Lisää tukirahaa öljylämmityksestä luopujille

0
Öljylämmityksestä luopuja saa valtiolta 4 000 euron tuen, jos hän vaihtaa talonsa lämmitysjärjestelmän kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma–vesilämpöpumppuun.

Valtio alkoi noin vuosi sitten maksaa avustuksia öljylämmityksestä luopujille, ja tukimuodosta tuli varsin suosittu. Tänä vuonna suuri osa tuen hakijoista on joutunut odottamaan päätöstä useita kuukausia, mutta nyt suunta on kuitenkin parempaan.

Syynä hakemusten ruuhkautumisen oli se, ettei koko maan tuet jakava Pirkanmaan ELY-keskus päässyt tekemään uusia avustuspäätöksiä ennen kuin valtioneuvosto oli hyväksynyt tukien myöntämistä ohjaavan uuden asetuksen. Hyväksyntä tuli elokuun lopussa ja jakoon tuli 9,4 miljoonan euron määräraha, joka oli valtion tämän vuoden talousarviossa.

– Sen myötä saimme hakemusten käsittelyn taas alkamaan. Olemme saaneet myös lisää rahoitusasiantuntijoita, ja tavoitteena on tehdä tuhat päätöstä kuukaudessa, ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä kuvailee.

– Nyt saadun määrärahan lisäksi tulossa on vielä 65 miljoonan euron tukiraha, mikäli EU hyväksyy Suomen kestävän kasvun ohjelman. Tälle vuodelle siitä pitäisi tulla 25 miljoonaa euroa. Päätöstä asiasta odotetaan tämän syksyn aikana.

Tuen suosiosta kertoo, että Pirkanmaan ELY-keskus oli syyskuun alkuun mennessä saanut runsaat 15 000 tukihakemusta. Paimiosta niitä oli tullut 56, Sauvosta 25 ja Kaarinasta 203.

Hakemuksista noin 7 000 odotti käsittelyn alkamista, koska viime vuonna myönnetty 28,7 miljoonan euron määräraha oli jo käytetty. Tällä hetkellä ELY-keskus saa noin 600 uutta hakemusta kuukaudessa.

Ilma-vesilämpöpumppu suosituin korvaaja


Öljylämmityksestä luopuva omakoti- tai paritalon omistaja saa valtiolta 4 000 euron tuen, jos hän vaihtaa talonsa lämmitysjärjestelmän kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma–vesilämpöpumppuun. Muihin lämmitysmuotoihin avustusta voi saada 2 500 euroa. Tukea ei kuitenkaan myönnetä fossiilisia polttoaineita käyttäviin järjestelmiin. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä. Avustusta ei myönnetä vapaa-ajan asunnolle.

– Tähän mennessä noin 60 prosenttia tuen saajista vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä ilma–vesilämpöpumppuun ja 20 prosenttia maalämpöön. Noin 10 prosenttia siirtyy kaukolämpöön, Heikkilä luettelee.

– Yksi kymmenesosa hakee pienempää 2 500 euron avustusta. Silloin öljylämmitystä ollaan yleensä vaihtamassa puupohjaiseen lämmitykseen kuten hakkeeseen, pilkkeeseen tai pelletteihin.

Hyvä suunnittelu kannattaa


Osa tuen hakijoista hakee tukea suunnitelman perusteella ja osa on jo teettänyt muutostyön jättäessään hakemuksen.

– Toimintatapa ei vaikuta käsittelynopeuteen, vaan kaikki hakemukset käsitellään tulojärjestyksessä. Muutostyön jo tehnyt joutuu kuitenkin rahoittamaan hankkeensa avustuksen myöntämiseen asti, Heikkilä sanoo.

– Tärkeintä kuitenkin on, ettei lähde suin päin jonkun urakoitsijan kelkkaan. Hanke kannattaa suunnitteluttaa ja selvittää, mikä on omalle kiinteistölle sopivin öljylämmityksen korvaava lämmitysmuoto.

Monelle on tullut Heikkilän mukaan yllätyksenä, että järjestelmän tarvitsema lisäenergia pitää saada jostain. Esimerkiksi aina ei ole ymmärretty, että ilma–vesilämpöpumppu vaatii usein käyttöveden kuumaksi saamiseen ja kovimmilla pakkasilla myös lämmitykseen lisäsähköä.