Saa käyttää mut ei ol pakko hei

0
Sauvon kirjastotalon saneeraus alkoi ympärillä olevien rakennelmien poistamisella, tilanne 12.10.2004

Sinänsä kulunut läppä mutta totta Sauvon kirjastotalon palvelujen kanssa. Kannattaisi kumminkin käyttää. Talo on täynnä mahdollisuuksia kaiken ikäisille. Jo 16 vuotta olemme saaneet tarjota kirjastotalossa niin kirjasto- ja kulttuuripalveluja kuin kotipaikan sauvolaiselle nuorisolle. Kirjastotalossa nuokkarin puolella on iltapäivisin myös koululaisten iltapäiväkerhotoimintaa. Talon ikkunoista tuikkii siis valo aamusta iltaan. Kirjastotalosta ja sen toiminnasta on tullut kuntalaisten ylpeyden aihe.

Kirjastotalon toiminnan kulut ovat prosentin luokkaa kunnan talousarviosta, mutta näkyvyydessä ja tarpeellisuudessa ei todellakaan pyöritä samoissa luvuissa. Kirjastopalvelujen järjestämisessä Sauvo saa huomattavaa hyötyä Vaski-kirjastoyhteistyöstä ja kirjastokimpassa toimimisesta. Saamme niin sanotusti ison talon edut 0,71 prosentin kustannuksilla Vaski-kirjastojen yhteisistä kustannuksista. Asiakkaidemme käytössä ovat koko Vaski-alueen kokoelmat Salosta Pyhärantaan ja aineistokuljetukset pysähtyvät Sauvossa kahdesti viikossa tiistaisin ja torstaisin tuoden ja vieden aineistoa. ”Yhdessä olemme enemmän” pätee siis myös kirjastojen välisessä yhteistyössä kuin monessa muussakin asiassa Sauvossa.

Sauvossa on tällä hetkellä huippuluokan palvelut sivistystoimessa kunnan kokoon nähden. Toimiva kirjastotalo nuorisotiloineen ja uudet tilat sekä koulussa että päiväkodissa ovat olleet pienelle kunnalle iso ponnistus. Toivottavasti tulevaisuudessa on mahdollisuus myös pitää palvelut nykyisellä, ellei jopa paremmallakin tasolla. Vaikka Sauvossa on vankka ja toimiva yhteistyö eri järjestöjen kanssa niin on myös asioita, joita ei voida toteuttaa vapaaehtoisvoimin. Pelkät tilat eivät siis riitä vaan niiden kunnossapitoon ja toiminnan ylläpitoon tarvitaan ammattitaitoista ja osaavaa henkilökuntaa.

Tervetuloa tutustumaan kirjastotalon toimintaan lokakuun ensimmäisenä lauantaina 2.10. klo 10–14. Perheiden päiväksi nimettynä toimintapäivänä on normaalien kirjastopalvelujen lisäksi mahdollisuus tutustua nuokkarin toimintaan, piipahtaa Graniittisalin lokakuun taidenäyttelyssä, pomppia MLL:n pomppulinnassa kirjaston pihalla sekä klo 11 osallistua Laura Parkkusen liikunnalliseen satuhetkeen.

Päivi Inkinen

Sauvon kirjastonjohtaja