Olli Rantamäki tallentaa luontokuvia kynällä ja paperilla

0
Olli Rantamäki asui lapsuutensa ja nuoruutensa Piikkiössä. Nykyisin hän on paraislainen. Tuorlan läpi virtaava Myllyoja on Rantamäelle tuttu paikka jo lapsuudesta.

Piikkiöläislähtöinen Olli Rantamäki haluaa tavata Myllyojan mutkassa Tuorlassa. Se on paikka, jossa hän on asunut lapsena, mutta jossa hän käy myös usein piirtämässä ja maalaamassa. Liikkuvan veden vangitseminen paperille kiehtoo häntä.

– Virtaavassa vedessä on jotakin äärettömän kaunista. Veden kuvaamisessa kiehtoo haaste. Miten tallentaa jotakin, mikä on koko ajan liikkeessä?

Rantamäen luontoaiheisia piirroksia ja maalauksia on esillä Piikkiön kirjastossa syyskuun ajan. Näyttely on hänen ensimmäisensä.

– En miellä itseäni taiteilijaksi. Enemmän pidän itseäni luontokuvaajana, mutta kameran sijaan minulla on mukana paperi ja kyniä. Se on minulle tapa olla luonnon keskellä ja rauhoittua.

Rantamäki kiinnostui toden teolla piirtämisestä lukioiässä. Aikuisiällä hän on käynyt kansalaisopiston järjestämillä piirustuskursseilla.

– Kansalaisopiston kurssit ovat oikeastaan parasta tässä. Kursseilla on hauska tunnelma, siellä tapaa muita harrastajia ja kehutaan toisten töitä, Rantamäki naurahtaa.

Oodi oppimiselleTuulten tyyssijoilla -näyttelyn kantavana teemana on Rantamäen opinnot, jotka ovat vieneet häntä eri maihin ja kaupunkeihin: Hankoon, Helsinkiin, Islantiin ja Piikkiöön.

Näyttelyn ensimmäinen teos on piirros Turun Halistenkoskelta alkukesältä 2014, jolloin hän oli juuri kuullut päässeensä opiskelemaan maantiedettä Helsingin yliopistoon.

– Tuntui upealta, että pääsisin kohta tutustumaan uusiin maisemiin. Uudet kalliot ja kosket odottivat silloin tutkijaansa ja ikuistajaansa.

– Näyttelyn viimeinen työ on piirros Halistenkoskelta vuodelta 2021. Otin piirrokseen saman kuvakulman kuin tuossa ensimmäisessä piirroksessa ikään kuin sulkemaan tietyn ajanjakson, Rantamäki kertoo.

42-vuotias Rantamäki viimeistelee tällä hetkellä maantieteen opintojaan. Lisäksi hänellä on puutarhurin koulutus, ja hän on opiskellut taloustieteitä ja sosiologiaa Turun yliopistossa. Islannissa hän oli vaihto-oppilaana opiskellen tulivuoria ja jäätiköitä.

Tuulten tyyssijoilla kertoo Rantamäen sanoin opiskelijan onnesta, pohjoisista maisemista ja rakkaimmista asioista elämässä. Tavallaan näyttelyn voi nähdä myös oodina opiskelulle.

– Minulla on monta kaveria, jotka haaveilevat opinnoista, mutta opiskelemaan lähteminen aikuisiällä pelottaa heitä. Ehkä näyttelyni voi nähdä kannustuksena aikuisopiskeluun ja elämän mittaiseen oppimiseen.

NäyttelyOlli Rantamäen Tuulten tyyssijoilla – oppivuosien töitä 2014-2021 on esillä Piikkiön kirjastossa 30.9. saakka.

Näyttelyyn voi tutustua kirjaston aukioloaikoina ma ja ke klo 12-19, ti, to, pe klo 10-16.