Sokerijuurikas nauttiisateista ja kirii nyt kasvua

0
Sokerijuurikkaan satonäkymät näyttävät tällä hetkellä hyviltä. – Sellaista keskisatoa on odotettavissa, 37-38 tonnia hehtaarilta, Muntola sanoo.

PAIMIO-SAUVO-KAARINA

Peimarin alueelle odotetaan kohtalaista satonäkymää juurikkaasta. Kevät starttasi juurikkaan osalta hyvin, vaikka helteet ja kuivuus joitakin kasvustoja kuritikin.

– Kevät oli tosi hyvä juurikkaan osalta. Se jopa vähän yllättikin, miten nopeasti pellot tulivat hyvään kylvövalmiuteen. Ennen toukokuun puoliväliä kylvetyt kasvustot eivät kärsineet kesä-heinäkuun helteistä, mutta myöhemmin kylvetyt kärsivät, Sucros Oy:n viljelykonsulentti Marika Muntola kertoo.

Tällä hetkellä juurikaspellolla voi nähdä kasvun melkein silmissä.

– Juurikas ottaa nyt kaiken veden vastaan ja imee sitä kuin sieni. Kasvuaikaa on vielä puolitoista kuukautta, joten se ehtii hyvin vielä kirimään.

Peimarin alueella

520 hehtaaria


Ensimmäiset nostot aloitetaan syyskuun viimeisellä viikolla, ja juurikastehdas Säkylässä aukeaa samoihin aikoihin.

– Tämän hetkinen arvio on, että tehdas käynnistyy 30. syyskuuta. Meillä on 21 kasvututkimustilaa ja ensi viikolla suoritamme koenoston, josta saamme tarkemmin satoarvioita. Juurikasta kun ei pysty naatin perusteella arvioimaan.

Tämän hetkiset satonäkymät näyttävät hyvältä.

– Sellaista keskisatoa on odotettavissa, 37-38 tonnia hehtaarilta.

Paimiossa, Sauvossa ja Piikkiössä sokerijuurikasta on viljelyksessä 520 hehtaaria.

– Viljelijöitä on alueella 24, ja uusiakin on tullut mukaan peräti viidesosa tässä muutaman vuoden sisään. Joukossa on niin uusia kuin vanhoja paluuviljelijöitäkin.

Muntola uskoo juurikkaan kiinnostavan viljelijöitä muun muassa tukipolitiikan vuoksi.

– Tukipolitiikka ohjaa siihen suuntaan, että tilalla olisi erikoiskasveja, joka juurikaskin on. Myös se voi olla kannustin, että tehdas maksaa juurikkaan rahdin 160 kilometrin säteellä kokonaisuudessaan, eikä siitä näin ollen koidu viljelijälle kustannuksia.