Paimion frisbeegolfmestaruus oli haluttua tavaraa– Peräti 68 heittäjää lähti kisaan

0
Roope Jokela ja Joona Tång osallistuivat frisbeegolfkisaan ensimmäistä kertaa. Alkujännitys karisi väylä väylältä.

Paimion kaupungin ensimmäiset frisbeegolfmestaruuskisat olivat menestys. Näin voi sanoa jo pelkästään kilpailijalistaa selaamalla: 68 osanottajaa yhteensä neljässä eri sarjassa.

– Se on erittäin hyvä, jopa yllättävän hyvä määrä. Voi olla tosi tyytyväinen, iloitsi kilpailua kaupungin puolelta järjestämässä ollut Mikko Häkkilä .

Häntä voi samalla sanoa myös koko idean isäksi. Häkkilä heitti viime vuonna joulun alla itselleen ja paikallisille frisbeegolfharrastajille haasteen, että kun uusi 18-väyläinen rata valmistuu, järjestetään lajille myös sen arvolle sopivat Paimion mestaruuskisat.

Nuo mestaruudet jaettiin viime lauantaina ja samalla paljastui, että Paimiossa on todella paljon hyviä frisbeegolfaajia. P15-sarjassa voiton vienyt Lucas Kuusivaara selvitti radan hyvällä tuloksella kuusi yli par-tuloksen, ja miesten yleisessä sarjassa peräti kahdeksan ensimmäistä heitti alle par-tuloksen. Voittaja Lauri Alastalo peräti kymmenellä heitolla.

– Taso on todella kova, nyt sen näkee konkreettisesti. Paimiossa on paljon todella hyviä heittäjiä, sanoi itsekin kisoja kiertävä Häkkilä.

Häntä itseään ei heittopaikoilla lauantaina nähty, koska kisa oli rajattu luonnollisesti vain Paimiossa asuville. Ja niin se tulee olemaan myös tulevina vuosina.

– Kyllä tästä on tarkoitus tehdä perinne. Syyskuu näyttäisi olevan hyvä kuukausi järjestää kisat, joten eiköhän ensi vuonnakin kisat koiteta pitää ennemmin syksyllä kuin kesällä, Häkkilä tuumi.

Pienryhmissä läpi radan



Kilpailijat jaettiin lauantaina joko kolmen tai neljän hengen ryhmiin, jotka kiersivät radan omaan tahtiinsa. Heittäjät ripoteltiin kisan alkajaisiksi tasaisesti kullekin 18 väylälle, ja sen jälkeen kierros eteni luonnollisessa järjestyksessä niin, että aina kun seuraava heittopaikka vapautui, sai luvan siirtyä eteenpäin.

Kokeneet miesheittäjät Kalle Savonen ja Arttu Olkkonen kiersivät rataa nuorimpiin osallistujiin kuuluneiden Roope Jokelan ja Joona Tångin kanssa.

Jokelalle ja Tångille kisat olivat ensimmäiset.

– Toki heittämässä on käyty miltei päivittäin. Tuttu rata, mutta tietysti kisaaminen on jännittävää, Jokela sanoi.

He saivatkin niksejä ja vinkkejä Savoselta ja Olkkoselta väylillä pitkin kisaa. Kisaajien keskinäinen hyvä yhteishenki paistoi kenties kirkkaampana kuin pilvien takaa esiin tullut aurinko.

– Se kuuluu lajiin. Vaikka tosissaan kisataan, autetaan samalla myös muita heittäjiä hyviin heittoihin, Savonen tuumi.

Oman mausteensa kisalle antoi perjantai-aamun vesisade, joka kuitenkin loppui ennen kisan alkua.

– Ei siitä varsinaisesti heittämiseen haittaa ole, mutta kyllä se hidastaa, kun pitää kiekkoja ja käsiä kuivata jatkuvasti. Ei mitään dramaattista vaikutusta kuitenkaan, mietti Savonen.

Olkkonen ja Savonen ovat kiertäneet aiemmin kisoja myös muualla, ja heidän näkemyksensä Paimion 18-väyläisestä kisakäytössä on yksimielinen:

– Puistoväylien osalta ehkä aavistuksen liian helppo, mutta toisaalta vastapainona uudet väylät Varasvuoren metsissä antavat haastetta ja monipuolisuutta aivan riittämiin. Pienellä puistoväylien muovaamisella tästä saisi erittäin hyvän, he tuumivat.

Mitaleja ja lahjakortteja



Huomionarvoista kisaajien joukossa oli sukupuolijakauma: 68:sta heittäjästä 66 oli joko miehiä tai poikia. Naisten sarjassa kilpaili ainoastaan kaksi osallistujaa, joista toki toinen on ikäluokkansa paras. Nimittäin tuore 17-vuotiaiden Suomen mestari Essi Hölsö .

– Se on kyllä yleinen trendi, etteivät tytöt ja naiset innostu frisbeegolfista samalla tavalla kuin miehet. Toivottavasti Essi hyvänä esimerkkinä rohkaisee myös tyttöjä ja naisia mukaan, tuumi Häkkilä.

Hölsö voitti oman sarjansa näytöstyyliin tuloksella +9 ja sai siten tuoreen Suomen mestaruuspystin kaveriksi myös Paimion mestaruuden.

M45-sarjan voittoon heitti puolestaan Manne Peippo tuloksella +4.

Jokaisen sarjan kärkikolmikko palkittiin asiaan kuuluvasti mitalein, mutta jaossa oli myös bonuspalkintoja. Viidennellä väylällä jaettiin bonuspalkintona parhaasta avausheitosta lahjakortti paikalliseen Sportia Santalaan. Lisäksi 50 euron arvoisia lahjakortteja samaiseen liikkeeseen oli tarjolla jokaisesta hole in one -heitosta. Tällä kertaa ”holarit” jäivät kuitenkin heittämättä.