Kultainen toppi ja muut harhaostokset

0

Tunnustan: en ole kirpputori-ihminen. Inhoan vaatekasojen penkomista ja tahrojen syynäämistä, ja sellainen mielikuvani kirpputoreista on.

Viime vuosina perinteisten kirpputorien rinnalle on kuitenkin noussut täyden palvelun kirpputoreja. Ne muistuttavat ja toimivat, kuten hienot vaateputiikit, mutta myytävät tuotteet ovat käytettyjä. Myös Paimioon ollaan avaamassa vaatteiden ja kenkien second hand -myymälää (s. 5).

Selvitysten mukaan jokainen suomalainen heittää noin 13 kiloa tekstiilejä vuodessa roskiin. Vaatteet ovat kulutustavaraa ja menevät joskus rikki. Surullista on, että jätekuormassa on takuuvarmasti myös sellaisia vaatteita, jotka olisivat vielä jollekin toiselle käyttökelpoisia.

Koronapandemian aikana vaatteiden ostaminen verkosta on yleistynyt ja arvattavasti myös hutiostosten määrä. Tuotteiden klikkailu ostoskoriin on helppoa, harhaostosten palauttaminen takaisin kauppaan huomattavasti vaivalloisempaa. Erityisen paljon kierrätysarvoa on lastenvaatteissa, jotka jäävät pieniksi pahimmillaan jo muutaman kuukauden käytön jälkeen.

Moralisoimme lentämistä ja autoilua, mutta vaateteollisuus on yksi eniten ympäristöä saastuttavista teollisuuden aloista. Yhden t-paidan valmistamiseen kuluu noin 2000 litraa vettä, mikä vastaa suurin piirtein kymmentä täyttä kylpyammeellista. Vaateteollisuuden aiheuttamat kasvihuonepäästöt pienenisivät asiantuntijoiden mukaan monta kymmentä prosenttia pelkästään sillä, että vaatteita käytettäisiin kaksi kertaa pidempään kuin nykyisin.

Siksi on äärettömän tärkeää, että kierrättämisen ympärille syntyy uusia palveluja. Tarvitsemme perinteisiä kirpputoreja, jonne voi mennä penkomaan ja tekemään löytöjä muutamalla eurolla. Vaatelainaamot, Facebook-kirppikset ja second hand -liikkeet ovat saaneet kirpputoreja kammoksuvatkin kierrättämään tavaroita ja ostamaan käytettyä.

Tarvitseeko shoppailusta potea huonoa omatuntoa? Mielestäni ei. Ei ole väärin ostaa uutta t-paitaa, jos sitä tarvitsee ja tietää, että paidalle on käyttöä. Ympäristön kannalta on ongelmallista, että länsimaiset ihmiset eivät shoppaile pelkästään tarpeeseen. Ostamme vaatteita, koska ne piristävät ja tuottavat hyvää mieltä. Jokainen tietää, että on kiva mennä välillä töihin uusi paita päällä.

Syyllistämisen sijaan ihmisiä pitäisi kannustaa kuluttamaan järkevästi ja ostamaan pikamuodin sijaan vaatteita, jotka kestävät pidempään kuin yhden kesän. Kaikilla ei ole varaa ostaa merkkivaatteita uutena, mutta käytettynä on. Ostokrapulan sijaan kirpputoreilta saa kaupanpäällisiksi hyvän omatunnon ja tavaroille toisen elämän.