Luontoryhmässä vietetään puolet hoitopäivästä ulkona

0
Ilona Haikonen (vasemmalla), Lauha Määttänen ja Katerina Tzorzis leikkivät vuolevansa puusta esineitä. – Olen katsonut Eemelistä mallia, Ilona paljasti.

– Me leikitään Leevin kanssa metsässä mörköä.

– Meillä on metsässä metsäsäännöt. Ei saa esimerkiksi repiä elävistä puista mitään.

– Jos tulee kova tuuli, silloin metsä on vihainen. Tänä aamuna metsä nukkui.

Näin 5-vuotiaat paimiolaiset Verneri Tolonen , Leevi Jokinen ja Joona Varjonen kuvailevat päiväkotiarkea. Pojat kuuluvat Tapiolan päiväkodin elokuussa aloittaneeseen luontoryhmään, joka viettää 4-5 tuntia päivässä ulkona. Ryhmä retkeilee päivittäin lähimaastossa ja syö lounaan päiväkodin pihalla. Kerran kuukaudessa tehdään koko päivän retki, jolloin myös nukutaan päiväunet ulkona.

– Vanhemmat yleensä kysyvät sitä, olemmeko ulkona säällä kuin säällä. Vesisade ei haittaa, kunhan on oikeanlaiset varusteet ja vaihtovaatteita. Lapset eivät ajattele keliä samalla tavalla kuin aikuiset, varhaiskasvatuksen opettaja Katja Tiittanen vakuuttaa.

Tärkeä luontosuhde



Luontoryhmä Otsot sai alkunsa Tapiolan päiväkodin työntekijöiden omasta kiinnostuksesta. Henkilökunnan päässä idea on muhinut jo kauan, mutta kaksi vuotta sitten siitä innostuivat myös kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutetut, jotka tekivät valtuustoaloitteen metsäpäiväkotiryhmän perustamiseksi.

Elokuussa aloittaneeseen luontoryhmään haki 19 lasta, joilla kaikilla oli ennestään päivähoitopaikka Tapiolan päiväkodissa. Toistaiseksi luontoryhmää ei ole markkinoitu päiväkodin ulkopuolisille.

– Haaveena on, että saisimme päiväkodin lähimaastoon kodan tai pihalle riippumattoja, jotta voisimme nukkua myös päiväunet ulkona, varhaiskasvatuksen opettaja Mari Kylä-Utsuri-Virtanen paljastaa.

Turun seudulla on ennestään ulkoryhmiä ainakin Ruskolla ja Paraisilla. Littoisissa Ristikallion päiväkodissa aloitti tänä syksynä kotaryhmä. Tiittanen uskoo, että ulkoryhmiä voi tulla lähivuosina lisää.

Luontosuhteen ylläpitäminen on hänen mukaansa nykymaailmassa tärkeä tehtävä. On lapsia, jotka eivät ole esimerkiksi koskaan poimineet mustikoita. Luontoryhmässä opitaan tuntemaan ympäristöä ja pitämään siitä huolta.

– Eräs ryhmän lapsista tokaisi osuvasti, että pitää kunnioittaa elämän tietä.

Enemmän läsnä



Luontopäiväkotien hyötyjä on tutkittu Suomessa. Tutkimuksissa on havaittu, että luonnossa oleskelu vahvistaa luontaista immuniteettia ja voi jopa ehkäistä allergiaa ja astmaa.

Tapiolan päiväkodissa on huomattu muitakin hyötyjä.

– Kyllä lapsista huomaa eron, ollaanko sisällä vai ulkona. Ulkona lapset ovat paljon rauhallisempia ja toimivat enemmän yhdessä, Tiittanen pohtii.

Metsässä kuuluu hänen mukaansa harvoin ei-sana. Ulkona voi sallia enemmän asioita kuin tavallisessa päiväkotiarjessa. Metsässä lapsia ei tarvitse esimerkiksi kieltää koko ajan juoksemasta, koska epätasainen maasto hiljentää vauhtia automaattisesti.

Ulkona ei ole käytössä samanlaista leluarsenaalia kuin sisällä, mikä työntekijöiden mukaan ruokkii mielikuvitusta.

– On itsellekin ihanaa, kun saa oivaltaa asioita lasten kautta, Kylä-Utsuri-Virtanen toteaa ja kertoo viidakkoprojektista, joka sai alkunsa, kun saniaiset toivat lasten mieleen viidakon.

Lasten innostamina työntekijät veivät saniaisten alle pehmotiikerin ja muita viidakon eläimiä. Yhdessä kuulosteltiin viidakon ääniä. Yhtäkkiä puiden takaa tallusteli kaksi suurikokoista leonberginkoiraa omistajansa kanssa.

– Lapset kiljuivat, että leijona, Tiittanen nauraa hauskalle sattumalle.

Varhaiskasvatuksen opettajat ovat huomanneet muutoksen myös omassa työssään.

– Sisällä mielessä on yleensä monta asiaa, mitä pitäisi tehdä. Metsässä olen lapsille enemmän läsnä, kun sieltä käsin ei voi tehdä mitään muuta.

Tapiolan päiväkodin pihalla yövyttiin syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna teltoissa. Ajatus tapahtumaan tuli Nuku yö ulkona -tapahtumasta, jota vietettiin tänä vuonna valtakunnallisesti 28. elokuuta. Tapiolan päiväkodin pihalla nukkui luontoryhmä Otsojen lapsia ja heidän vanhempiaan sekä ryhmän työntekijöitä.

– Otsot-luontoryhmä oli tänä vuonna koekaniina, miten yöpyminen onnistuu ja innostuvatko perheet. Kaikki meni hyvin, vaikka olikin kylmä yö. Perheitä osallistui yhdeksän ja kaikki tuntuivat viihtyvän, Mari Kylä-Utsuri-Virtanen kertoo.

Illan aikana perheet laittoivat itse nuotiolla ruokaa ja päiväkodin pihalla sai kokeilla erilaisia pelejä, kuten pesuvateihin tehtyä muistipeliä ja viidakkosuunnistusta.

Illan päätteeksi paistettiin nuotiolla kattilassa popcornia ja luettiin iltasatu ennen hiljaisuutta. Yöllä ainakin lapsia nukutti makeasti.