Paimion koirametsässä on riittänyt kävijöitä yötä myöten

0
Koirahotelli Pia’s Dreamdogsissa työskentelevä Maija Ojala kertoo, että koirametsä on Bonon kaltaisille koirille erinomainen paikka, koska siellä ei tarvitse pelätä törmäävänsä muihin koiriin tai ihmisiin. Anni Kivelän ja Elina Lindbergin mukaan Paimion koirametsässä on vieraillut syksyn aikana hyvin monenlaisia koiria.

Kerrynterrierit Bono ja Alma alkavat vinkua innosta tunnistaessaan paikan. Koirahotelli Pia’s Dreamdogsia pitävä Pia Honkasalo on viemässä hoitokoiransa toista kertaa Paimion koirametsään.

– Tällaista paikkaa olen odottanut. Koirametsä on vähän kuin koirapuisto, mutta tuhat kertaa parempi, Honkasalo kehuu.

Heinäkuussa avattu Paimion koirametsä on saanut lentävän alun. Moni koiranomistaja tuskailee, että koirametsästä on hankala löytää vapaata vuoroa arki-iltoina tai viikonloppuisin. Koirametsää pyörittävien siskosten Anni Kivelän ja Elina Lindbergin mukaan asiakkaita on riittänyt myös yövuoroille.

– Olemme positiivisesti yllättyneitä siitä, miten hyvin tämä on lähtenyt käyntiin. Suurin osa kävijöistä on lähiseudulta, mutta kaukaisimmat asiakkaat ovat tulleet pääkaupunkiseudulta ja Oulusta asti, Kivelä kertoo.

Siskokset uskovat, ettei kyse ole pelkästä uutuuden viehätyksestä, vaan palvelulle on selvä tarve.

– Emme olisi lähteneet tekemään näin suurta investointia muutaman kuukauden takia. Se, että ihmisillä on koiria, on pysyvä trendi.

Ihmiset ovat nykypäivänä myös valmiita maksamaan lemmikkinsä hyvinvoinnista, mikä näkyy siinä, että lemmikeille suunnattuja palveluja on tullut koko ajan lisää.

Vapaana huolettaKäytännössä Paimion koirametsä tarkoittaa noin kahden hehtaarin suuruista, tukevasti aidattua metsäaluetta, jossa koira saa juosta vapaana. Erotuksena koirapuistoihin koirametsästä varataan maksullinen vuoro, jolloin paikalle ei tule muita koiria. Vuoron voi varata joko yksin omalle koiralleen tai seurueen kesken yhteisesti.

Maalta kotoisin olevaa saattaa hämmentää, miten ihmeessä ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä, että koira saa juosta metsässä.

– Koiran perustarve on juosta vapaana, mutta on paljon sellaisia koiria, joita ei voi koskaan päästä irti metsässä. Niillä on niin vahva metsästysvietti, tai on riski, että joku tulee vastaan, 12 vuotta koiria työkseen hoitanut Honkasalo perustelee.

Esimerkiksi tänään koirametsässä vieraileva Bono on perusluonteeltaan epäsosiaalinen, eikä pidä vieraista koirista tai ihmisistä. Se on Honkasalon mukaan ominaisuus, joka ei poistu edes kouluttamalla. Koirametsässä on Honkasalon mukaan parasta, ettei tarvitse jännittää yllättäviä kohtaamisia.

– Koirapuistot ovat hyvä asia, mutta ikinä ei voi olla varma, mitä siellä on vastassa. Kokemusteni perusteella kaikki omistajat eivät tunne niin hyvin koiriaan kuin luulevat. Kuvitellaan, että oma koira tulee hyvin toimeen kaikkien rotujen kanssa, vaikka se ei ole välttämättä niin. Siitä voi syntyä vaaratilanteita, Honkasalo muotoilee.

Koirametsässä käy myös ihan tavallisia koiria. Paimion koirametsässä on Kivelän ja Lindbergin mukaan järjestetty syksyn aikana kasvattajatapaamisia, rotutreffejä ja koirien synttäreitä. Osa ihmisistä tulee koirametsään kouluttamaan koiraansa.

– Täällä voi harjoitella luokse tulemista, tehdä etsimisharjoituksia tai juoksuttaa koiraa ennen metsästyskauden alkamista, Kivelä luettelee ja muistuttaa, että laki kieltää pitämästä koiraa luonnossa vapaana eläinten pesintäaikaan eli maaliskuun alusta elokuun puoliväliin.

Idea LempäälästäKivelä ja Lindberg saivat idean koirametsään, kun heidän veljensä vieraili koiransa kanssa Lempäälän koirametsässä. Varsinais-Suomessa koirametsiä on ennestään Nousiaisissa ja Laitilassa.

Paimion koirametsä on rakennettu suvun maille, ja perheyrityksessä on mukana Annin ja Elinan lisäksi heidän isänsä, veljensä ja Elina Lindbergin puoliso. Mistään ihan pienestä investoinnista ei ole kyse, sillä koirametsää kiertävät aidantolpat on porattu ja valettu kallion sisään.

– Halusimme tehdä aidan, joka kestää aikaa. Jokainen ymmärtää, että jos tänne tuo metrin korkuisen kanaverkon, eivät koirat siellä pysy, Lindberg naurahtaa.

Koirametsää rakentaessaan perhe mietti omia koiriaan, mutta on kuunnellut myös muiden koiranomistajien kokemuksia.

– Olemme saaneet asiakkailta paljon pieniä kehitysehdotuksia, joita olemme yrittäneet toteuttaa parhaamme mukaan. On ihanaa, että asiakkaat ovat niin aktiivisia ja haluavat tehdä tästä paikasta vielä paremman. Se kertoo, että tämä koetaan tärkeäksi, Lindberg iloitsee.