Sauvon seuratuin rakennusprojekti – Talosta on näkymät yli Kallenmäen kattojen aina Sauvon-Kemiöntielle asti

0
Sauvoon paluumuuttaneiden Viivi Räsäsen ja Jonas Peipon tulevasta olohuoneesta on upeat näkymät Sauvon kirkolle. – Talvella näkymä oli todella upea, kun puissa oli lunta ja kirkko oli valaistu.

SAUVO

– Maaseutu on se juttu. Täällä on tuttua ja turvallista, toteavat 23-vuotias Viivi Räsänen ja 25-vuotias Jonas Peippo rakennustyömaallaan.

Pariskunta osti vuosi sitten kunnalta tontin Kallenmäestä, kun veri veti takaisin kotikuntaan. Nyt tontilla ollaan jo pitkällä, ja talven tultua pariskunta pääsee sisätilojen kimppuun. Rakentaminen ei ollut kuitenkaan pariskunnan ensisijainen vaihtoehto.

– Kävimme Sauvossa katsomassa yhtä hirsitaloa, mutta se meni meiltä ohi. Siitä se sitten oikeastaan alkoi. Seuraavaksi kävimme läpi vanhempiemme mahdolliset tonttipaikat, mietimme remontoimistakin, mutta sitten päätimme katsoa tontteja. Rakentamalla saa sellaisen kuin itse haluaa, pariskunta sanoo.

Tonttikin löytyi loppujen lopuksi vahingossa, sillä Kallenmäen kaavassa tontista näkyi vain puolet.

– Kallenmäen tontit mäen päällä tuntuivat meidän makuumme liian pieniltä. Olimme jo jossakin vaiheessa luovuttamassa Sauvon suhteen, mutta sitten löytyi tämä. Ainoa päätytontti, Räsänen muistelee.

1800 neliön tontilta on upeat näkymät Sauvon kirkolle. Talo rakennettiin tontin korkeimmalle kohdalle, josta avautuvat hyvät näkymät kattojen yli Sauvon-Kemiöntielle.

– Sauvon mittakaavassa tontti on pieni, mutta Turun mittakaavassa iso. Karunan metsissä olisi varmasti ollut oma rauhansa, mutta kyllä sitä on täälläkin, kun takapihalta aukeaa metsää. Tästä on lyhyt matka kauppaan, ja autolla ravaamista tulee paljon vähemmän, kun kaikki palvelut ovat lähellä, pariskunta perustelee.

Sauvon kunta seuraa sosiaalisessa mediassa, mitä tontilla tapahtuu, mutta tontin tapahtumat on moni utelias ohikulkija katsastanut kerran jos toisenkin. – Autot kyllä hiljentävät ja pitkiä katseita tulee, Jonas Peippo nauraa.
Pariskunta suunnitteli itse talonsa. – Hyviä ideoita otettiin talopakettien pohjaratkaisuista ja käytiin muutamilla asuntomessuillakin. Pieni työhuone oli sellainen, jonka halusin ehdottomasti, sillä teen paljon kotoa käsin töitä, Räsänen kertoo.

Korona venytti aikataulua

Peippo työskentelee sähköasentajana ja on koko ikänsä rakentanut isänsä Jorma Peipon kanssa kaikenlaista. Räsäselle rakentaminen ei ollut tuttua, mutta sisustussuunnittelu on ollut yksi unelma-ammateista.

– Siinä säästää pitkän pennin, kun voi tehdä itse sähkö- ja putkityöt, mutta meillä on ollut paljon myös ammattitaitoisia kavereita auttamassa. Ulkopuolisia on tarvittu maanrakennuksessa, perustusten teossa, kellarielementtien asennuksessa, hirsien pystytyksessä, ja tuttu timpuri on auttanut aina välillä, Peippo kertoo.

Budjettia pariskunta laski moneen eri tapaan pitkään ja hartaasti. Budjettiin jätettiin varaa myös yllätyksiin, joita rakentaessa tulee aina.

– Koronan vuoksi puun hinta on nyt tosi korkealla, samoin styroksin. Otimme talotoimittajalta vain hirret, kattotuolit ja räystäslaudat, kun olisi pitänyt ottaa kaikki. Emme silloin tienneet, että puun hinta nousee 150 prosenttia, Peippo harmittelee.

– Se ei ole vielä kuitenkaan vaikuttanut kovin paljoa projektiimme. Tiedän toisia rakentajia, joilla on mennyt järkyttäviä summia hintojen nousun vuoksi, Räsänen täydentää.

Rakennustyöt tontilla aloitettiin helmikuussa maatöiden parissa. Pariskunnan alkuperäinen suunnitelma oli päästä jouluksi uuteen kotiin, mutta koronan myötä materiaaliviivästyksiä on tullut. Nyt uusi muuttopäivä on kaavailtu vapuksi.

– Anturan valun jälkeen hommat seisoivat kaksi kuukautta. Toisaalta meidän suunnitelmissamme ei ollut myöskään tehdä talon alle näin isoa kellaritilaa, mutta ammattilaiset olivat sitä mieltä, että rinnetontti pitää hyödyntää. Nyt siellä on 144 neliötä autotalli- ja varastotilaa, Peippo sanoo.

Rinnetontin hyvät puolet löytyvät myös talon alakerrasta, josta löytyy 144 neliön verran tilaa. – Tänne saadaan kätevästi minulle kuntosali, Jonakselle biljardisali, autotalli ja tekninen tila, Rä​sänen kertoo.
Pariskunta mieltyi hirsitaloon, koska se on aikaa kestävä ja helppohoitoinen. – Ajatuksena oli ensin maalata hirsi mustaksi, mutta päätimme kuitenkin jättää hirren näkyviin, pariskunta sanoo.

Sauvolaista rakentamista

Hirsitalo oli pariskunnalle selvä valinta ja myös sisus, jonka he piirsivät itse.

– Vuoden ajan pallottelimme pohjaa. Ihan täysin omasta päästä se ei tullut, vaan piirsimme talopakettien pohjalta. Yhdistelimme niiden hyviä puolia ja toimme omia juttuja myös mukaan, Räsänen kertoo.

Asuintilat löytyvät yhdestä kerroksesta: kolme makuuhuonetta, pieni työhuone, keittiö, olohuone, kaksi vessaa ja kylpyhuone. Sen lisäksi Peipon äiti, Maria Peippo keksi idean erillisestä saunarakennuksesta, joka on kuitenkin saman katon alla.

– Asuinneliöitä on sauna mukaan lukien 163 ja kellari siihen päälle. Saunatupa on reilut 20 neliötä. Se toi tietysti lisää hintaa, mutta on sellaista arjen luksusta ja toimii myös vierasmökkinä, sillä sinne tulee tupa ja vessa, Räsänen sanoo.

Projektia on seurattu Sauvon kunnan sosiaalisessa mediassa. Tonttikauppojen yhteydessä heiltä oli kysytty innokkuutta kertoa rakentamisprojektista ja osasyynä oli varmasti myös se, että Maria Peippo työskentelee kunnan maaseutuasiamiehenä.

– Sauvossa ei taida ihan hirveästi olla muita rakentajia ja tonttikauppakin on käsittääkseni hiljaista. Välillä unohdamme ilmoitella rakentamisen edistymisestä, mutta kyllä kunnasta sitten kysellään, Räsänen sanoo.

Pienen paikan edut ja hyödyt ovat pariskunnalle tuttuja ja ilman sosiaalistakin mediaa huomio on taattu.

– Autot kyllä hiljentävät ja pitkiä katseita tulee, mutta se kuuluu asiaan ja näkyyhän talo Kemiöntielle asti, Peippo nauraa.

Talo on rakentunut pitkälti sauvolaisin voimin. Muutaman minuutin matka vuokra-asunnolle tai rautakauppaan on oleellisesti helpottanut urakkaa.

– Mitään ei ole oikeastaan tarvinnut Sauvon ulkopuolelta hakea. Jos joutuisimme kaikki maalipurkit ja pultit Turusta noutamaan, niin siihen kuluisi valtavasti aikaa. Kaikki ovat täällä tuttuja ja tietävät, mitä teemme, joten se nopeuttaa projektia todella paljon. Tuntuu, että he välittävät oikeasti, eivätkä vaan tee työtään ja lähde tontilta pois, pariskunta kehuu.

Saunatuvan ja talon väliin jäi pariskunnalle mieluinen katettu tila, josta aukeaa näkymät yli Kallenmäen kattojen aina Sauvon-Kemiöntielle asti.
Asuinkerroksiin tulee kolme makuuhuonetta, pieni työhuone, keittiö, olohuone, kaksi vessaa ja kylpyhuone. – Seuraava homma on asentaa ikkunat paikoilleen, että saadaan talo lämpimäksi ja päästään sisätöihin, pariskunta kertoo.

Siistit sisähommat edessä

Talvi tekee tuloaan, mikä tarkoittaa pariskunnan tontilla kiireitä. Viime viikolla räystäslaudat saatiin paikoilleen ja telineet talon edestä purettiin. Edessä on talon saattaminen lämpimäksi.

– Seuraavaksi asennetaan ikkunat, että päästään talveksi siisteihin sisähommiin, Peippo nauraa.

Kummatkin käyvät töissä, ja Räsänen myös opiskelee työnsä ohella. Silti väsymys ei nuoria paina, eikä toinen samanlainen urakka kuulosta heidän mielestään hullulta idealta.

– Ei se ajatuksena tunnu inhottavalta. Olemme toki miettineet talon niin, että se on mahdollisesti muillekin kiinnostava. Meillä on samanlainen maku, joten asioista päättäminen on ollut helppoa. Yhdestä asiasta emme tosin ole vielä päässeet yksimielisyyteen. Se on koko talon terassin kiertävän kaiteen materiaali. Minä haluaisin lasin ja Jonas metallia, Räsänen kertoo.

Joidenkin parisuhdetta rakentaminen voi koetella, mutta tällä pariskunnalla sellaisesta ei ole viitteitä.

– Hyvin on mennyt. Välillä ei paljon nähdä, mutta täällä tontilla sitten nähdään töiden merkeissä, Räsänen nauraa.

Vaikka rakentaminen on ollut mielekästä, ihan heti he eivät kuitenkaan talon valmistumisen jälkeen vasaraan tartu.

– Kyllä minulla ainakin tulee olemaan rakentamisesta sellainen krapula, ettei ihan heti ainakaan. Se on ihan mukavaa herätä omassa kodissa lauantaiaamuna niin, ettei ole mihinkään kiire ja voi vain nauttia, Peippo sanoo.