Paimiossa on meneillään tyttöbuumi – vauvoja syntyy enemmän kuin vuosiin

0
3-vuotiaasta Anttoni Loikkasesta tulee pian isoveli. Paimiolainen Mari Loikkanen paljastaa, että kahden pojan jälkeen perheeseen on tulossa tyttö.

Paimiossa syntyy tänä vuonna enemmän vauvoja kuin vuosiin.

– Laskettuja aikoja on tänä vuonna 116. Mukana on muutama kaksoisraskaus, eli 118 vauvaa on tullut tai odotellaan tälle vuodelle, terveydenhoitaja Anne Juntunen Paimion neuvolasta kertoo.

Viime vuonna Paimiossa syntyi tilastojen mukaan 96 vauvaa, sitä edellisenä vuonna sata vauvaa ja vuonna 2018 yhteensä 98 vauvaa.

– Viimeisin huippuvuosi oli vuonna 2013, jolloin vauvoja tuli 144. Kaikkiaan näyttää siltä, että parin hiljaisemman vuoden jälkeen Paimioon saadaan taas lisää vauvoja, Juntunen iloitsee.

Myös Sauvossa vauvojen määrä on nousussa. Tänä vuonna odotetaan terveydenhoitaja Taina Pöystilän mukaan syntyvän noin 25 uutta sauvolaista, kun viime vuosina on määrät ovat jääneet hieman alle 20 vauvaan.

Poikia syntyy yleensä enemmän

Paimion neuvolaan tuli tänä vuonna taulu, johon merkitään syntyneet tyttövauvat vaaleanpunaisilla ja poikavauvat sinisillä magneeteilla. Kunnallislehden lukija kiinnitti huomiota, että Paimioon näyttäisi tänä vuonna syntyvän reilusti enemmän tyttöjä kuin poikia.

Havainto on siinä mielessä poikkeuksellinen, että tilastollisesti Suomessa ja maailmalla syntyy vuosittain hieman enemmän poikia kuin tyttöjä. Suomessa syntyvistä lapsista noin 51 prosenttia on poikia ja 49 prosenttia tyttöjä.

Neuvolataulun mukaan Paimiossa on syntynyt tänä vuonna 44 tyttöä ja 39 poikaa. Elokuussa ero näytti vielä selvemmältä, mutta syyskuu on tasoittanut tilannetta, sillä kuluvan kuun aikana Paimioon on syntynyt peräti kuusi poikaa. Tähän mennessä touko- ja syyskuu ovat olleet ainoita kuukausia, jolloin poikia on syntynyt tyttöjä enemmän.

Kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kannata tehdä, sillä tyttöjen ja poikien määrä voi vielä tasoittua loppuvuoden aikana.

Miksi poikia syntyy enemmän kuin tyttöjä?

Useat tutkijat ympäri maailmaa ovat yrittäneet selvittää, mistä johtuu, että poikia syntyy keskimäärin enemmän kuin tyttöjä. Yhtenä syynä ovat tietenkin sukupuoleen liittyvät abortit. Joissakin maissa poikalapsi on edelleen tyttöä halutumpi, mutta tämä ei selitä, miksi Suomessa poikia syntyy enemmän.

Tieteilijöiden mukaan hedelmöityshetki vaikuttaa lapsen sukupuoleen. Tiedetään, että tyttösiittiöt elävät pidempään kuin poikasiittiöt. Tällä perusteella poikalapsen saaminen on sitä todennäköisempää, mitä lähempänä ovulaatiota hedelmöittyminen tapahtuu. Tutkimusten mukaan hedelmällisyyden heikentyessä syntyy enemmän tyttöjä.

Oxfordin yliopistossa (2011) tehdyssä tutkimuksessa taas havaittiin, että stressaantuneet naiset synnyttäisivät useammin tyttöjä. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi New Yorkissa syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen poikavauvojen syntyvyys romahti. Sama ilmiö näkyy tilastoissa Berliinin muurin murtumisen jälkeen.

Joissakin tutkimuksissa on huomattu, että myös ympäristön lämpötila voi olla yhteydessä lapsen sukupuoleen. Turun, Helsingin ja Zürichin yliopistojen tutkijat selvittivät 2000-luvun alussa lämpötilojen vaikutusta saamelaislasten sukupuolijakaumaan. Havaittiin, että lämpiminä vuosina syntyi suhteellisesti enemmän poikia kuin tyttöjä. Tutkijat arvelivat, että lämpötila voi vaikuttaa siihen, selviääkö hedelmöittynyt munasolu syntymään asti. Tiedetään, että tyttöpuoliset sikiöt selviävät paremmin epäsuotuisissa olosuhteissa.

Tutkimustiedon lisäksi aiheesta on tukku kansan uskomuksia. Vanha kansa tiesi, että suuret rakastajat tekevät tyttöjä ja jos laittaa kirveen sängyn alle, tulee poika.

Niin tai näin, syntyvän lapsen sukupuoli taitaa olla pitkälti tuuripeliä. Tyttöjen ja poikien määrä tasoittuu pitkässä juoksussa, koska naiset elävät keskimäärin miehiä vanhemmiksi.