Mestaruuskisa, joka yllätti järjestäjätkin

0

Jos oli ennen täyttä, on radan laajennuksen jälkeen ollut vielä täydempää. Näin arvioi pitkän linjan frisbeegolfharrastaja Kalle Savonen sitä, minkälainen tarve vanhan 9-väyläisen radan laajentamiselle 18-väyläiseksi on Paimiossa ollut.

Savosen sanoja oli helppo uskoa lauantaina. Paimion kaupungin ensimmäisiin frisbeegolfmestaruuskilpailuihin osallistui peräti 68 heittäjää. Määrä yllätti sekä tapahtuman järjestäjät että allekirjoittaneen. Jos mitaleista lähtee kilpailemaan tuollainen määrä lajiharrastajia, kertoo se, että aktiiveja ja vähemmän aktiivisia sunnuntaiheittäjiä löytyy paikkakunnalta moninkertainen määrä. Laji on padelin ohella lyönyt todella läpi korona-aikana.

Suomessa on Frisbeegolfradat.fi-sivuston mukaan tällä hetkellä 310 vähintään 18-väyläistä frisbeegolfrataa. Paimio oli vielä viime vuonna outolintu siinä mielessä, että vain hyvin harvalla yli 10 000 asukkaan paikkakunnalla pisin frisbeegolfrata oli ainoastaan 9-väyläinen puistorata. Nyt Paimio on radan laajennuksen myötä päässyt ”kokoistensa kastiin”, mutta nälkä kasvaa syödessä.

Lauantaina paikallisten aktiiviheittäjien puheissa kuului jo haave toisen 18-väyläisen radan rakentamisesta tai vähintään jo olemassa olevan muovaamisesta puistoväylien osalta haastavampaan suuntaan. Myös paikallinen seura on perusteilla ja siten talkooporukan haaliminen erilaisiin kunnostus- ja parannusprojekteihin olisi jatkossa varmasti helpompaa.

Kesällä avattu Paimion uusittu ja laajennettu rata onkin lopulta eritoten paikallisen talkoovoiman voimannäyttö. Vaikka kaupungin rooli esimerkiksi väylien raivaamiseksi Varasvuoren metsiin oli iso, ei koko projekti olisi edes lähtenyt liikkeelle ilman kymmeniä aktiivisia talkoolaisia, jotka olivat valmiita käyttämään arki-iltojaan ja viikonloppujaan väylien muovaamiseksi nykyisille sijoilleen.

Vaikka kisassa heitettiin Paimion frisbeegolfherruudesta, näkyi tiukassakin kisassa pysyvän huumori ja tietynlainen pilke heittäjien silmäkulmissa. Vasta-alkajia neuvottiin ja puolestaan kilpakumppaneita tsempattiin. Minkäänlaista kyräilyä tai ryppyotsaisuutta ei ollut havaittavissa. Kisa kertoi varmasti paljon siitä, minkälaista väkeä frisbeegolfin harrastajat paimiossa ovat – äärimmäisen hyviä heittäjiä, mutta samalla kavereita ja ystäviä keskenään.

18 väylää on minimimäärä virallisten kisojen järjestämiseksi ja laajennetulla Paimion radalla on nyt kaikki eväät järjestää kisoja myös jatkossa. Paikkakunnan omat mestaruuskisat jäävät ainakin vuotuiseksi perinteeksi, mutta myös muita kilpailuja voidaan nähdä Preitilän ja Varasvuoren maastoissa tulevina vuosina.

Pää on nyt avattu, ja paikallinen ja asiaansa intohimolla suhtautuva frisbeegolfväki hamuaa varmasti vielä lisää.

Jan Sundman