Jokipuisto täyttyi runoista

0

PAIMIO

Paimion Jokipuistoon levittäytyi yli 70 tarinaa, kun Runon mitan lähempänä -yhteisnäyttely avautui tänään maanantaina. Puihin ripustettavien näyttelyrunojen aiheena on ”Minä” eli kirjoittajat itse. Järjestäjänä ja idean äitinä toimi Eeva Simola, joka toteutti viime vuonna alakoululaisille suunnatun Kolmisäkeinen luontohetki -nimisen luonto- ja taidekokonaisuuden. Kummatkin projektit ovat toteutettu Paimion kaupungin sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan toimintatuella.

– Idea tuli eräällä juoksulenkillä. Näemme tuttuja kasvoja esimerkiksi ruokakaupassa, mutta emme tunne heitä ihmisinä. Nyt Jokipuistossa on yli 70 tarinaa meitä ympäröivistä ihmisistä ja minusta se on kaunis ajatus, Simola kertoo.

Nimellään näyttelyyn ei tarvinnut osallistua, vaikka osa niin halusikin.

– Suurin osa lapsista halusi osallistua nimellään. Jossain vaiheessa me aikuiset tulemme aremmiksi asian kanssa.

Aihe vaikea

Eri-ikäisten kirjoittamat runot tekevät Simolan mielestä näyttelystä kiehtovan kokonaisuuden.

– Näyttely kertoo omalla tavallaan siitä, millaisia ihmisiä ympärillämme elää, millä tavoin ihmiset kuvailevat ja näkevät itsensä sekä millaisia asioita ihmiset ovat halunneet runoihinsa poimia.

Simola osallistui näyttelyyn myös omalla runollaan ja tajusi tehtävän olevan vaikea.

– Ensin ajattelin, että aihe on liian helppo, mutta eihän se sitä ollut. Runon aihe ”Minä” pysäyttää kirjoittajan pohtimaan omaa minäkäsitystään ja sanoittamaan oman elämänsä kulkua. Minusta on hyvä pysähtyä miettimään omaa matkaansa muutenkin kuin uutena vuotena, Simola nauraa.

Näyttelyyn pystyi osallistumaan hakemalla valmiin runopohjan Paimion kaupungintalon palvelupisteeltä ja palauttamalla valmiin runon määräaikaan mennessä. Kaikki palautetut runot pääsivät mukaan yhteisnäyttelyyn.

– Runoja on muutamasta lauseesta pitkiin tarinoihin. Tässä ei vaadittu runomuotoa, vaan jokainen joka palautti tekstinsä pääsi osallistumaan näyttelyyn.

Runon mitan lähempänä -yhteisrunonäyttely Jokipuiston puissa 27.9.–18.10.2021.