Sauvosta tulee ulkopaikkakuntalaisille mieleen kurkut, mansikat ja jalkapallo

0

Auringon ja lämmön täyttämä kesä on jälleen takanapäin. Tämä oli meidän perheen 14. kesä Sauvossa. Korona-aikakausi on muuttanut läsnäoloa vakituisen kodin ja vapaa-ajan paikan välillä merkittävästi. Etätyö on mahdollistanut tulemiset ja menemiset vapaammin. Nyt ei tarvitse lähteä tien päälle samaan aikaan muiden kanssa, vaan voi valita liikkumisensa vapaammin. Toivottavasti työn virtualisoinnista saadaan koronan jälkeen hyvät opit käyttöön pidemmäksi aikaa ja uusia vaikutteita myös Sauvoon.

Sauvon sijainti on mainio. Kunta sijaitsee Turun, Tampereen ja Helsingin kolmiossa merenrannalla. Angelniemen kautta Sauvoon ajaessa on monesti sanottu autossa ääneen, että maisemat ovat kuin Italian Toscanassa. Pellot ovat viljeltyjä ja yleisilme viihtyisä. Sauvossa liikkuessa tulee selväksi, että ollaan kunnassa, jonka juuret ovat maassa ja maanviljelyssä.

Kun kerromme ystäville, että kesäpaikkamme on Sauvossa, ensimmäisenä heille tulee mieleen Sauvon kurkut ja mansikat. Toinen monille ulkopaikkakuntalaisille tutuksi viime vuosina tullut asia on jalkapallo. Peimarin pelejä on monena kautena seurattu Hakkisbaanalla ja on tullut käytyä peleissä Turkua ja Vantaata myöten. Seuran spiritti on hyvä ja on mukava seurata kannattajien kannustushuutoja katsomon keskellä. Ulkomaalaiset pelaajat ja valmennusmetodit tuovat kansainvälisen tunnelman, myös kunnan junioripelaajille.

Kymmenen vuotta sitten elvytimme kesäpaikan vanhan ryytimaan. Tämä on tuonut uuden harrastuksen elämään. Vanha ryytimaa kätki sisäänsä jo edellisten asukkaiden istuttamat kukkien mukulat ja muut hyötykasvit. Nyt on paikkoja uudistettu ja uusia lajeja istutettu. Olemme niin sanotusti kesäomavaraisia ja marjojen osalta omavaraisia läpivuoden. Naapureilta on saatu hyviä neuvoja ja lähitiloilta hevosenlantaa perunanviljelyyn. On aitoa luksusta syödä oman puutarhan tuotteita ja myös paikallisten tilojen tuoreita antimia.

Sauvon luonto on muutoinkin monipuolinen. Runsas linnusto on jokaisen bongarin unelma, ja meille hieman tuoreemmille bongareillekin lajit ovat tulleet tutuiksi. Tänä kesänä osallistuimme tunnista 100 lintulajia -haasteeseen. Sen suorittaminen onnistui vaivatta omassa pihassa ja lähimetsissä. Pihalla on vieraillut myös jäniksiä, kauriita, kettuja, mäyrä ja aiempina vuosina supikoirakin. Tänä vuonna kotimatkalla Angelniemen kohdalla teimme ihka ensimmäisen susihavainnon.

Merellinen Sauvo on vuosien varrella tullut tutuksi. Veneily ja varsinkin viime vuosina vesiskoottereilla saaristoon tutustuminen on ollut antoisaa. Nauvoon, Hankoon tai Turkuun ei ole veneellä ihan mahdoton matka. Vesillä oleminen laajentaa mainiosti Sauvon kokemusta kesällä ja myös talvella, jos sattuu olemaan pakkasta ja jäätä. Tässä Sauvon maineella on vielä paljon kasvuvaraa ja kehittämismahdollisuuksia tulevina vuosina.

Tänä kesänä on myös ollut hieno huomata miten toria ja vanhaa keskustaa on elvytetty tapahtumilla ja myyntipaikoilla. Torilta on hankittu jo monena kesänä räsymatot kesäpaikalle. Myös leivonnaiset ja muut paikallistuotteet ovat löytäneet auton kyytiin. Hienoa on myös huomata, että sähköisiin palveluihin panostetaan vahvasti. Kunnan verkkosivut uudistuivat, tämä on ilahtuneena otettu vastaan myös kesäasukkaiden osalta.

Mika Malin

Kesäasukas Rajalahdesta