Taiteilijoiden työhuoneet auki viikonloppuna

0
Tänä viikonloppuna järjestettävässä Konstrundanissa voi tutustua muun muassa paimiolaisen Teija Lehdon taidegrafiikkaan.

Paikalliset käsityöläiset ja taiteilijat avaavat työhuoneidensa ovet viikonloppuna yleisölle.

Tänä vuonna Konstrundanissa on mukana ennätysmäärä osallistujia, yhteensä 490 henkilöä.

Paimiosta mukana tapahtumassa on Vuonueen yrittäjä ja käsityöläinen Piia Aaltonen (Korvenalantie 236-1) sekä taidegraafikko Teija Lehto (Ruokolinnantie 244). Kaarinasta mukaan on ilmoittautunut Rauhallinnassa Mökki Galleriaa pitävä Sibel Kantola (Aallonmökinkuja 6).

– Yleisön päästäminen työtiloihin on aina hiukan jännittävää, koska työhuone on aika yksityinen tila. Siihen liittyy jonkinlaista paljastumisen tunnetta, arvioiduksi tulemisen riskiä, jonkinlaista alastomuutta. Mutta toisena – ja painavampana – puolena on mahdollisuus vuorovaikutukseen ja palautteeseen. Ihmisten kohtaamiset ovat normaalissa yksinäisessä työssä harvinaisia ja siksi tärkeitä ja hedelmällisiä, Lehto kuvailee.

Hänen kokemuksensa mukaan vieraat arvioivat teoksia yleensä kohteliaasti ja positiivisesti. Kyseenalaistavaa palautetta ei juuri tule.

– Tai sitten se puhutaan autossa kotimatkalla, hän naurahtaa.

– On hyvin antoisaa, kun joku näkee teoksen eri tavalla kuin miten itse sitä katsoo. Taiteilijana minulle on erittäin merkityksellistä kuulla, että teokset koskettavat jollakin tavalla, Lehto lisää.

Yleensä taidegraafikolta kysytään, kauanko kestää tehdä monivärinen puupiirros tai miksi hän tekee grafiikkaa, eikä esimerkiksi maalaa. Muun muassa näihin kysymyksiin on mahdollisuus saada vastaus tänä viikonloppuna. Työhuoneiden ovet ovat auki yleisölle lauantaina ja sunnuntaina 4.–5.9. kello 11–17.

Konstrundan on järjestetty vuodesta 2008 lähtien.