Nona Stenvallia jännittää ensimmäinen näyttely

0
Nona Stenvall pitää itse Mittanauha työstään vuodelta 2017. – Sen teema liittyy vahvasti ulkonäköpaineisiin. Idea tähän syntyi mustavalkokuvasta, jossa Marilyn Monroe ei hymyillyt. Inspiroiduin hänen surullisesta ilmeestään ja ajattelin ettei hän ole niin tunnistettavissa Marilyniksi ilman hymyään.

SAUVO

Sauvon kirjaston Graniittisalissa on syyskuun ajan esillä kaarinalaisen Nona Stenvallin töitä. 34-vuotias Stenvall on opiskellut kuvataidetta yksityisessä Taidekoulu Alfassa Helsingissä ja haluaisi tehdä kuvataiteesta itselleen uran.

– Tulevaisuudessa haluaisin kehittyä uralla ja tehdä enemmän tilaustöitä ja näyttelyitä, Stenvall paljastaa.

Stenvall on piirtänyt koko ikänsä ja parikymppisenä hän alkoi maalaamaan. Osansa on ollut myös lapsuuden kodilla, sillä hänen vanhempansa ovat nimekkäitä taiteilijoita, Kati Mikola ja Kaj Stenvall .

– Sukunimestä on ollut enemmän hyötyä ja se on paljon auttanut, mutta toisaalta se on rasite. Ihmiset ovat ehkä arvostelevampia ja kriittisempiä, kun vanhemmat ovat niin lahjakkaita. Toisaalta minulla on selkeä oma tyyli.

Nuorena aikuisena Stenvallia kiinnosti maailman meno hetkellisesti enemmän kuin maalaaminen, mutta pian hän palasi taas siveltimien, värien ja kuvien ääreen.

– Yleensä löydän netistä jonkun mielenkiintoisen kuvan, josta otan mallia mittasuhteisiin. En kopio sitä täysin vaan muokkaan kasvoja ja värejä. Kuvan täytyy herättää tunteita tai saada sellainen fiilis aikaiseksi, että tämän haluan maalata.

Teoksista välittyy vahvoja tunteita, mutta tyylistään Stenvall ei ole vielä täysin varma.

– En tiedä onko oma tyyli löytynyt vielä kunnolla, mutta miinua kiinnostaa ihmishahmot ja vahvat värit.

Maalaaminen on terapiaaKirjaston näyttelytilaan Stenvall haki äitinsä vinkistä. Näyttely on hänen ensimmäinen.

– Onhan tämä aika jännittävää. Olen ennen ollut todella kriittinen itselleni, enkä olisi aikaisemmin pystynyt tähän. Nyt oli sellainen olo, että on tarpeeksi itseluottamista ja koko ajan tässä kehittyy kuitenkin.

Näyttelyn työt ovat vuosilta 2016-2021 ja pari asetelmaa on 2000 luvun alusta.

– Valinta ei tuottanut ongelmia, sillä minusta nämä ovat parhaimmat.

Stenvall on opiskellut media-assistentiksi, mutta opiskelee nyt lähihoitajaksi. Maalaamista hän harjoittaa työhuoneellaan Kaarinassa aina kun fiilis tulee.

– Maalaaminen on hyvää vastapainoa ja terapiaa. Minulla ei ole aikatauluja, jos ei sitten ole tilaustyötä työn alla.

Sauvon kirjaston Graniittisalissa Nona Stenvallin öljymaalauksia syyskuun ajan kirjaston aukioloaikoina.