Paimion ensimmäiset kiertoliittymät loppusuoralla – Toteutuuko kolmas liikenneympyrä jo ensi vuonna?

0
110-tien ja Sauvontien kiertoliittymä alkaa olla viimeistelyä vaille valmis.

Keskeneräiset kiertoliittymätyömaat ovat koetelleet paimiolaisten kärsivällisyyttä kesän aikana. Autoilijoita on kiukuttanut erityisesti työmaiden kuoppaisuus ja alati muuttuvat liikennejärjestelyt Paimion keskustassa sekä Sauvontien ja 110-tien risteyksessä

Hankkeista vastaava Ely-keskuksen projektipäällikkö Aku Reini vahvistaa saaneensa ihmisiltä palautetta etenkin elokuun vesisateiden aikaan.

– Suurin osa palautteista on koskenut tienpintojen tasaisuutta, ja siitä on muistuteltu urakoitsijaa useaan otteeseen. Urakoitsija on käynyt tasoittamassa ja suolaamassa teitä, että pöly saadaan sidottua.

Molemmat kohteet ovat rakentamisen kannalta haastavia, koska kiertotiemahdollisuutta ei ole. Tämä tiedostettiin Reinin mukaan jo suunnitteluvaiheessa.

– Tienkäyttäjille varmasti eniten harmia on aiheuttanut se, kun liikennejärjestelyjä on jouduttu muuttamaan moneen kertaan suuntaan jos toiseen, hän toteaa.

Kunnallislehden toimitukseen on kantautunut viestiä, että autoilijat eivät ole olleet aina perillä kiertosuunnasta ja liikenneympyrää olisi ajettu jopa väärään suuntaan. Reini ei ole tällaista kuullut.

Hintalappu noin miljoona euroaSauvontien ja 110-tien kiertoliittymä sai pari viikkoa sitten pohja-asfaltin ja urakka alkaa olla viimeistelytöitä vaille valmis. Alvar Aallon tien ja Kaaritien risteyksessä on alkamassa kivetystyöt.

– Loppusuora häämöttää. Urakoitsijan arvion mukaan parin viikon päästään vetämään pohja-asfalttia, Reini kertoo.

Molemmat työmaat ovat pysyneet hänen mukaansa aikataulussa. Takarajana on lokakuun puoliväli, jolloin päällysteet ja kivityöt pitäisi olla valmiina. Kokonaisuutena molemmat kiertoliittymät valmistuvat kaikkine töineen kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Urakoitsijana toimii molemmissa kohteissa Oteran Oy ja urakan kokonaishinta on noin miljoona euroa.

Paimion kaupunki vastaa Alvar Aallon tien ja Kaaritien kiertoliittymän keskiosan rakentamisesta. Ympyrän keskiosaan on tehty Paimion aallot -niminen ympäristösuunnitelma, joka pitää sisällään istutuksia, kiviä ja kivetyksiä ja valaisimia. Toteutuksen urakkahinta on 45 000 euroa.

Työmaa-aikaisista haitoista huolimatta kiertoliittymien valmistuminen on Paimiolle iloinen asia. Molemmissa risteyksissä on sattunut läheltä piti -tilanteita ja myös onnettomuuksia.

– Liikenneturvallisuuden kannalta on tärkeää, että liikenne saadaan kulkemaan sujuvammin. Sauvontien ja 110-tien liittymän haasteena on ollut, että liikenne on Paimio-Sauvo -suuntaan paljon vilkkaampaa kuin vanhan ykköstien suuntaan. Kiertoliittymän avulla saadaan tasoitettua liikennevirtaa, kun jokainen ympyrään tuleva tulosuunta on saman arvoinen, Reini taustoittaa.

Paimio saamassa kolmannenkin liikenneympyränNäyttää lupaavalta, että Paimioon saadaan lähivuosina myös kolmas kiertoliittymä.

Paimiontien ja Kravinkujan risteykseen suunniteltu liikenneympyrä nytkähti teknisen johtajan Juha Saarisen mukaan kesän aikana eteenpäin. Kiertoliittymän rakentaminen pyritään ajoittamaan yhteen Pakurlan sillan uusimisen kanssa – siis jos Paimion kaupunginvaltuusto myöntää liikenneympyrään rahat.

– Pakurlan sillan rahoitus varmistui kesän aikana ja urakka on nyt valmistelussa. Sillan rakennustyöt alkavat ensi vuoden aikana, Sakari Hurskainen Ely-keskukselta vahvistaa.

Siltaremontin kokonaiskustannukseksi on tiesuunnitteluvaiheessa arvioitu 6,3 miljoonaa euroa. Urakkaan sisältyy kevyen liikenteen väylän siirtäminen tieliittymän eteläpuolelle. Paimion kaupungin maksettavaksi jää kiertoliittymän osuus, jonka kustannusarvio on hieman yli 400 000 euroa.

Tekninen johtaja Saarinen esittää rahoja varattavaksi budjettiin joko ositettuna vuosille 2022-2023 tai kokonaan vuodelle 2023.