Raakel Karhumaa kesytti Varkin – Loikkasi ensimmäisenä PU:n naisena suurmäestä

0
Karhumaa on leiskauttanut isosta mäestä toistaiseksi muutamia hyppyjä. Tuntuma mäkeen paranee hyppy hypyltä.

11-vuotias Paimion Urheilijoiden mäkihyppylupaus Raakel Karhumaa teki viime viikon tiistaina valloituksen, jollaiseen kukaan seuran tyttö- tai naisurheilijoista ei ollut aiemmin pystynyt. Karhumaa leiskautti tuolloin elämänsä ensimmäisen hypyn Varasvuoren isosta K58-mäestä. Runsaat 30 metriä kantanut hyppy sai torstaina seuraa aavistuksen pidemmästä leiskautuksesta.

Vaikka ero seuraavaksi suurimpaan K29-mäkeen on iso, ei Karhumaa ainakaan myönnä jännittäneensä sen suuremmin puomilla ennen vauhtimäkeen laskemista.

– Totta kai se vähän mietitytti, mutta ei sen suuremmin. Hyppääminen itsessään on ihan samanlaista, vauhti vain kasvaa, hän miettii vaatimattomasti.

Jos suoritus jännitti, näkyi se korkeintaan keskustelussa valmentaja Valtteri Schleutkerin kanssa ennen mäkitorniin kapuamista.

– Varmaan kyselin jotain tyhmiä kysymyksiä siitä, miltä Valtterista itsestään tuntui ennen ensimmäistä hyppyä Varkin isosta mäestä, Karhumaa naurahtaa.

2019 ensimmäiset mäkitreenit

Piikkiössä perheensä kanssa asuva Karhumaa on kehittynyt hyppääjänä nopealla tahdilla. Hän aloitti hyppäämisen samoina päivinä alkuvuodesta 2019, jolloin Suomen kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä Matti Nykänen nukkui pois. Raakelin äiti oli huomannut lehdessä ilmoituksen Varasvuoren mäkikoulusta ja ringetteä harrastanut tytär innostui kokeilemaan lajia.

Pian ringette jäi, ja Varasvuoren mäet tulivat kuukausi kuukaudelta tutummiksi.

– Alkuun hypättiin pienimmästä K8-mäestä ja siitä sitten mäki kerrallaan ylöspäin. Nyt seuraava haaste on sitten taltuttaa iso mäki kunnolla, Karhumaa hymyilee.

Kisoihin hän ei vielä mieli aivan K60-luokan mäkiin.

– Varmaan ainakin syksy kilpaillaan vielä pienemmissä mäissä ja haetaan treeneissä tuntumaa isoon mäkeen. Kisoihin isompiin mäkiin sitten, kun sen aika on.

Parijoukkuekisaan Kytösahon kanssa?

Motivaatio mäkikoon kasvattamiseen myös kisoissa on ainakin heti korkealla. Kun Karhumaan uroteosta kerrottiin tuoreeltaan Paimion Urheilijoiden Facebook-sivuilla, oli yksi kommenteista ”Kova juttu! PU mixed team lähenee!”.

Kommentin oli kirjoittanut Karhumaan idoli ja yksi Suomen tämän hetken parhaista mäkihyppääjistä, Niko Kytösaho.

– Se tuntui aika hyvältä, olin aivan innoissani kommentin jälkeen. Totta kai se olisi haaveena päästä hyppäämään parijoukkuekisassa Nikon kanssa, Karhumaa hihkuu.

Se tavoite ei välttämättä ole kovin kaukana, sillä parikisaa hypätään SM-tasolla K64-mäestä. Ei siis kovin paljon isommasta kuin Varasvuoren suurmäki.

– Ei se mikään mahdoton ajatus ole vaikka jo ihan lähivuosina. Katsotaan, Karhumaa hymyilee.