Sauvossa lauantaina koronarokotustapahtuma

0
Sauvon pop up -rokotustapahtuma on tarkoitettu 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille kuntayhtymän asukkaille. Kuvituskuva Kirsi-Maarit Venetpalo

Sauvon terveysasemalla järjestetään lauantaina pop-up -koronarokotustapahtuma. Rokotuksia annetaan 12 vuotta täyttäneille, mutta myös muille kuntayhtymän asukkaille. Tapahtuma on suunnattu niille, jotka eivät ole vielä saaneet ensimmäistä koronarokotetta. Kakkosrokotuksia tapahtumassa ei anneta.

Rokotteita on varattu noin 120 henkilölle, käytössä on Modernan rokote.

– Käytettävä rokote määräytyy saatavuuden mukaan. Molempia mRNA-rokotteita eli BioNTech-Pfizerin Comirnaty- ja Modernan Spikevax-rokotteita voidaan käyttää 12 vuotta täyttäneiden rokotuksiin. Näiden rokotteiden haittavaikutukset 12–15-vuotialla ovat samanlaisia kuin aikuisilla, kertoo Paimion-Sauvon terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Nora Hagelberg .

Kela-kortti mukaan


Rokotukset annetaan Sauvon terveysasemalla lääkärin vastaanoton tiloissa. Odotusaulana toimii terveysaseman odotustila, jossa on mahdollisuus odottaa omaa vuoroa väljästi.

– Mikäli aula ruuhkautuu, omaa vuoroa voi odottaa esimerkiksi autossa tai pihalla. Paikalla on kolme hoitajaa, joista yksi rokottaa, yksi huolehtii kirjauksista ja yksi ohjaa asiakkaita aulassa, Hagelberg ohjeistaa.

Rokotettavalla tulee olla mukana henkilötodistus tai Kela-kortti.

– Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta silloin, kun rokotteen antava hoitaja arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Muussa tapauksessa rokotukseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Hagelberg rohkaisee niitä nuoria, jotka vielä pohtivat rokotteen ottamista tai jännittävät rokotuksen oireita.

– Suosittelemme, että kaikki 12 vuotta täyttäneet ottavat koronarokotteen, sillä se antaa suojaa koronatartuntaa ja erityisesti vakavaa tautimuotoa vastaan. Rokotteesta voi tulla haittavaikutuksia, mutta suurin osa niistä on lieviä ja nopeasti ohimeneviä.