60 vuotta täyttävä Jouni Lehikoinen huomaa ikääntymisen selvimmin jääkiekkokaukalossa

0
100-vuotiaan Mikaelinseurakunnan ja 60 vuotta täyttävän Jouni Lehikoisen yhteisjuhlia vietetään sunnuntaina Mikaelinkirkossa.

Kirkkoherra Jouni Lehikoisen puhelin pirahtaa soimaan kesken haastattelun.

– Jouni puhelimessa, hän vastaa, kuten itse vastasin lapsena lankapuhelimeen.

Jos Lehikoisesta syntyvää ensivaikutelmaa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi helposti lähestyttävä. Hän on seurakuntalaisille ensisijaisesti Jouni, ei kirkkoherra.

Tulevana sunnuntaina Mikaelinkirkossa juhlistetaan 60 vuotta täyttävän paimiolaisen syntymäpäivää ja satavuotiasta Mikaelinseurakuntaa. Juhlamessussa on puhumassa tukku arvovieraita, kuten arkkipiispa Tapio Luoma ja valtiovarainministeri Annika Saarikko , mutta tilaisuuden ovet ovat avoinna kaikille. Illan juhlakonsertissa esiintyvät muun muassa Jippu , Ilta , Joel Hallikainen ja sauvolaisen kanttorin Silvia Kosken johtama Aboa Gosbel -kuoro.

– Olen toivonut kuorolta You Race Me Up -kappaletta. Kappale on niin koskettava, että sisimmässä asti soi, musiikin ystävänä tunnettu Lehikoinen paljastaa.

Hyvä ikä


Virallisesti Lehikoinen täyttää 60 vuotta ensi tiistaina. Vanhenemisen huomaa hänen mukaansa ennen kaikkea fysiikassa. Hänen piti esimeriksi jättäytyä sivuun itse perustamastaan jääkiekkojoukkueesta HC Hurmoksesta, koska vauhti ei enää riittänyt.

Ikääntyminen ei kuitenkaan ahdista häntä, sillä jokaisessa vuosikymmenessä on oma arvonsa. Papin työssä elämän rajallisuus on vahvemmin läsnä kuin monessa muussa ammatissa.

– Elämän ei tarvitse olla 60-vuotiaana yhtään köyhempää kuin se oli nuorempana. Tässä iässä oppii arvostamaan ihan uudenlaisia asioita, joihin ei ruuhkavuosina kiinnittänyt huomiota. Esimerkiksi sitä, että on olemassa vapaapäivät, jolloin saa luvan kanssa pysähtyä.

Merkkipäivinä ihmisillä on tapana peilata elämäänsä taaksepäin. Onko Lehikoista jäänyt kaduttamaan jokin asia?

– On paljon asioita, joita olisi varmasti tehnyt toisella tavalla, jos siinä kohtaa olisi ollut eväitä ja ymmärrystä. Toisaalta ajattelen, että elämä on koulu, joka kasvattaa meitä ihan loppuun asti. Olen kiitollinen, että olen saanut elää hyvin rikkaan elämän ja olla mukana monenlaisissa asioissa, hän muotoilee.

Pappi tai autokauppias


Lehikoisen lapsuudenkoti ei ollut erityisen uskonnollinen. Turussa varttunut Lehikoinen koki hengellisen herätyksen lukioiässä. Lukion jälkeen hän pääsi varasijalta opiskelemaan teologiaa Åbo Akademiin. Muita uravaihtoehtoja hän ei tuolloin edes harkinnut.

– Nykyisin ajattelen, että olisin voinut ryhtyä myös autokauppiaaksi, hän toteaa leikillään.

Ne, jotka tuntevat miehen hyvin, tietävät, että hänen autonsa vaihtuvat usein. Autot ovat Lehikoiselle harrastus, joka on näkynyt myös työssä. Aikoinaan Paimiossa kirkkoherrana työskennellessään hän perusti Paimion seurakuntaan mopokerhon, jossa nuoret saivat rassata menopelejään aikuisen ohjauksessa. Myöhemmin hän on jatkanut samaa työtä Mikaelinseurakunnassa.

Julkisuudessa Lehikoinen on saanut huomiota heikompien auttajana. Vuonna 2007 Mikaelinseurakunta tarjosi ensimmäisenä suojaa iranilaiselle naiselle. Myös Mikaelinkirkossa järjestetyt dance- ja metallimessut ja pappien jalkautuminen pubeihin on herättänyt paljon tunteita. Lehikoinen muistelee, että ensimmäistä metallimessua järjestäessä hän sai harmistuneita viestejä, ettei tuollainen paholaisesta peräsin oleva musiikki kuulu kirkkoon.

– Messun jälkeen kaikkein sydämellisin palaute tuli yli 80-vuotiaalta mummolta, joka toivoi lisää vastaavia tapahtumia. Yhteiskunta muuttuu ja seurakunnan pitää löytää uusia väyliä ihmisten kohtaamiseen. Jos mietitään vaikka papit baanalla -toimintaa, niin kyllä pubeissa on käyty monia, syvällisiä keskusteluja sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät varmasti muuten ole ensimmäisenä kirkon kynnystä ylittämässä.

Kiinnostaako televisio?


Lehikoisen kanssa aikoinaan dance-messua järjestämässä ollut Kari Kanala on tanssinut tänä syksynä televisiossa tähtien kanssa ja muodostanut parisuhteita Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa. Olisiko Lehikoinen valmis lähtemään mukaan tosi-tv-sarjaan?

– Voi olla, että johonkin saisi lähtemään, vaikka en olekaan kauhean innostunut tv-formaateista. Viihdyn paremmin maan pinnalla ja ihmisten parissa, hän naurahtaa.

– Emme ole Karin kanssa kaikista teologisista kysymyksistä samaa mieltä, mutta hän on hyvä kasvo murtamaan ennakkoluuloja. Hänen kaltaisiaan heittäytyjiä kaivattaisiin kirkon sisällä enemmänkin.

Vuosien saatossa Lehikoinen on ollut ehdolla niin eduskuntavaaleissa kuin arkkipiispan vaaleissa. Turun piispan vaaleissa vuosi sitten hän eteni loppumetreille asti, mutta tehtävään valittiin Mari Leppänen .

Vaalien jälkeen takki oli tyhjä, mutta lopputulos ei ole jäänyt painamaan.

–Lopputulos oli niin selkeä, ettei siinä jäänyt mitään hampaankoloon. Viihdyn Mikaelinseurakunnassa erittäin hyvin. Tämä paikka on ollut minulle niin sanotusti taivaan lahja, koska olen voinut toteuttaa kutsumustani ja kokeilla erilaisia asioita. Pikkuhiljaa alan uskoa, että tämä on myös se paikka, johon minut on tarkoitettu, Lehikoinen naurahtaa viitaten urauteluihin.

Jouni Lehikoinen


Asuu Paimiossa.

Työskennellyt vuodesta 2003 lähtien Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherrana. Työskenteli ennen sitä Paimion seurakunnan kirkkoherrana.

Ollut mukana Paimion kunnallispolitiikassa neljä kautta. Toiminut sosiaali- ja terveyslautakunnan, koulutuslautakunnan ja vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtajana.

Valittu Turun positiivisimmaksi henkilöksi ja palkittu Punaisen Ristin Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnuksella.

Saanut Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan ritarimerkin tunnustuksena yhteiskunnallisesta työstä.

Tunnetaan kovana jääkiekkofanina. Seuraa aktiivisesti myös jalkapalloa.

Juhlamessu ja -konsertti


Mikaelinseurakunta 100 vuotta -juhlamessu sunnuntaina 19.9. kello 11 Mikaelinkirkossa.

Juhlakonsertti sunnuntaina kello 17 Mikaelinkirkossa. Esiintymässä Ilta, Joel Hallikainen, Jippu, Marko Hakanpää ja Aboa Gospel -kuoro, johtajana Silvia Koski. Lisäksi nautimme Mikko Vaismaan Stand up esityksestä. Vapaa pääsy.