Puutavarakupla hämmentää rakentajaa

0

Vasara on heilunut ja akkuporakone laulanut kiihtyvällä tahdilla myös Peimarin alueella viimeisen puolentoista vuoden aikana. Vaikka korona-aika on ollut taloudellisesti vaikeaa aikaa monelle yritykselle ja perheelle, on toisaalta olemassa olevia rahoja sijoitettu sellaisiin kohteisiin, jotka aikaa ennen koronaa saivat odotella sitä tulevaa kesää tai seuraavaa sen jälkeen.

Asuntojen huonekokoonpanoja on etätyön helpottamiseksi muutettu, terasseja uusittu tai laajennettu, on pystytetty pihasaunoja ja kesäkeittiöitä. Isolla osalla rakennusalan yrittäjistä on ollut kädet täynnä töitä ja osalla tekijöistä tilausjono niin pitkä, ettei tälle vuodelle ole pystynyt myymään kuin ei oota.

Muutamaan lauseeseen kirjoitettuna tilanne kuulostaa rakennusalan, asiakkaiden ja kotinikkareiden näkökulmasta erittäin hyvältä. Töitä riittää ja kenties vuosia muhineille haaveille on vihdoin riittänyt aikaa ja rahaa, kun osa muista menoeristä on karissut koronan myötä minimiin.

Kolikolla on kuitenkin aina kaksi puolta, niin nytkin. Samalla, kun koronakupla on vauhdittanut rakennusintoa, on myös kysyntä hiljalleen hilannut markkinan ylös. Sama puutavara, josta vielä helmi-maaliskuussa tehtiin kaupat huhtikuun terassitalkoisiin, on saattanut myymälästä riippuen maksaa monia kymmeniä prosentteja enemmän loppukesällä. Tietyissä ääritapauksissa ja harvinaisemmissa puulaaduissa myyntihinta on voinut puolessa vuodessa jopa tuplaantua.

Ainakin osa kotinikkareista on äänestänyt käsillään ja ripustanut akkuporakoneen varaston seinustalle odottamaan kuplan puhkeamista. Sen sijaan rakennusalan yrittäjillä tilanne voi olla hankalampi, jos työsuorite on tilattu niin sanotusti pitkästä tavarasta ja matkan varrella tarvikkeita on hankittava sen hetkisin listahinnoin. Tammikuussa neuvoteltu urakka hintoineen on varmasti monella työmaalla kääntynyt elokuussa urakaksi, josta jää enää hyvin vähän palkkaa itselleen maksettavaksi.

Hankalinta on se, ettei tulevaisuutta voi ennustaa. Monen kymmenen prosentin hinnannousu puutavarassa ei varmasti ole pysyvä tilanne, mutta jonkinlainen pysyvä hyppy vanhaan hintatasoon nähden saatettiin nähdä kuluvan vuoden aikana.

Istuvan hallituksen tavoitteena on kaksinkertaistaa puun käyttö rakentamisessa hallituskauden aikana. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta se on saanut ainakin vahvan alkusysäyksen koronan siivittämänä.

Nähtäväksi jää, tuliko puutavarakupla sittenkin jäädäkseen.