, hän harmittelee.

Ei suorituspaineita!Kaarinassa graffitiseinät sijoitettiin koulujen läheisyyteen, mutta tarkoituksena on, että ne ovat kaiken ikäisten kuntalaisten käytössä. Halutessaan graffitiseinään saa Leinon mukaan käydä taiteilemassa vaikka lyijykynällä tai sormiväreillä.

– Ainoa sääntö on, että graffiteja saa maalata vain niille varatuille alueelle. Graffitit saavat mennä toistensa päälle, mutta kenenkään toisen teosta ei saa turhaan sutata, Leino ohjeistaa.

Seinään kiinnitetyissä säännöissä todetaan myös, että tyhjät purkit pitää viedä pois ja graffitiseinän ympäristö on pidettävä muutenkin siistinä, muuten graffitiseinät puretaan.